Στηρίξτε μας

Έδεσε και εγκατάλειψε 2 σκυλιά στο δάσος της παραλίας στο Κάτω Σαμικό Ηλείας (βίντεο)

9 Μαρτίου 2022 23:15 | Καταγγελίες
Έδεσε και εγκατάλειψε 2 σκυλιά στο δάσος της παραλίας στο Κάτω Σαμικό Ηλείας (βίντεο)

Τα δύο σκυλιά που περιπατητές εντόπισαν στις 8 Μαρτίου τυχαία στο δάσος της παραλίας στο Κάτω Σαμικό Ηλείας έσωσαν ο Διονύσης Λιαρομμάτης ο οποίος είναι πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Κρεστένων «Νοιάζομαι» μαζί με τη Διονύσια Καλογεροπούλου, που είναι αντιπρόεδρος.

 

Ο κ. Λιαρομμάτης εξήγησε στο www.zoosos.gr πως επισκέπτες της περιοχής τους αναζήτησαν μέσω διαδικτύου γιατί βρήκαν τα σκυλιά έτσι δεμένα και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Το πόσο καιρό ήταν εκεί τα ζώα σε αυτή την κατάσταση ήταν αδύνατον να το διαπιστώσουν. Όταν οι φιλόζωοι έφτασαν στην περιοχή μάζεψαν τα κατατρομοκρατημένα σκυλιά και τα φόρτωσαν στο αυτοκίνητο τους. Χθες τα σκυλάκια μεταφέρθηκαν στο κτηνιατρείο της Μαριάννα Παπαϊωάννου για εξετάσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχουν από κάτι.

 

Δυστυχώς η εγκατάλειψη και η κακοποίηση ζώων παντού στον νομό Ηλείας είναι κανόνας και όχι εξαίρεση, οι δράσεις των δήμων για τη φροντίδα των αδέσποτων ελάχιστες ή ανύπαρκτες και οι λιγοστοί εθελοντές και φιλοζωικοί φορείς έχουν γονατίσει οικονομικά και ψυχολογικά από τη διαχείριση αναρίθμητων περιστατικών.

Αν μπορείτε να βοηθήσετε στη φροντίδα των ζώων

Αν θέλετε να βοηθήσετε το έργο των εθελοντών του Φιλοζωικού Συλλόγου Κρεστένων «Νοιάζομαι» μπορείτε να κάνετε κατάθεση στον λογαριασμό του στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αριθμός λογαριασμού: 553 1093 883 962

ΙΒΑΝ: GR77 0172 5310 0055 3109 3883 962

Δικαιούχος: Φιλοζωικός Σύλλογος Kρεστένων «Νοιάζομαι»

PayPal: [email protected]

Τι ορίζει ο νέος νόμος για όσους θέλουν να παρατήσουν το ζώο τους…

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εγκατάλειψη ενήλικων ζώων διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος και σε βαθμό κακουργήματος όταν πρόκειται για νεογέννητα σκυλάκια ή γατάκια.

Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 9 ορίζει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη είναι να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Γι’ αυτόν που δεν μπορεί να φροντίσει άλλο το ζώο του στην παράγραφο ζ του ίδιου άρθρο ορίζεται ότι πληρώνοντας 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα μπορεί να το αφήσει στον δήμο του, αν και οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε προσωπικό, ούτε χρηματοδότηση για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ή των ανεπιθύμητων οικόσιτων σκυλιών και γατιών...

Το άρθρο 9 (παρ. ζ) αναφέρει τα εξής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν βλέπετε το ζώο ως μέλος της οικογένειας σας και θέλετε να το παρατήσετε: «Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτήν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.

Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.».

Διαβάστε επίσης:

Κάτω Σαμικό Ηλείας: Βρήκαν τρία σκυλιά νεκρά σε περιφραγμένη αυλή σπιτιού - Το ένα πτώμα ήταν αλυσοδεμένο (βίντεο)

 

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.