Στηρίξτε μας

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο για τη δημιουργία χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών στις Περιφέρειες

10 Νοεμβρίου 2016 11:39 | Επικαιρότητα
Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο για τη δημιουργία χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών στις Περιφέρειες

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, η πράξη: «Προδιαγραφές δημιουργίας και λειτουργίας χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών στις περιφέρειες της χώρας πλην του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 49.674 ευρώ και υπεύθυνη υπηρεσία είναι η διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των αρπακτικών πτωματοφάγων πτηνών στην Ελλάδα που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (π.χ. ανθρωπογενή όχληση στις περιοχές φωλιάσματος, μείωση διαθέσιμης τροφής κ.τ.λ).

Ένα διαχειριστικό μέτρο που μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σχετικά με την επανάκαμψη του πληθυσμού και την κατανομή του, είναι η παροχή συμπληρωματικής τροφής σε πτωματοφάγα αρπακτικά πτηνά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (ταΐστρες).

Το μέτρο αυτό στις περιοχές που εφαρμόστηκε κρίθηκε ως αποτελεσματικό και επιτυχημένο διαχειριστικό εργαλείο και συνέβαλε στην αύξηση της αναπαραγωγής των πτηνών στις περιοχές με χαμηλή διαθεσιμότητα φυσικής τροφής, την επανεποίκηση περιοχών που είχαν εγκαταλειφθεί για τον ίδιο λόγο, προσφέροντας ασφαλή τροφή εκεί όπου παρατηρείται έντονη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες επισημαίνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.