Στηρίξτε μας

Εντόπισαν μεγάλη ποσότητα από φόλες σε δηλητηριασμένα ψάρια και κρέας κοντά στην Πόα Ροδόπης

19 Μαΐου 2022 18:59 | Καταγγελίες
Εντόπισαν μεγάλη ποσότητα από φόλες σε δηλητηριασμένα ψάρια και κρέας κοντά στην Πόα Ροδόπης

Στις 5 Μαΐου κοντά στο χωριό Πόα Ροδόπης ένας σκύλος βρήκε φρικτό θάνατο από φόλες και από την τοξική ουσία που κάποιος σκόπιμα είχε αφήσει στα σύνορα της περιοχής NATURA «Κοιλάδα Κομψάτου» με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και τα άγρια ζώα της περιοχής. Οι φόλες ήταν δύο κιλά ψάρια και 15 κιλά κρέας που κάποιος είχε σκορπίσει στην ευρύτερη περιοχή.

PoaRodopisFoles5 5 2022 2

Για τα ευρήματα το WWF Ελλάς στην ανακοίνωση του τονίζει τα εξής: «Πριν λίγες ημέρες (συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου 2022) η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς έλαβε γνώση για περιστατικό με δηλητηριασμένα δολώματα στα σύνορα της περιοχής Natura 2000 «Κοιλάδα Κομψάτου», κοντά στο ορεινό χωριό Πόα, στον Δήμο Ιάσμου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, διαπιστώθηκε πως χρησιμοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ισχυρή τοξική ουσία, απειλώντας άμεσα την άγρια ζωή της περιοχής.

Όπως γίνεται πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ενημερώθηκαν αμέσως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η ομάδα ανίχνευσης του WWF (μια χειρίστρια και δυο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι), μαζί με δύο θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης επισκέφθηκαν την περιοχή για αυτοψία.

PoaRodopisFoles5 5 2022 1

Κατά τη διάρκεια δυο περιπολίων, οι σκύλοι εντόπισαν πολλά σημεία με τοποθετημένα ψάρια (περίπου 2 κιλά), είτε σκορπισμένα στον χώρο είτε μαζεμένα σε ένα σημείο, και μεγάλα κομμάτια κρέας (περίπου 15 κιλά). Σημειώνεται πως γύρω από όλα τα σημεία με ευρήματα εντοπίστηκαν πολλά νεκρά έντομα, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιήθηκε πολύ ισχυρή τοξική ουσία.

Όλα τα ευρήματα συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Ιάσμου για την αποστολή τους για τοξικολογικές αναλύσεις, ενώ για το περιστατικό διενεργείται προκαταρκτική έρευνα από το Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στα Θρακικά Μετέωρα (Αστραία), όπου φωλιάζει ένα από τα τελευταία 5 ζευγάρια Ασπροπάρη στη χώρα μας. Επιπλέον, η περιοχή είναι σημαντική για ακόμα δύο απειλούμενα είδη, το Όρνιο και τον Μαυρόγυπα που την χρησιμοποιούν είτε για να αναπαραγωγή είτε για εύρεση τροφής, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον επίσης σπάνιο Χρυσαετό που φωλιάζει στην περιοχή. Όλα αυτά τα σπάνια πουλιά, μαζί με άγρια και οικόσιτα θηλαστικά θα μπορούσαν πολύ εύκολα να πέσουν θύματα αυτών των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αν όλα τα ευρήματα δεν απομακρύνονταν εγκαίρως, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην περιβαλλοντική ισορροπία», δήλωσε η Ελισάβετ Κρετ, ερευνήτρια πεδίου, WWF Ελλάς.

Παρόλο που η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από τον νόμο εδώ και περίπου 30 χρόνια (από το 1993), δυστυχώς, συνεχίζει να είναι μια πολύ συχνή πρακτική στην ύπαιθρο, με αποτέλεσμα τη μαζική θανάτωση και εξαφάνιση απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας, όπως ο Ασπροπάρης.

Επιπλέον, ως μην επιλεκτική "μέθοδος" δεν βλάπτει μόνο τα άγρια ζώα, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου, θανατώνοντας κι άλλα ζώα, όπως είναι οι σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και τα κυνηγόσκυλα. Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τέτοιων δηλητηριασμένων δολωμάτων πέραν του ότι είναι πολύ τοξικές και επικίνδυνες ακόμα και για τον άνθρωπο, είναι και παράνομες. Παρ’ όλα αυτά, και ενάντια στο νομικό πλαίσιο, τέτοιες ουσίες διατίθενται ακόμα στην αγορά.

Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, κομβικό ρόλο έχει η ενημέρωση και η κινητοποίηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, σε περίπτωση που οποιαδήποτε αντιληφθεί, ή ενημερωθεί για παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, μπορεί να απευθυνθεί είτε στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία, είτε στην Αστυνομία, είτε τις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων. Επίσης, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς βρίσκεται πάντα στη διάθεση των πολιτών (τηλ επικοινωνίας: 2554032210).

Εάν κάποιος εντοπίσει δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο ή κάποιο νεκρό ζώο, μην επιχειρήσει να τα αγγίξει ή να τα μετακινήσει, καθώς μπορεί να κινδυνεύσει η υγεία του.

Σημειώνεται πως η δράση της μονάδας ανίχνευσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE "ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη" LIFE16 NAT/BG/000874 που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί το 2022. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Πράσινου Ταμείου.».

Διαβάστε επίσης:

Νυμφαία Ροδόπης: Με φόλες δηλητηρίασε αδέσποτα σκυλιά

Με φόλα δολοφόνησε ένα από τα αδέσποτα σκυλιά της Ξυλαγανής Ροδόπης (βίντεο)

Δύο σκυλιά νεκρά από φόλες στη Ξυλαγανή Ροδόπης

Επτά κουτάβια νεκρά από φόλες στη Νυμφαία Ροδόπης

Ίασμος Ροδόπης: Πέταξε με μηδέν βαθμούς Κελσίου 6 νεογέννητα κουταβάκια - Τα δύο πέθαναν

Με φόλες εξοντώνουν συστηματικά τα αδέσποτα στη Νυμφαία Ροδόπης

WWF: Βρήκαν φόλες και δηλητηριασμένα ζώα σε δασική περιοχή στη Νυμφαία Κομοτηνής

Κομοτηνή: Δρομέας βρήκε τον σκύλο (Κάνε – Κόρσο) εγκαταλελειμμένο στο βουνό της Νυμφαίας

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.