Στη θαλάσσια περιοχή της Λέρου απελευθερώθηκε στις 3 Ιουνίου η Άρτεμις, η θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα – καρέτα που είχε βρεθεί τραυματισμένη και εξαντλημένη στην περιοχή του Φαρμακονησίου και σώθηκε από άνδρες του Λιμενικού. Το ζώο είχε εντοπιστεί στις 28 Ιανουαρίου και για δύο ημέρες ο κτηνίατρος Μιχάλης Κοντραφούρη του προσέφερε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην Γλυφάδα.
Η Άρτεμις έμεινε τέσσερις στις δεξαμενές του κέντρου μέχρι να συνέλθει καθώς είχε και τραύμα στο καβούκι και διαπιστώθηκε ότι έπασχε από πνευμονία. To ζώο πί δύο μήνες τρεφόταν με καθετήρα και χρειάστηκε να περάσουν πολλές εβδομάδες για να συνέλθει, να μπορεί να τραφεί μόνη της ώστε να αφεθεί ξανά ελεύθερη στη φύση.
H χελώνα τους δύο πρώτους μήνες δεν μπορούσε να τραφεί μόνη της γι' αυτό οι επιστήμονες της είχαν τοποθετήσει οισοφαγικό καθετήρα...
Στο Κέντρο Διάσωσης του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» αυτή την περίοδο περιθάλπονται 22 θαλάσσιες χελώνες και για να συνεχίσει αυτό το σωματείο που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το έργο του χρειάζεται ενίσχυση και την στήριξη όλων όσων μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε είδος, χρήμα ή χρόνο.
Η αεροπορική εταιρία AEGEAN και η Olympic Air με αεροπλάνο της οποίας η θαλάσσια χελώνα αρχικά ταξίδεψε από και προς την Λέρο στην Αττική έδειξε αμείωτο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υγείας της και ανέλαβε όλα τα έξοδα περίθαλψης και φροντίδας καθ’ όλη τη διάρκεια νοσηλείας.
Της Ελένης Ηλιοπούλου Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων «Animal Action Ioannina» με ανακοίνωση του νωρίτερα σήμερα τονίζει ότι το σκυλί που κακοποιήθηκε από φαντάρους πριν…
Στις 16 Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης των σκύλων, γνωστής και ως καλααζάρ, μιας παρασιτικής ασθένειας που ενδημεί στη Μεσόγειο και σποραδικά μεταδίδεται και στον άνθρωπο. Το εμβόλιο CaniLeash της Virbac, μιας γαλλικής εταιρείας κτηνιατρικών φαρμάκων, περιέχει πρωτεΐνες του παράσιτου για τις οποίες μπορεί να παράγει αντισώματα το ανοσοποιητικό σύστημα. Χορηγείται σε τρεις δόσεις, με μεσοδιαστήματα τριών εβδομάδων.
Οι κτηνίατροι – μέλη της Μ.Κ.Ο. «Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος» (Ε.Δ.Κ.Ε.) βρέθηκε στην Αμοργό και εκεί στις 2 και 3 Μαρτίου στείρωσαν 44 γάτες και δύο σκυλιά. Οι εθελοντές Αγγελική Δέγκλερη, Θεμιστοκλής Μιχαήλ, Πηγή Ατταλίδου και Μαρία Δεσπότη έκαναν τις επεμβάσεις στο κτηνιατρείο της Μαρίας Δεσπότη. Η Φιλοζωική Μέριμνα Αμοργού φρόντισε για τη φιλοξενία τους.