Στηρίξτε μας

«Έως και 5.000 υγιή ζώα» θανατώνονται στους ζωολογικούς κήπους

27 Φεβρουαρίου 2014 21:12 | Καταγγελίες
«Έως και 5.000 υγιή ζώα» θανατώνονται στους ζωολογικούς κήπους

Λίγες ημέρες έπειτα από τη θανάτωση μιας υγιούς νεαρής καμηλοπάρδαλης στο Ζωολογικό Κήπο της Κοπεγχάγης στη Δανία με την αιτιολογία ότι το ζώο... περίσσευε και ήταν γενετικά άχρηστο για τα προγράμματα εκτροφής, αποκαλύπτεται ότι ο 18 μηνών «Μάριους» είναι ένα από τα χιλιάδες ζώα που σκοτώνονται κάθε χρόνο κατά τον ίδιο τρόπο στους ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης, χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η θανάτωση του «Μάριους» προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις παγκοσμίως, οι οποίες κορυφώθηκαν με απειλητικά μηνύματα εναντίον του προσωπικού του ζωολογικού κήπου. Εκεί, το ζώο τεμαχίστηκε μπροστά στους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων ήταν και παιδιά, «για εκπαιδευτικούς λόγους».

Η αμφιλεγόμενη απόφαση των υπευθύνων του κήπου πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω και τους γεγονότος ότι είχε προαναγγελθεί, αν και στην πραγματικότητα ο «Μάριους» ήταν η πέμπτη καμηλοπάρδαλη που θανατώνεται στη Δανία από το 2012.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων (EAZA), η οποία διοικεί 340 κήπους ανά την Ευρώπη, οι θανατώσεις υγιών ζώων φθάνουν τις 3.000-5.000 το χρόνο μόνο στη Γηραιά Ήπειρο.

«Αυτή είναι η εκτίμησή μας για όλα τα ζώα - από γυρίνους μέχρι καμηλοπαρδάλεις - στα οποία γίνεται ευθανασία για λόγους διαχείρισης σε ζωολογικούς κήπους», δήλωσε η Λέσλι Ντίκι στο ραδιόφωνο του BBC.

Ερωτηθείσα πόσα μεγάλα ζώα, π.χ. καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια, τίγρεις ή αρκούδες, περιλαμβάνονται στην εκτίμηση αυτή, η ίδια έκανε λόγο για «λιγότερα από μερικές εκατοντάδες».

Η Ντίκι εξήγησε ότι ο λόγος που δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός είναι ότι συχνά οι ζωολογικοί κήποι δεν καταγράφουν εάν κάποιο ζώο πέθανε εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή για λόγους διαχείρισης.

Πριν από λίγες ημέρες, η διευθύνουσα σύμβουλος της EAZA υπεραμύνθηκε της απόφασης για τη θανάτωση του «Μάριους» λέγοντας ότι οι κανονισμοί που ακολουθούν οι ζωολογικοί κήποι της ένωσης αποσκοπούν στην προστασία των μελλοντικών πληθυσμών καθώς αποτρέπουν την ενδογαμία που, όπως είπε, ενδέχεται να οδηγήσει σε ασθένειες και δυσμορφίες.

Η φωτογραφία με τον θηλυκό ιπποπόταμο και το μικρό της είναι από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα Αττικής, εκεί όπου αυτά τα δύο άγρια ζώα ζουν αιχμάλωτα.

Διαβάστε επίσης:

Η σκοτεινή πλευρά των ζωολογικών κήπων

Το λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. maria

    Απλά καθάρματα. Τι να πούμε μετά για τους αγράμματους βοσκούς που δένουν τα σκυλιά τους φροντίζοντας όμως για το φαί και το νερό τους, που στην τελική μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι τα κακοποιούν συνειδητά. Αυτοί φαντάζουν αθώες περιστερές μπροστά στα ανθρώπινα κτήνη των ζωωλογικών κήπων της Ευρώπης. Γιατί δεν φροντίζουν να τα χαρίσουν σε άλλους ζωολογικούς κήπους ή σε ιδιώτες; Το Μάριο τον καμηλοπάρδαλο τον ήθελε ιδιώτης με κτηματική περιουσία στην ύπαιθρο και δεν του τον έδωσαν. Προτίμησαν να του αφαιρέσουν τη ζωή τα κτήνη. Προσπαθείστε όσο μπορείτε να αποτρέψετε τέτοιου είδους φαινόμενα. Έχετε δύναμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.