Στηρίξτε μας

Έσωσαν την καρέτα – καρέτα που βρήκαν άρρωστη στο Φαρμακονήσι

8 Φεβρουαρίου 2016 14:45 | Τα καλά νέα
Έσωσαν την καρέτα – καρέτα που βρήκαν άρρωστη στο Φαρμακονήσι

Στις εγκαταστάσεις του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα μεταφέρθηκε στις 30 Ιανουαρίου η θαλάσσια χελώνα τους είδους καρέτα – καρέτα που εντοπίστηκε δύο μέρες νωρίτερα εξαντλημένη να παρασύρεται από τα κύματα στην θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου και διασώθηκε από άνδρες του Λιμενικού.

KarettaFarmakonisi (2)Ο κτηνίατρος του νησιού Μιχάλης Κοντραφούρης προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στο άρρωστο ζώο...

«Η χελώνα περισυλλέχθηκε από το προσωπικού του Λ.Σ. που ενεργεί στο Φαρμακονήσι για την διάσωση των προσφύγων. Για κάποιες ημέρες είχε θεαθεί να κολυμπά αδύναμη στα νερά γύρω από το νησί. Όταν όμως τα κύματα και ο άνεμος την παρέσυραν πολύ κοντά την ακτή, το προσωπικό του Λ.Σ. αποφάσισε να την διασώσει και να την μεταφέρει στο νησί της Λέρου. Η μεταφορά της πραγματοποιήθηκε με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες. Εκεί δέχθηκε την φροντίδα του κτηνιάτρου Μιχάλη Κοντραφούρη.

Από την πρώτη στιγμή ο κ. Κοντραφούρης επικοινώνησε μαζί μας και μας ενημέρωσε για την ανάγκη περίθαλψής της, στις εξειδικευμένες εγκαταστάσεις μας στη Γλυφάδα. Δυστυχώς όμως η χελώνα δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί διά θαλάσσης για αρκετές ημέρες λόγο απεργία των εργαζομένων.

KarettaFarmakonisi (1)Αεροπορικώς η χελώνα μεταφέρθηκε στην Αττική.

Τότε, μετά από προσωπική του επικοινωνία με την διοίκηση της AEGEAN AIRLINES κατάφερε να εξασφάλιση τη δωρεάν μεταφορά της Άρτεμις με την προγραμματισμένη πτήση! Η χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης το Σάββατο 30 Ιανουαρίου αφού είχε ήδη δεχθεί για 2 ημέρες φροντίδα στη Λέρο.

Μετά από την εξέταση των ακτινογραφιών διαγνώστηκε πνευμονία και η φαρμακευτική αγωγή που ξεκίνησε στη Λέρο συνεχίζεται πλέον στην Αθήνα. Τα πρώτα σημάδια για την Άρτεμις είναι ενθαρρυντικά αφού η κινητικότητά της έχει αυξηθεί. Πλέον ο χρόνος θα δείξει πότε θα έρθει η στιγμή της απελευθέρωσής της.

Μέσα από την ιστορία της Άρτεμις βλέπουμε την αξία που έχουν αποκτήσει οι χελώνες για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Καθώς επίσης διαφωτίζεται και το βασικό και αναντικατάστατο συστατικό που έκανε δυνατή αυτή τη διάσωση, το προσωπικό αίσθημα ευθύνης απέναντι στα απειλούμενα ζώα όλων όσων συμμετείχαν στη μεταφορά από τα απομακρυσμένα σύνορα της Ελλάδας μέχρι τη Γλυφάδα» καταλήγει στην ανακοίνωση του ο σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ».

33 χρόνια δράσης για την διάσωση θαλάσσιων χελωνών

Στα 33 χρόνια της δραστηριοποίησης του ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» επισημαίνει ότι έχει αναπτύξει ένα πλήθος πρωτοπόρων και φιλόδοξων ενεργειών με στόχο την προστασία αυτού του ιδιαίτερου ζώου.

Μία από αυτές είναι η οργάνωση, η λειτουργία και ο συντονισμός του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Μέσω αυτού του δικτύου, το 2015 κατάφερε να περιθάλψει 65 τραυματισμένες χελώνες από όλη την επικράτεια. Τις περισσότερες φορές η τραυματισμένη χελώνα εντοπίζεται από κάποιον πολίτη και στη συνέχεια ενημερώνει την αρμόδια Λιμενική αρχή. Όταν το προσωπικό του Λ.Σ. φτάσει στη θέση της χελώνας, ξεκινάει η άμεση τηλεφωνική συνεργασία του με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Εάν τελικά προκύψει η ανάγκη περίθαλψης του ζώου, τότε ξεκινάει το πιο απαιτητικό κομμάτι της κινητοποίησης, που είναι η μεταφορά του τραυματισμένου ζώου στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα. Σε αυτή τη διαδικασία επιστρατεύονται συνήθως τα υπεραστικά λεωφορεία ή/και τα πλοία της γραμμής, όπου η χελώνα ταξιδεύει ασυνόδευτή μέσα σε ένα ειδικό κουτί. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις οι συνθήκες επιβάλουν, άλλες μεθόδους μεταφοράς. Όπως ακριβώς συνέβη με την «Άρτεμις» μία χελώνα καρέτα που μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αθήνα από το νησί της Λέρου στις 30 Ιανουαρίου 2016.

Διαβάστε επίσης:

Απελευθερώθηκε υγιής στη Λέρο η καρέτα – καρέτα που βρέθηκε τραυματισμένη στο Φαρμακονήσι

Γιάτρεψαν και θ’ απελευθερώσουν την καρέττα που δάγκωσαν σκυλιά στην Κυλλήνη

Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα» από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Ένα χρόνο μετά την διάσωση της επέστρεψε στην Νάξο η καρέττα που είχε καταπιεί αγκίστρια

Τα αγκίστρια έφτασαν στον οισοφάγο και τον πνεύμονα της χελώνας από τη Νάξο

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.