Στηρίξτε μας

Ε.Ε.: Απαγόρευση τριών εντομοκτόνων για τη σωτηρία των μελλισών

27 Μαΐου 2013 11:02 | Περιβάλλον
Ε.Ε.: Απαγόρευση τριών εντομοκτόνων για τη σωτηρία των μελλισών

Ευρωπαϊκή νίκη για το ελληνικό μέλι κόντρα στην κυβέρνηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρινόμενη στο διαρκές αίτημα των μελισσοκόμων και στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η οποία διαπιστώνει άμεσο κίνδυνο για τις μέλισσες από τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων imidacloprid και clothianidin της εταιρίας Bayer Crop Science και του thiamethoxam της εταιρίας Syngenta ενέκρινε την Παρασκευή τον Κανονισμό για τον περιορισμό χρήσης τους.

Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 και θα επανεξεταστούν το αργότερο, εντός δύο ετών. Με αφορμή την υιοθέτηση της πρότασης ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

«Οι μελισσοκόμοι μετά από πολυετή αγώνα πέτυχαν την πρώτη νίκη ενάντια στο λόμπι της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστω και αργά αποφάσισε να εφαρμόσει την “αρχή της προφύλαξης” και να εγκρίνει την πανευρωπαϊκή απαγόρευση για δύο χρόνια της χρήσης των τριών νεονικοτινοειδών σε καλαμπόκι, ηλίανθο, βαμβάκι και ελαιοκράμβη για ορισμένες χρήσεις.

Επανειλημμένα τα τελευταία τρία χρόνια είχα ζητήσει με παρεμβάσεις και γραπτές ερωτήσεις στην Επιτροπή αλλά και επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες και τη βιωσιμότητα του μελισσοκομικού κλάδου.

Περίπου το 80% της συνολικής επικονίασης οφείλεται στις μέλισσες. Επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι οι απώλειες των μελισσιών στην Ελλάδα ανέρχονται σε ποσοστό 10%-35% κάθε χρόνο, τα ποσοστά αυτά όμως είναι συντηρητικές εκτιμήσεις.

Η πρόταση για την απαγόρευση δέχθηκε τα πυρά των εταιριών Bayer Crop Science και Syngenta με βασικό τους ισχυρισμό την απώλεια αγροτικής παραγωγής και θέσεων εργασίας. Η χρήση των νεονικοτινοειδών στη γεωργία δεν είναι μονόδρομος.

Μεγάλες αγροτικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν περιορίσει τη χρήση κάποιων νεονικοτινοειδών χωρίς απώλειες στην παραγωγή τους. Τη θέση της βιομηχανίας φάνηκε να συμμερίζεται και η κυβέρνηση.

Η χώρα μας αν και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε παραγωγή μελιού στην Ε.Ε., εκπροσωπούμενη από την κυβέρνηση στις αντίστοιχες ψηφοφορίες ψήφισε αρχικά κατά της απαγόρευσης των επικίνδυνων για τις μέλισσες εντομοκτόνων και στη συνέχεια σε ρόλο “Ποντίου Πιλάτου”, αποχή. Αυτή τη στιγμή το κίνημα για την προστασία των μελισσών στην Ευρώπη είναι μαζικό και οι υπογραφές από τις διάφορες διαδικτυακές αιτήσεις υπέρ της απαγόρευσης ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια.

Αυτή η απαγόρευση είναι μία μικρή νίκη για τις μέλισσες, τους μελισσοκόμους και τη διατροφική μας ασφάλεια. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών».

Διαβάστε επίσης:

Επιτρέπονται στην Ελλάδα τα φυτοφάρμακα που εξοντώνουν τις μέλισσες

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.