Στηρίξτε μας

Ακύρωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης την απόφαση του Δήμου Γρεβενών για πώληση 36 άλογων

29 Απριλίου 2022 23:40 | Επικαιρότητα
Ακύρωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης την απόφαση του Δήμου Γρεβενών για πώληση 36 άλογων

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Σήμερα το απόγευμα το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών και τελικά η πώληση μέσω δημοπρασίας των αλόγων που ο δήμος μάζεψε – αφού ήταν ανεπιτήρητα και προκαλούσαν ζημιές σε καλλιέργειες στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή – δεν θα πραγματοποιηθεί.

Τα άλογα στις 21 Απριλίου...

 

Η υπόθεση αυτή έφτασε στα δικαστήρια όταν φιλοζωικοί φορείς θέλησαν και κατάφεραν να εμποδίσουν την πώληση των ιπποειδών, αφού επιδίωκαν τα ζώα να υιοθετηθούν, ώστε να μη κινδυνεύουν και αν η δημοπρασία προχωρούσε η κακή τους τύχη θα ήταν προδιαγεγραμμένη.

Αρχικά το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών που ανάρτησε στο facebook στις 16 Απριλίου βίντεο με τα αιχμάλωτα άλογα. Οι φιλόζωοι εκεί γρήγορα κατάλαβαν ότι η δημοτική αρχή δεν τους υπολογίζει, ούτε τους παίρνει στα σοβαρά και ζήτησαν τη βοήθεια και του Συλλόγους Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) και του www.zoosos.gr ώστε το θέμα να γίνει ευρέως γνωστό καθώς ενήλικα και πουλάρια – που ακόμα θηλάζουν – ήταν και παραμένουν μαντρωμένα σ’ ένα περιφραγμένο γήπεδο σε χωριό του νομού, του οποίου το όνομα σκοπίμως δεν αναφέρουμε, ώστε να μην τα εκθέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Την κακοποίηση αλόγων που ετοιμάζεται να πουλήσει ο Δήμος Γρεβενών καταγγέλλει η Φιλοζωική Ομάδα (βίντεο)

Η δημοτική αρχή συγκέντρωσε τα ζώα εκεί χωρίς να τους παρέχει ούτε επαρκή ποσότητα τροφής, αλλά ούτε και κάποιο στέγαστρο ώστε να προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες.

Ο Δήμος Γρεβενών αδιαφόρησε για τις αντιδράσεις των ντόπιων φιλόζωων και για την κατάσταση εκεί αρχικά αδιαφόρησαν και πολλά τοπικά Μ.Μ.Ε. καθώς έμεναν μόνο στις ζημιές τις οποίες προκαλούν τα ιπποειδή και δεν αναζήτησαν ούτε τι ορίζει η νομοθεσία, ούτε αν υπάρχει άλλη λύση πλην της εκμετάλλευσης (συχνά μέχρι θανάτου) των ζώων, ούτε ποιος ενδεχομένως παράτησε τόσα άλογα.

Ο Δήμος Γρεβενών θέλησε να δείξει το «φιλοζωικό» του προφίλ μόνο όταν ήρθε αντιμέτωπος και με τον σύλλογο «Ιππόθεσις» και την Π.Φ.Π.Ο. μέσω της δικηγόρου τους, της Χριστίνας Ζέρβα.

Πριν φτάσει όμως η υπόθεση στα δικαστήρια στον Δήμο Γρεβενών έστειλαν επιστολές και ο σύλλογος «Ιππόθεσις» αλλά και η Π.Φ.Π.Ο., την οποία μάλιστα συνυπέγραψαν ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.), η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής Σαρωνικού και η «Γαϊδουροχώρα».

Τα άλογα στις 21 Απριλίου...

 

Η δημοτική αρχή απλώς προσπέρασε τις αντιδράσεις των «γραφικών» φιλόζωων θεωρώντας ότι θα ξεμπερδέψει με το πρόβλημα πουλώντας τα ζώα όσο – όσο για να ξεμπερδεύει κυρίως με τις αντιδράσεις των δημοτών του. Μάλιστα η αρχική τιμή πώλησης κάθε αλόγου ήταν τα 50 ευρώ.

Σήμερα στο δικαστήριο ο δικηγόρος του Δήμου Γρεβενών δήλωσε ότι δεν ήταν απαραίτητο να προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης καθώς η Οικονομική Επιτροπή του δήμου είχε προχωρήσει σε ανάκληση της απόφαση της. Η κα Ζέρβα, η δικηγόρος των φιλοζωικών φορέων, επισήμανε την ανάγκη η υπόθεση να κριθεί δικαστικά καθώς παρέμενε ενεργή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών. Αυτό έγινε τελικά δεκτό η απόφαση εκδικάστηκε και μάλιστα η ανακοίνωση βγήκε σήμερα και όχι την επόμενη Τρίτη όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

Πλέον το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί λύση για τη φιλοξενία των αλόγων, γιατί δεν θα αφεθούν ελεύθερα, και φυσικά πρέπει άμεσα να μοιραστούν και να φιλοξενηθούν από φορείς που φροντίζουν άλογα καθώς εκεί κινδυνεύουν ή κάποιοι να τα κλέψουν ή να τους κάνουν κακό, ώστε να πάψουν να είναι επιζήμια για τις καλλιέργειες.

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορά  την προέλευση αυτών των ζώων καθώς δεν πρόκειται για κάποια άγρια φυλή ίππων, είναι ανεπιτήρητα οικόσιτα ιπποειδή που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτή είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη πρακτική καθώς η σωστή φροντίδα αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών είναι κοστοβόρα διαδικασία.

Η ανακοίνωση του Δήμου Γρεβενών

Σήμερα 29 Απριλίου ανακοινώθηκε ότι «Ο Δήμος Γρεβενών με απόφαση της Οικονομικής του Επιτροπής, ανακαλεί τη διαδικασία εκποίησης των τριάντα ανεπιτήρητων αλόγων, ύστερα από την εκδήλωση ειλικρινούς ενδιαφέροντος από φιλοζωικές οργανώσεις, ιππικούς ομίλους και ιδιώτες για την άμεση υιοθεσία τους.

Η Δημοτική Αρχή διερευνά τη δυνατότητα αυτή, μέσα στο πλαίσιο του νόμου, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τα εν λόγω ζώα, βρισκόμενη πάντα σε διαρκή επικοινωνία με τo Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Γρεβενών (www.dimosgrevenon.gr).».

Τι επισημαίνει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο.

Η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. για την εξέλιξη της υπόθεσης και για τη «φιλοζωική» στροφή του Δήμου Γρεβενών επισημαίνει τα εξής:

«🟠ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ /ΓΡΕΒΕΝΑ

🟠Δηλώσεις και ενημέρωση  της Δικηγορου μας σημερα στα Γρεβενά κας #Χριστινας #Ζέρβα για το σημερινο Δικαστηριο για τα Αλογα  .Ολόκληρη τη δήλωση ενημέρωση αυριο

🔴Δείτε το παιχνιδι που πηγε να παιξει ο Δήμος με τον φιλόζωο 🤣Δήμαρχό του ,που προσπαθησε να καλύψει την κατακραυγή,

🟠τα ψευδη του οποίου ασπαστηκαν ασμενως  οι γνωστές "φιλόζωες" .

🟠ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΜΑΣ

Ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης συζητήθηκε σήμερα...,  αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής ....... που να απαγορεύει κάθε πράξη εκτέλεσης των προσβαλλόμενων με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ» και « ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ - Παννελήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών» πράξεων......

🟠Κατά τη συζήτηση του αιτήματος ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Γρεβενών παρουσίασε νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου με σημερινή ημερομηνία, η οποία ακύρωνε την προγενέστερη αυτής (105/2022), δυνάμει της οποίας καταρτίστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας,)🟠οπότε επέμενε πως «η συζητήση του αιτήματος ήταν άνευ αντικειμένου και δε χρειαζόταν η κρίση του Δικαστηρίου».

🟠ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ και της κατρακύλας ορισμενων "φιλόζωων" .

🟠Επιμείναμε και ζητήσαμε από τον φυσικό Δικαστή την κρίση του καθώς οι δύο πλευρές είχαμε παντελώς διαφορετική αιτιακή βάση και ισχυρισμούς., δηλαδή ζητούσαμε καταρχήν την ακύρωση των πράξεων ως μη νόμιμων.

🟠Κρίναμε μεγίστης σπουδαιότητας την απόφαση επί του ως άνω αιτήματός μας, 🟠καθώς η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέμενε ενεργής 🟠και παρήγαγε έννομα αποτελέσματα 🟠(επί παραδείγματι θα μπορούσε την επόμενη εβδομάδα 🟠να προκαλέσει νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής 🟠και να προκαλέσει νέα δημοπρασία)."

🟠ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ,Ο Δήμαρχος ηθελε να μην γινει το δικαστηριο ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ. ωστε την αλλΗ βδομαδα να ξεκινησει άλλο πλειστηριασμο .

ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ;

Ες αυριον τα υπόλοιπα

Τα ευχαριστώ και τα μπράβο ειναι λίγα για την Δικηγόρο μας που μαζι δωσαμε μια μεγαλη μαχη και την κερδισαν τα αλογα .

Αυριο επικοινωνω με το Δήμο να τρεξει να ταισει τα αλογα που τα εχει αφησει να υποσιτιζονται ολες αυτες τις μερες .

Δε το περιμεναν οι Δημαρχαίοι το καζο τους το σημερινό  .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ».

Τι ζητούσαν οι φιλοζωικοί φορείς από τον Δήμο πριν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια

Η Π.Φ.Π.Ο., ο Ε.Σ.Π.Ι., η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής Σαρωνικού και η «Γαϊδουροχώρα» πριν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια είχαν επισημάνει τα εξής: «Οι φορείς μας έχουν ενημερωθεί για την εξαιρετικά δυσάρεστη και κρίσιμη για 36 περίπου άλογα κατάσταση στα Γρεβενά.

Συγκεκριμένα άλογα που ζούσαν μέχρι πρότινος ελεύθερα στον ορεινό όγκο, κλείστηκαν σε ένα γήπεδο κατόπιν καταγγελιών κατοίκων για ενόχληση και καταστροφές στα χωριά όπου προφανώς κατέβαιναν προς αναζήτηση τροφής.

Ενήλικα άλογα, πουλάρια, μανάδες, βρίσκονται εντός του γηπέδου χωρίς καμία προφύλαξη από καιρικές συνθήκες (ήλιο, βροχή, κ.λ.π), όπου και δυστυχώς υποσιτίζονται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αφήνονται για μέρες χωρίς τροφή, αλλά και η τροφή όταν παρέχεται είναι ελλιπέστατη με αποτέλεσμα τα πιο αδύναμα όπως π.χ. πουλάρια και μανάδες να μένουν νηστικά.

Παραμένουν εκεί λοιπόν σ’ αυτή την κατάσταση, μέχρι της κανονισμένης ημερ/νίας πλειοδοτικής δημοπρασίας τους με εκποίησή τους, ήτοι την 3η Μαΐου 2022, που έχει κανονιστεί από το Δήμο…

Οι εξελίξεις προχωρούν με συνοπτικές διαδικασίες, και παρότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον από  κάποιους προκειμένου να υιοθετηθούν και σωθούν κάποια ζώα, μας πληροφορούν ότι τα περήφανα αυτά ζώα είναι σχεδόν “κανονισμένο” να δοθούν όλα μαζί σε άνθρωπο που εμπορεύεται άλογα , συγκεκριμένα Ρομά, με πιθανότερη και γνωστή σε όλους  κατάληξή τους που θα είναι η πώληση και εξαγωγή για σφαγή τους.

Τονίσουμε πως ακόμα μία φορά, ευθύνονται οι άνθρωποι για την κακή μεταχείριση και διαχείριση των ζώων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα ζώα προέκυψαν από εγκαταλείψεις αλόγων που είχαν άλλοτε αγοραστεί στα πλαίσια επιδοτήσεων, που κατέληξαν να ζουν ως άγρια άλογα και φυσικά να ζευγαρώνουν και να πολλαπλασιάζονται.

Τονίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021, αρθ. 23, απαγορεύεται η εξαγωγή τους για παραγωγή κρέατος και πιο συγκεκριμένα (5. Απαγορεύονται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης. Επίσης απαγορεύονται η εκτροφή, η εξαγωγή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας (mustela putorius furo) για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.)

ΖΗΤΑΜΕ

Να δοθεί παράταση για την ορθή διαχείριση του θέματος, και να δοθεί χρόνος προκειμένου να αποκατασταθούν τα ζώα ως ο νόμος και η ηθική ορίζει, με σεβασμό στις ανάγκες τους και όχι ως αντικείμενα προς δημοπρασία με “γνωστή- άγνωστη” σε όλους μοίρα.

Να υπάρξει μέριμνα για την προστασία τους στο χώρο που φιλοξενούνται, για την ορθή  σίτισή τους και σεβασμό στις ανάγκες τους μέχρις ότου υιοθετηθούν με ασφάλεια.

Να καταγραφούν άμεσα και να ελεγχθούν εάν κάποια είναι ήδη καταγεγραμμένα.

Συγχρόνως και το δυνατόν συντομότερο να δοθούν για υιοθεσίες σε ανθρώπους που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, όσα από αυτά έχουν ζητηθεί, και με την προϋπόθεση πάντα πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να εξασφαλίσουν την ευζωία τους.

Και βέβαια να εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο να επανενταχθούν όσα δεν υιοθετηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον, καθώς ως άγρια έχουν ήδη χαρακτηριστεί και η ελευθερία τους είναι βασικό στοιχείο της φύσης τους, με την προϋπόθεση να υπάρξει οργανωμένη στήριξη από τους Δήμους και τις Φιλοζωικές, με σημεία σίτισης και παροχής νερού, (τις δύσκολες περιόδους) και με έλεγχο του πληθυσμού τους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα καταστροφών σε καλλιέργειες που ήταν και το πρόβλημα πριν.

Τα ζώα έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί και βιώσει στρες με τον εγκλεισμό τους στο γήπεδο, τουλάχιστον ας σεβαστούμε τις βασικές ανάγκες και ελευθερίες τους.

Άλλωστε αν υπήρχε η ορθή μέριμνα εκ μέρους της Πολιτείας, και ο σαφής νόμος που να  εφαρμόζεται για την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή των ιπποειδών, ώστε τα ζώα να προστατεύονται και να είναι δυνατός ο έλεγχος των κατόχων τους, των εκμεταλλευτών τους των κακοποιητών τους, τότε δεν θα είχαμε ούτε καταστάσεις όπως την παρούσα, ούτε τις ατελείωτες καθημερινές κακοποιήσεις και κάκιστη διαχείριση ιπποειδών στη χώρα μας, ούτε την ανεξέλεγκτη ολοκληρωτικά παράνομη εμπορία τους και εκμετάλλευσή τους κάτω από τα μάτια των Αρχών.».

Καθημερινά τα ιπποειδή βασανίζονται μέχρι θανάτου...

Η κακοποίηση και των ιπποειδών στην Ελλάδα – παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας – είναι καθημερινό φαινόμενο και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταγγέλλουν στις αρχές το δράμα των ζώων ή παλεύουν να σώσουν πλάσματα που υποφέρουν.

Μέσα από τα άρθρα και τα ρεπορτάζ μας θα δείτε τι συμβαίνει στα ΑΛΟΓΑ, στα ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ και στα ΜΟΥΛΑΡΙΑ, στα ΠΟΝΥ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Την κακοποίηση αλόγων που ετοιμάζεται να πουλήσει ο Δήμος Γρεβενών καταγγέλλει η Φιλοζωική Ομάδα (βίντεο)

Την προστασία των αλόγων που ετοιμάζεται να πουλήσει ο Δήμος Γρεβενών ζητάει ο σύλλογος «Ιππόθεσις»

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.