Στηρίξτε μας

Έσωσαν τα ζώα που υπέφεραν για χρόνια στον παράνομο δημοτικό ζωολογικό κήπο στην Κάσο

24 Μαΐου 2019 08:00 | Τα καλά νέα
Έσωσαν τα ζώα που υπέφεραν για χρόνια στον παράνομο δημοτικό ζωολογικό κήπο στην Κάσο

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Τίτλοι τέλους μπαίνουν στον παράνομο δημοτικό ζωολογικό κήπο της Κάσου καθώς τα ιπποειδή - 8 Shetland πόνυ, δύο γαϊδούρια και δύο άλογα - μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών στον Μαρκόπουλο Αττικής μετά από την εισαγγελική εντολή για την κατάσχεση τους, ενώ σε ασφαλές περιβάλλον βρίσκεται και η στρουθοκάμηλος καθώς και ένας κοκκινοπράσινος παπαγάλος Μακάο, που επίσης κατασχέθηκαν.

Θυμίζουμε ότι πριν γίνει αυτή η σωτήρια και κοστοβόρα μεταφορά – με τη συνεργασία των μελών δύο φιλοζωικών φορέων – είχαν προηγηθεί πολλές επισκέψεις εκπροσώπων των φιλοζωικών φορέων εκεί αλλά και τα ρεπορτάζ του www.zoosos.gr το 2015 και το 2016 για την κατάσταση που επικρατούσε για χρόνια εκεί. Φυσικά η καταδικαστική απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 σε βάρος δημάρχου και αντιδημάρχου για τις κακές συνθήκες διαβίωση των ζώων, απουσία τροφής, κτηνιατρικής περίθαλψης καθώς και την απουσία άδειας για τη λειτουργία ενός τέτοιου χώρου έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε οι ντόπιοι να καταλάβουν ότι δεν πήγαινε άλλο, και πως τα ζώα δεν είναι αντικείμενα θεάματος. Χρειάζονται εντατική φροντίδα.

Το τι προηγήθηκε της μεταφοράς των ζώων, πως φτάσαμε ως τη δίκη και τι έγινε στο δικαστήριο θα τα μάθετε διαβάζοντας τα αναλυτικά δημοσιεύματα μας. Πλέον σε όλα αυτά τα ζώα, που επέζησαν παρά τα μαρτύρια, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία και αυτό είναι ένα εξαιρετικό νέο…

Ενισχύστε αυτούς που τα φροντίζουν

Η ANIMAL ACTION στις 20 Μαΐου με ανακοίνωση της στο facebook επισήμανε τα εξής: «Η μέρα σήμερα ξεκίνησε από πολύ νωρίς, αφού από τις 5:30 κιόλας το πρωί είμασταν στο λιμάνι του Πειραιά και περιμέναμε με αγωνία την άφιξη του πλοίου που μετέφερε τα ζώα. Εν τέλει όλα πήγαν καλά και τα ζώα βρίσκονται πλέον στις εγκαταστάσεις του ΕΣΠΙ στο Μαρκόπουλο, όπου και ξεκουράζονται ύστερα από το μακρύ αυτό ταξίδι.

 

Ο Όζι, ο στρουθοκάμηλος, θα ταλαιπωρηθεί λίγο περισσότερο δυστυχώς αφού έχει περίπου 2 ώρες ακόμη ταξίδι για το νέο του σπίτι στην Εύβοια όπου θα έχει πια και παρέα. Όλα τα ιπποειδή κρίθηκαν λιποβαρή, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι εκπλαγήκαμε όταν είδαμε τα πόνυ να κατευθύνονται ενθουσιασμένα αμέσως προς το φαγητό. Για την ώρα δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά με τους ανθρώπους αφού κανένας στο παρελθόν δεν είχε αναλάβει να τα κοινωνικοποιήσει. Θα τους πάρει λίγο χρόνο, αλλά πιστεύουμε πως στο μέλλον θα μάθουν να δέχονται τους ανθρώπους με περισσότερη ηρεμία.

Η Φλώρα και το πουλάρι της είναι πλέον ασφαλείς και απολαμβάνουν τον νέο τους στάβλο. Είμαστε τόσο ανακουφισμένοι που το πουλάρι θα μεγαλώσει μακριά από τις άσχημες συνθήκες στις οποίες γεννήθηκε. Ο χαριτωμένος μικρός (με τα πολύ μεγάλα αυτιά) δεν έχει για την ώρα όνομα και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις!

Στην Μαργαρίτα (η γαϊδουρίτσα που έχει τόσες ανοιχτές πληγές στα πόδια) έχουμε βάλει την σωστή αλοιφή και δείχνει ήδη κάποια σημάδια ανακούφισης. Είμαστε αισιόδοξοι και περιμένουμε οτι με την φροντίδα που θα έχει από τον ΕΣΠΙ θα δούμε πλήρη αποκατάσταση.

Ο όμορφος παπαγάλος (ο "Αλέκος") φαίνεται να παρουσιάζει πρόβλημα στο ράμφος (στην κάτω γνάθο) και θα θέλει ιδιαίτερα προσεκτική φροντίδα. Ψάχνουμε ανθρώπους με ειδικές γνώσεις να τον αναλάβουν. Ευτυχώς υπάρχουν τέτοια άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα 4 μέλη της ομάδας που έλαβαν μέρος στην αποστολή και φυσικά θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ στον ΕΣΠΙ (Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών) που προσφέρει σε όλα τα ζώα την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Εδώ και τρεις μέρες έχουμε ξεκινήσει καμπάνια συλλογής χρημάτων (που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Μαΐου). Με το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καλύψουμε μέρος των εξόδων της αποστολής και των μελλοντικών εξόδων του ΕΣΠΙ για τη φροντίδα των ζώων. Παρακαλούμε, βοηθήστε αυτά τα ζώα να απολαύσουν επιτέλους τη ζωή που τους αξίζει. Κάθε δωρεά μετράει!

Μπορείτε να κάνετε μια δωρεά είτε με κατάθεση στον λογαριασμό μας στην EUROBANK (Αριθμός Λογαριασμού: 0026-0221-31-0101492538

& ΙΒΑΝ: GR3302602210000310101492538) είτε μέσω paypal ([email protected]).

Σας ευχαριστούμε θερμά για κάθε συνεισφορά!».

«Η Μαργαρίτα και το πουλάρι της το 2012. Πρόσφατα ανακαλύψαμε πως φυλασσόταν σε συνθήκες σχεδόν απόλυτου σκοταδιού για να την «προστατεύουν από τις μύγες». Στο παρελθόν ο κτηνίατρος μας είχε φροντίσει τις ανοιχτές πληγές στα πόδια της, οι οποίες είχαν χειροτερέψει επειδή ξυνόταν. Η αλήθεια είναι πως οι μύγες ήταν όντως πρόβλημα για αυτή…Σίγουρα όμως δεν ήταν λύση να την κλείσουν στο απόλυτο σκοτάδι!».

«Αυτός ο φιλικός Μακάο ζει απομονωμένος στην άκρη του δρόμου...».

«Ένα ζευγάρι Shetland πόνυ εν τέλει κατέληξε σε κοπάδι των 9. Ένα από αυτά πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστα αίτια. Δεδομένου πως όλο το κοπάδι προέρχεται από το ίδιο ζευγάρι, οι γενετικές δυσμορφίες ήταν σίγουρες. Η Animal Action Hellas ζήτησε άδεια να στειρώσει τα δύο αρσενικά και έτσι ευτυχώς δε θα γεννηθεί ξανά άλλο πουλάρι. Την τελευταία φορά που επισκεφτήκαμε τα ζώα, ο κτηνίατρος μας ανησυχούσε για το βάρος των ζώων όπως και για ένα από τα μικρότερα αρσενικά πόνυ το οποίο εκφόβιζε ο πατέρας του και δεν το άφηνε να φάει!».

«Ο Όζι είχε αρχικά σύντροφο άλλον ένα στρουθοκάμηλο. Αποδείχθηκε όμως τελικά πως ήταν και εκείνος αρσενικός! Οι δυο τους μισούσαν ο ένας τον άλλο και συνεχώς τσακωνόντουσαν. Από τότε που ο «σύντροφός» του πέθανε, ο Όζι ζει μόνος του σε έναν υπερβολικά μικρό χώρο. Σύντομα θα ζει σε μία φάρμα στην Εύβοια και θα έχει ένα «χαρέμι» θηλυκά να του κάνουν παρέα!».
«πριν λίγες μέρες γέννησε η Φλώρα, μία νεαρή φοράδα, για την οποία κανείς δεν μας είχε ειδοποιήσει ότι εγκυμονούσε! Η Φλώρα γέννησε λοιπόν ένα χαριτωμένο μουλαράκι, πατέρας του οποίου είναι ένα από τα γαϊδούρια που υποτίθεται πως ήταν σταβλισμένο με "ασφάλεια" παραδίπλα, σε έναν ξεχωριστό χώρο του άτυπου αυτού "ζωολογικού κήπου". Μας ζητήθηκε μάλιστα να αφήσουμε τη μητέρα και μικρό στο νησί, αλλά δεν δεχτήκαμε το αίτημα. Άσχετα από την δική μας γνώμη, ο ΕΣΠΙ έχει υποχρέωση να πάρει στην κατοχή του όλα τα ζώα που καλύπτονται από την Εισαγγελική Εντολή και στη συνέχεια, με δική του ευθύνη πια, να αποφασίσει ό,τι καλύτερο μπορεί για το μέλλον τους. (Στη φωτογραφία εμφανίζεται η Φλώρα σε μια από τις προηγούμενες αποστολές μας φροντίδας ιπποειδών στην Κάσο). Τώρα θα χρειαστεί να τρώει καλά… έχει μωρό να θρέψει!».

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκε με αναστολή η δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Κάσου για την κακοποίηση των ζώων κατ’ εξακολούθηση σε παράνομο ζωολογικό κήπο

Σε άθλιες συνθήκες ζουν τα ζώα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο της Κάσου

Ο Δήμος Κάσου υποσιτίζει τα ζώα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο & κανείς δεν τον καταγγέλλει

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.