Στηρίξτε μας

Επιτρέπονται στην Ελλάδα τα φυτοφάρμακα που εξοντώνουν τις μέλισσες

29 Ιανουαρίου 2013 11:08 | Καταγγελίες
Επιτρέπονται στην Ελλάδα τα φυτοφάρμακα που εξοντώνουν τις μέλισσες

Να απαγορεύσει άμεσα η Ελλάδα τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ζητά με δεύτερη επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κρίτων Αρσένης.

Η επιστολή θέτει ζήτημα εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τα επιστημονικά συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) που δημοσιεύτηκαν στις 16 Ιανουαρίου.

Η έκθεση διαπιστώνει άμεσο κίνδυνο για τις μέλισσες από τη χρήση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων imidacloprid και clothianidin της εταιρείας Bayerκαι του thiamethoxam της εταιρείας Syngenta. Τα επιστημονικά συμπεράσματα της EFSA έρχονται σε συνέχεια ερευνών που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνδέουν την κατάρρευση των μελισσιών και τις αντίστοιχες τεράστιες οικονομικές απώλειες για τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή με τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.

Επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι οι απώλειες των μελισσιών στην Ελλάδα ανέρχονται σε ποσοστό 10%-35% κάθε χρόνο. Τα ευρήματα της πρόσφατης ευρωπαϊκής έκθεσης έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους των ελλήνων μελισσοκόμων οι οποίοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων.

Ο Κρίτων Αρσένης κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαγορεύσει άμεσα τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα.

Ο κ. Αρσένης δήλωσε επ' αυτού: «Περίπου 20.000 συμπολίτες μας ασχολούνται με τη μελισσοκομία, με τη χώρα μας με περίπου 16.000 τόνους να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε παραγωγή μελιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα θέτουν ευθέως σε κίνδυνο τις μέλισσες και τη βιωσιμότητα του μελισσοκομικού κλάδου. Οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται δραματικά και ταυτόχρονα χάνεται μία ανταγωνιστική παραγωγική δραστηριότητα με μεγάλη δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών.

Η απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων είναι πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μαζικές απώλειες των μελισσιών τους, αδυνατώντας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Το επιχείρημα έως σήμερα των υπηρεσιών του υπουργείου για αδυναμία αντικατάστασης των φυτοφαρμάκων αυτών καταρρίπτεται από το γεγονός ότι μεγάλες αγροτικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και άλλες όπως η Γερμανία και η Σλοβενία έχουν απαγορεύσει νεονικοτινοειδή.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε το κοινό όφελος και να ξεπεράσουμε αδράνειες της δημόσιας διοίκησης που εξυπηρετούν τελικά μόνο μεμονωμένα συμφέροντα».

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Απαγόρευση τριών εντομοκτόνων για τη σωτηρία των μελισσών

Υπέρ του περιορισμού των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για την προστασία των μελισσών ψήφισε η χώρα μας

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.