Στηρίξτε μας

Η σφαγή των αμνών το Πάσχα έθιμο ή αμαρτία;

19 Απριλίου 2013 10:10 | Επικαιρότητα
Η σφαγή των αμνών το Πάσχα έθιμο ή αμαρτία;

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων με αφορμή τη σφαγή των αμνών που παραδοσιακά γίνεται το Πάσχα - κάτω από απαράδεκτες συνθήκες ακόμα και υπαίθρια και κατά παράβαση της νομοθεσίας που ορίζει την αναισθητοποίηση πριν τη σφαγή - δίνουν τη δική τους απάντηση σε αυτό το χριστιανικό έθιμο.

Επειδή συχνά εδώ αναφερόμαστε στα εγκλήματα που γίνονται εις βάρος των ζώων και το πώς χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους με κάθε τρόπο, αξίζει τον κόπο να διαβάσετε για «Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας: Το άγιον Πάσχα».

Θρησκευτικό έθιμο ή αμάρτημα;

«εἰ δὲ ἐγνώκειτε τί ἐστιν· ἔλεος θέλω καὶ οὐ θυσίαν, οὐκ ἂν κατεδικάσατε τοὺς ἀναιτίους.» Kατά Ματθαίον 12:7

Σε λίγες μέρες οι περισσότεροι από εμάς θα κάτσουμε στο γιορτινό τραπέζι της Λαμπρής για να απολαύσουμε τον σουβλισμένο οβελία. Ελάχιστοι, όμως, θα σκεφτούν πως και γιατί φτάσαμε να καταναλώνουμε το συγκεκριμένο ζώο τη συγκεκριμένη ημέρα, διαιωνίζοντας έτσι αβασάνιστα μία αιματηρή και άχρηστη παράδοση. Μία παράδοση που προϋποθέτει επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Πρώτο θανάσιμο αμάρτημα: Ένα αιματηρό και παρεξηγημένο θρησκευτικό έθιμο

Η λέξη Πάσχα, αραμαϊκά Pasha και εβραϊκά Paseh, σημαίνει πέρασμα. To εβραϊκό Πάσχα σημαίνει το πέρασμα των Εβραίων από την Eρυθρά Θάλασσα στη Γη της Επαγγελίας (Έξοδος), δηλαδή την απελευθέρωση των Εβραίων από τα δεσμά της Αιγύπτου.  Μεταγενέστερα, υιοθετήθηκε από τους Χριστιανούς για να γιορτάσει το Χριστιανικό Πάσχα, δηλαδή το πέρασμα του Υιού του Υahve, του Μessiah, από τον θάνατο στην αιώνια ζωή. Και όπως στο Εβραϊκό Πάσχα θυσιάζονταν οι αμνοί το αίμα των οποίων έβαφαν τις θύρες τους οι Εβραίοι, έτσι και στο χριστιανικό Πάσχα θυσιάζονται τα δύστυχα αυτά ζώα συμβολίζοντας τη θυσία του κατά Ιωάννη αποκαλούμενου Αμνού του Θεού (1:29), δηλαδή του Χριστού, που με την πράξη αυτή της αγάπης του θέλησε να μας σώσει από τον θάνατο και την αμαρτία.

Ο Χριστός, όμως, ήταν άνθρωπος ή θεάνθρωπος και όχι αμνός. Ο Ιωάννης, προφανώς, χρησιμοποιώντας αυτή τη μεταφορά, ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι ο Χριστός θα θυσιαζόταν σαν αμνός για να αίρει τις αμαρτίες μας και να μας χαρίσει την αιώνια ζωή. Θυσιάστηκε, όμως, ο ίδιος. Δεν θυσίασε κανένα ζώο στη θέση του, ενώ αντιθέτως έλεγε ότι θέλει έλεος και αγάπη και όχι θυσίες. Είναι πολλές οι αναφορές στις γραφές που μαρτυρούν ότι ο Χριστός δίδασκε η πίστη μας προς το Θεό να εκδηλώνεται με πράξεις αγάπης και όχι με θυσίες.  ΟΘεός ζήτησε αγάπη και όχι θυσίες: «...εἰ δὲ ἐγνώκειτε τί ἐστιν, ἔλεον θέλω καὶ οὐ θυσίαν...»  (Κ.Δ. Ματθαίος Κεφ. 9.13 & 12.7), «...διότι ἐὰν θύσωσιν θυσίαν καὶ φάγωσιν κρέα κύριος οὐ προσδέξεται αὐτά νῦν μνησθήσεται τὰς ἀδικίας αὐτῶν...» (Ωσηέ 8:13), «Δεν πρέπουν σε χριστιανούς θυσίες μετά τη Θυσία του Χριστού» (Απόστολος Παύλος προς Εβραίους).

Πώς τότε συνδέθηκε η θυσία των αμνών με την Ανάσταση του Κυρίου;

Δεύτερο θανάσιμο αμάρτημα: Γενοκτονία αμνοεριφίων

Εκατοντάδες χιλιάδες αμνοερίφια σφάζονται κάθε χρόνο τη Λαμπρή αυτή ημέρα του Πάσχα. Ο αριθμός τους ενδέχεται να φτάνει έως και τα δύο εκατομμύρια σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τρίτο θανάσιμο αμάρτημα: Το οδυνηρό ταξίδι προς τον θάνατο

Πολλά από τα αρνιά προς σφαγή στοιβάζονται κατά εκατοντάδες σε φορτηγά για να ταξιδέψουν από τον ένα τόπο στον άλλο μέσα σε συνθήκες ασφυκτικού συνωστισμού, χωρίς νερό και φαγητό επί ώρες. Αυτό τους προκαλεί στρες και πανικό, ενώ πολλά από αυτά πεθαίνουν πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Τα υπόλοιπα οδηγούνται με κλωτσιές και σπρωξιές στον τόπο του θανάτου τους.

Τέταρτο θανάσιμο αμάρτημα: Η σφαγή των αθώων

Τα αρνιά, ως ζώα πράα και ήρεμα, δεν διαθέτουν κανένα φυσικό μηχανισμό για να μπορέσουν να αμυνθούν έναντι όλης αυτής της βαναυσότητας που υφίστανται.   Δεν μπορούν να τρέξουν γρήγορα, να πετάξουν ή ακόμα να δαγκώσουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν εκείνη την τραγική στιγμή που απολύουν τη ζωή τους, είναι να βελάσουν με όση δύναμη τους μένει...

Περιμένουν στη μακριά ουρά τρομοκρατισμένα και πανικοβλημένα, οσμίζοντας την οσμή του θανάτου. Η κορτιζόλη (χημική ουσία που προκαλεί καρκίνο στον ανθρώπινο οργανισμό) εκτοξεύεται στα ύψη. Ένα-ένα κρεμιέται με δεμένα τα πίσω του πόδια, ενώ το κοφτερό μαχαίρι ξεσκίζει τη σάρκα τους. Το αίμα αναβλύζει και τα ζώα τινάζονται με σπασμούς μέχρι να χυθεί η σταγόνα εκείνη που θα τα παραδώσει στον θάνατο. Ο σφαγέας τα κατεβάζει από το τσιγκέλι και αρχίζει το γδάρσιμο, το ξεντέριασμα και το ξερίζωμα των εσωτερικών τους οργάνων.

Πέμπτο θανάσιμο αμάρτημα: Χωρίς αναισθητικό

Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν να γίνει η σφαγή των ζώων τους εκτός οργανωμένων σφαγείων για να γλιτώσουν το κόστος. Έτσι, τα περισσότερα αρνιά σφάζονται έχοντας πλήρως τις αισθήσεις τους. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι ο αρμόδιος υφυπουργός αποφάσισε την εφαρμογή του Π.Δ. 568/1988 σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση σφαγή αμνοεριφίων στις εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, εφόσον δεν λειτουργεί σφαγείο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Πανελλήνια ‘Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, η σφαγή των αμνοεριφίων σε υπαίθριους χώρους αποτελεί παράβαση των κείμενων διατάξεων περί υγειονομικού Κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγίων ζώων και περί προστασίας ζώων και περιβάλλοντος, αλλά και του Π.Δ. 327/1996 (ΦΕΚ 221 Α΄) που αναφέρεται ΡΗΤΑ σε αναισθητοποίηση πριν την σφαγή.

Για την παράνομη σφαγή ζώων σε υπαίθριους χώρους και της εμπορίας των σφαγίων ζώων, υπενθύμισε στο αρμόδιο Υπουργείο μας και η διεθνής φιλοζωική οργάνωση Compassion in World Farming, αναφέροντας ότι «η νομοθεσία της Ε.Ε (Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή/και τη θανάτωσή τους) απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση, δεδομένου ότι θα αποφεύγεται οποιαδήποτε περιττή διέγερση, πόνος ή ταλαιπωρία των ζώων κατά τη διακίνηση, τον σταυλισμό, την ακινητοποίηση, την αναισθητοποίηση, τη σφαγή και τη θανάτωση».

Έκτο θανάσιμο αμάρτημα: Τα κακοποιημένα κορμιά σε πλήρη θέαση

Στις αγορές, οι κρεοπώλες μοστράρουν τα άψυχα και κακοπαθημένα κορμιά των αμνών και τα εντόσθιά τους, γνωρίζοντας ότι αυτό το θέαμα δεν προκαλεί καμία αισθητική ή ηθική δυσαρέσκεια, αφού άλλωστε το αγοραστικό κοινό είναι εθισμένο σε τέτοιου είδους θεάματα. Ακόμα και στη μικρή οθόνη «παρελαύνουν» τα κρεμασμένα από τα τσιγκέλια πτώματα των σφαγιασμένων ζώων με τα τηλεοπτικά πάνελ ειδήσεων να αγωνιούν για του φτωχού το αρνί, ενώ κακόγουστες διαφημίσεις προβάλλουν σε γκρο πλαν τον γδαρμένο, κακοπαθημένο και σουβλισμένο αμνό.

Έβδομο θανάσιμο αμάρτημα: Εβραϊκό έθιμο με ... Οθωμανικές προεκτάσεις: παλούκωμα ή διοβελισμός, κοινώς σούβλισμα

Όλη η παραπάνω βαρβαρότητα φτάνει στο αποκορύφωμά της με το σούβλισμα του δύστυχου ζώου. Ο πάσσαλος ή το παλούκι ήταν σύμβολο της Οθωμανικής κυριαρχίας. Ο θάνατος δια του διοβελισμού προοριζόταν για ειδεχθείς κακούργους ή για όσους αντιστέκονταν στην κρατική εξουσία. Η μέθοδος του παλουκώματος αποκαλύπτει τη σαδιστική πλευρά της εξουσίας η οποία σχετίζεται με τη γενετήσια, πατριαρχική ή φαλλοκρατούμενη οθωμανική κυριαρχία. Με άλλα λόγια, η πρακτική του βιασμού των υποταγμένων, το παλούκωμα και άλλα παρεμφερή βασανιστήρια έχουν την ίδια αιτία.

Η εικόνα, όμως, ενός ζώου στη σούβλα είναι από μόνη της βάρβαρη ακόμη και χωρίς να παραπέμπει στους παραπάνω συμβολισμούς.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι η γενοκτονία των αμνοεριφίων πρέπει να καταργηθεί την άγια αυτή ημέρα, εάν θέλουμε να μιλάμε για Χριστιανοσύνη και Αγάπη.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία  &

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115  Ζωοφιλικών Σωματείων

Διαβάστε επίσης:

Πιέζει για τη θέσπιση μέγιστης διάρκειας 8 ωρών για τη μεταφορά ζώων προς σφαγή

Ο επίτροπος Dalli αθετεί την υπόσχεση του τη βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς ζώων

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως!

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

The Earthlings Experience: Δείχνουν σε βίντεο στους καταναλωτές πόσο άγρια κακοποιούνται ζώα σε σφαγεία & κτηνοτροφικές μονάδες

1η Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βεγκανισμού

Φρουτοκαρποφάγο ζώο ο άνθρωπος! (Βίντεο)

Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του κρεατοφάγο είδος; (Βίντεο)

Η ζωή ενός γουρουνιού μέχρι να καταλήξει στο σφαγείο μέσα από σκίτσα!

Τσικνοπέμπτη: Όταν η παράδοση απαιτεί περισσότερες θυσίες ανυπεράσπιστων πλασμάτων

Πάτρα: Έκαναν κατάληψη σε κανάλι για να μεταδώσουν βίντεο που δείχνει πόσο οι άνθρωποι βασανίζουν τα «παραγωγικά» ζώα

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

47 Σχόλια

 1. 666

  Κάθε φορά που γιορτάζονται ημέρες αγάπης, ο πόνος και το αίμα στα σφαγεία και στις αυλές πολλαπλασιάζονται. Η κόλαση και οι δημιουργοί της έχουν την τιμητική τους.

 2. Σπύρος

  Η υποκρισία όλων στο μαξιμουμ. Ο άνθρωπος είναι ζώο παμφάγο. Δε μπορεί να ζει και να είναι υγιής τρωγωντας μόνο χορταρικα ούτε να ζει για πολύ χωρίς προβλήματα τρώγοντας μόνο κρέας. Όλα χρειάζονται. Ο άνθρωπος εξελίχθηκε όταν ανακάλυψε το ψητό κρέας. Μέχρι τότε και την ανακάλυψη αυτή ο εγκέφαλος του δεν διεκδικούσε και το απόλυτο. Με τη βοήθεια του κρέατος ο εγκέφαλος του έγινε αυτό που είναι σήμερα. Όλοι το ξέρουν αυτό. Από την άλλη μεριά αγαπητή μου βίγκαν πρέπει να ξέρετε ότι και τα μαρούλια, τα λάχανα κτλ κτλ έχουν κι' αυτά ψυχή. Ζωντανά είδη είναι. Είναι το λιγότερο υποκριτικό να νομίζετε ότι δεν είναι κι αυτά ενβια όντα. Τώρα όσον αφορά το Πάσχα είναι ένα έθιμο που όποιος θέλει το τηρεί και όποιος θέλει δεν το τηρεί. Δεν αναγκάζει κανείς κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Δικαίωμα του καθενός. Αλλά δεν μπορείτε να κρίνετε ο ένας τον άλλον αρνητικά γιατί όλοι έχουν τα δίκια τους και τις αδικειες τους. Η χορτοφαγία έχει μία κατεύθυνση εντάξει ή βίγκαν είναι κάτι εντελώς ανώμαλο και τελείως εκτός της ανθρώπινης φύσης. Καλό Πάσχα σε όλους και μη ξεχνάτε πως και τα μαρούλια ψυχούλες έχουν.

 3. ΓΙΑΝΝΗΣ

  Χωρίς να θέλω να δημιουργήσω εντάσεις και αντιπαραθέσεις με κανέναν,γιατι όπως παρατηρώ γίνεται ευθεία επίθεση σε όποιον ''τολμά'' να έχει διαφορετική άποψη,θα προσπαθήσω να γράψω κάποιες απο τις σκέψεις μου.Φυσικά και δε τρέφω αυταπάτες οτι μπορεί να αλλάξω τις ακραίες απόψεις σας για τη σχέση ανθρώπων και ζώων.Θα μπορούσατε να επισκευθείτε κάποιον ειδικό ψυχολόγο για το προβλημά σας.Τα πρόβατα, τα κατσίκια,τα μοσχάρια,τους χοίρους και όλα τα υπόλοιπα είδη,ο άνθρωπος τα εκτρέφει απο τη πρώτη στιγμή της υπαρξής του πάνω στη γη.Δε τα αγαπάει ούτε τα μισεί !!! Απλώς τα εκτρέφει!!! Τα εκτρέφει αιώνες τώρα με την ανάλογη φροντίδα και γνώση,με σκοπό να πάρει το γάλα τους,το μαλλί τους και το γευστικό και θρεπτικότατο κρέας τους.Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.Γιαυτό το λόγο εκτρέφει αγελάδες κατσικάκια και προβατάκια και δεν εκτρέφει ασβούς,τσακάλια και αλεπούδες.Για τον ίδιο λόγο,το πεντανόστιμο και υψηλής θρεπτικής αξίας κρέας τους, ο άνθρωπος κυνηγός, κυνηγά πέρδικες,αγριόπαπιες,λαγούς και μπεκάτσες και δε κυνηγά καρακάξες,καλιακούδες και κοράκια.Οσο τώρα για το Πάσχα και τη μεγάλη γιορτή Της Ανάστασης είναι τουλάχιστον αστείο να προσπαθείτε να ταυτίσετε τη μεγάλη γιορτή της αγάπης και της ελπίδας με το ότι το εορταστικό τραπέζι της Λαμπρής περιλαμβάνει(και)αρνί.Σε όλες τις μεγάλες χαρές οι άνθρωποι γιορτάζουν ! Γιορτάζουν με τραγούδια,χορούς και φαγοπότι,δε γιορτάζουν με μπρόκολα και ραπανάκια,Θυμηθείτε τη παραβολή του Ασώτου,όπου ο πατέρας γιορτάζει την επιστροφή του χαμένου ιού με τη σφαγή του ''μόσχου του σιτευτού''!..Θα μπορούσα να γράψω αρκετά αλλα δε θα είχε νόημα,ο καθένας έχει τις απόψεις του και φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει τη διατροφή του.Ως εκεί όμως,γιατί είναι άλλο πράγμα να μη τρώω κρέας και άλλο πράγμα να αποκαλώ και να θεωρώ φονιάδες,αμαρτωλούς,βασανιστές,απολίτιστους και δε θυμάμαι και πόσα άλλα ''κοσμιτικά επίθετα''διάβασα για όλους όσους επιλέγουν τη φυσιολογική στάση ζωής.Τελειώνοντας,επαναλαμβάνω πως δεν υπάρχει πουθενα στη πορεία των ανθρώπων με τα ζώα η σχέση αγάπης μίσους,αλλά μόνο η αντικειμενική πραγματικότητα της φροντίδας-εκτροφής με σκοπό τη κάλυψη αναγκών σίτισης,πρώτα απο όλα,και εκμεταλευσης και των υπολοίπων αγαθών (μαλλί,δέρμα).Ξέρω πως οι απόψεις αυτές δε "χωράνε" σε ενα χώρο σα το δικό σας όπου σλογκαν έχετε τη φράση "αγαπω τα ζώα".Μια φράση απόλυτα ψεύτικη και υποκριτική,που εμφανίστηκε παρέα με τη μόδα της "οικολογίας",επιδοτούμενης ή μη,δεν είναι του παρόντος.Πριν πέσετε όλοι να με "φάτε",αν και είπαμε,δε τρώτε κρέας,αναλογηστήτε,ποιός απο εσάς θα θυσίαζε έστω και την άκρη απο το μικρό του δακτυλάκι για να σωθεί ενα ζώο,και απο την άλλη,ποιός απο όλους σας δε θα θυσίαζε ολόκληρο το χέρι του ή και το κορμί του ή και τη ζωή του για να σωθεί το παιδί του;; Και ξέρετε γιατί; Γιατί στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει Αγάπη,ενω στη πρώτη υπάρχει υποκρισία..Να είστε καλά..Γιάννης.

  1. Ιωαννα

   Αυτό το "θρεπτικοτατο κρεατακι", δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φάνηκε πολύ αστείο. Πως γίνεται αυτό το θρεπτικοτατο κρεατακι μαζί με το θρεπτικοτατο γαλατακι να στα κόβουν οι γιατροί όταν έχεις καρκίνο; ειδικά καρκίνο του μαστού στις γυναίκες. Δε θα κάτσω να διαφωνήσω μαζί σου, ελπίζω απλά κάποια μέρα κάτι ή κάποιος να σου δείξει ότι η αγάπη υπάρχει μεταξύ των ζωντων πλασματων και όχι μόνο των ανθρώπων.

   1. EK

    ΠΟυ τα ακουσες αυτα περι καρκινου και κρεατος και γαλακτος? Μια χαρα τα συστηνουν οι γιατροι ολοι, εκτος απο τον Dr Google ή τους γιατρους που μαθητευουν στον παραπανω

    1. Μιχαήλ Τσολάκης

     Καρκίνος παχέος εντέρου, Διαβήτης, Υπέρταση, περιφερικές αγγειοπάθειες, υψηλή χοληστερίνη , εκκολπωμάτωση, συνδένται με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος ! Και το λέει η επίσημη Ιατρική από χρόνια!

  2. Ανωνυμος

   Έτσι είναι, όπως τα λες Ιωάννα.

   Μονο που αυτοί οι τύποι έχουν συνηθίσει σε αυτά τα εγκλήματα .
   Πώς θα τους άρεσε να φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση ενός αρνιού;

  3. Ανωνυμος

   Μη ξεγελας τον εαυτό σου .

   Οι δικαιολογίες που προβάλλεις δεν είναι αληθινές.
   Η προσπάθεια σου να δικαιολογεις εγκλήματα δεν είναι του Χριστού.

   Διάβασε το λόγο του Θεου και ματανόησε .

 4. ΜΑΡΙΑ

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟ ΟΛΟ ΓΙΑΤΙ ΤΡΕΛΑΙΝΟΜΕ . ΔΕΝ ΣΟΥΒΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΑΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΑΤΕ ΑΛΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΒΟΥΡΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΤΕΡΛΙΚΟΣΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΜΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΑΖΑ ΚΡΕΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ .ΤΟΥΣ ΛΕΩ ΤΗ ΧΡΩΣΤΑΩ ΕΜ ΣΑΣ ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟ ΜΟΥΤΡΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΩ ΣΕ ΕΝΑΝ ΘΕΟ ΜΕ ΑΙΜΑ

 5. Antikeimeniki

  Πάγκαλη Βασίλη
  Τί τρώει ένας βίγκαν;
  Γενικά τρώει ό,τι υπάγεται στις 5 ομάδες τροφών που είναι λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηροί καρποί και φυσικά όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται με αυτές τις τροφές. Τελικά είναι εφικτό και εύκολο να είναι κάποιος βίγκαν.

 6. Antikeimeniki

  ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΟΦΑΓΙΑ
  "Εγώ είμαι ο ποιμήν ο καλός. Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού βάλλει υπέρ των προβάτων·"
  (σσ. Ο ποιμήν ο καλός δεν τα τρώει, άρα ο Χριστός δεν έτρωγε κρέας. Αυτό αποτυπώνεται κι από τη πανάρχαια παράδοση της ακραιοφαγίας του Αγίου Όρους)
  «Μην κάνεις στους άλλους αυτό, που δεν θέλεις να κάνουν σ΄ εσένα»
  Καινή Διαθήκη, Ιησούς Χριστός…
  «Συμπεριφερόμαστε όπως οι λύκοι, όπως οι τίγρεις... (όταν τρώμε κρέας) κι ακόμη χειρότερα, γιατί η φύση κανόνισε για τα ζώα να τρέφονται με αυτόν τον τρόπο, μα εμείς που με την χάρη Του, έχουμε την ικανότητα του λόγου και την αίσθηση της δικαιοσύνης, γίναμε χειρότεροι από άγρια θηρία».
  Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
  "Οφείλουμε να δείξουμε στα ζώα μεγάλη καλοσύνη και ευγένεια για πολλούς λόγους. Αλλά πάνω απ’ όλα επειδή έχουμε την ίδια καταγωγή"
  Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος
  «Άνθρωποι που αποκλείουν οποιοδήποτε πλάσμα του Θεού από προστασία, συμπόνια και έλεος, θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο και στους συνανθρώπους τους.»
  Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, καθολικός Άγιος, 1181-1226
  "Δεν υπήρχε στον παράδεισο οίνος· όχι ακόμη ζωοθυσίες· όχι ακόμη κρεοφαγίες. Μετά τον κατακλυσμό ο οίνος· μετά τον κατακλυσμό, «να τρώγετε από όλα, σαν χλωρά χορτάρια» (Γεν. 9, 3). Όταν απορρίφθηκε η τελείωση, τότε επιτράπηκε η απόλαυση…" Μ. Βασίλειος
  "Ποιος εζημίωσε το σπίτι του με τη νηστεία; Υπολόγισε σήμερα τα πράγματα του σπιτιού και υπολόγισε τα και μετά· δεν θα λείψει τίποτε με τη νηστεία από τα υπάρχοντα στο σπίτι. Κανένα ζώο δεν βγάζει κραυγές θανάτου, πουθενά αίμα, πουθενά απόφαση, που υπαγορεύεται κατά των ζώων από την άκαμπτη κοιλιά. Έχει σταματήσει το μαχαίρι των μαγείρων· το τραπέζι αρκείται στα πρόχειρα. …………" Μ. Βασίλειος
  "όχι ακόμη οινοποσίες, όχι ακόμη ζωοθυσίες· ούτε όσα θολώνουν τον ανθρώπινο νου. Με τη νηστεία επανερχόμαστε στον Παράδεισο………
  »Και όμως στους ασθενείς όχι ποικιλία φαγητών, αλλά ασιτία και δίαιτα γνωρίζω ότι επιβάλλουν οι ιατροί……… Η πολυτέλεια και η ποικιλία των φαγητών εδημιούργησε τα διάφορα είδη των ασθενειών...." Μ. Βασίλειος
  "»Ποίων τα σώματα έπεσαν στην έρημο; (Εβρ. 3, 17). Όχι αυτών που επιζητούσαν την κρεοφαγία; (Αριθμ.11, 33)………» Όχι κρέας, ούτε οίνος, ούτε όσα είναι στην φροντίδα των δούλων της κοιλιάς." Μ. Βασίλειος
  Χωρία της Παλαιάς Διαθήκης:
  «Όποιος σκοτώσει μια αγελάδα, αμαρτάνει σα να έχει σκοτώσει έναν άνθρωπο»
  Ησαΐα (66.3)
  «Σου δίνω χόρτα και καρπούς για τροφή…………….» Γένεση (1:29)
  «Να μην φας κρέας με τη ζωή μέσα του, με το αίμα του... , γιατί θα ζητήσω το αίμα της δικής σου ζωή». Γένεση ( 9.4)
  «(Λέει ο Κύριος): «Προσφέρατε σε θυσία τόσα πρόβατα και βοοειδή, μα δεν Μου δίνει ευχαρίστηση το αίμα των δαμαλιών, των προβάτων και των κατσικιών. Όταν εσείς σηκώνετε τα χέρια, Εγώ παίρνω τα μάτια από πάνω σας και όταν προσεύχεστε δεν σας ακούω, γιατί τα χέρια σας είναι γεμάτα αίματα»Ησαΐας (1.5)
  «Ου φονεύσεις» Μια από τις Δέκα Εντολές
  «Πορευθέντες δε μάθετε τι εστίν έλεον θέλω και ου θυσία»
  (Κ.Δ. Ματθαίος κεφ 9,13. & 12,7) (Η πίστη μας προς τον Θεό πρέπει να εκδηλώνεται με πράξη αγάπης και όχι με θυσίες.)
  «Δεν πρέπουν σε χριστιανούς θυσίες μετά τη Θυσία του Χριστού» Απ. Παύλος στην προς Εβραίους Επιστολή 10: 1-18
  «Αγάπη θέλω και όχι θυσίες, γνώση του Θεού και όχι ολοκαυτώματα»
  (Π.Δ. Ωσηέ κεφ 6,6).
  Γεννεσις, Κεφ. 2 , " 16 ΠΡΟΣΕΤΑΞΕ ΔΕ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΔΑΜ ΛΕΓΩΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΣ ΔΕΝΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΤΡΩΓΕΙ"
  Τ.Ε.= «Οι Πατέρες της Χριστιανικής Εκκλησίας τόσο οι Ρωμαιοκαθολικοί όσο και οι Ορθόδοξοι είχαν καθιερώσει περιόδους στη διάρκεια του έτους που απαγόρευαν την κρεοφαγία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αυστηρότερη και απαγορεύει όχι μόνο την κρεοφαγία, αλλά και κάθε ζωική τροφή επί 220 ημέρες το χρόνο. Την αποχή από τη βρώση ζωικών τροφών τη θεωρούν σαν μέσον εξαγνισμού, γιατί τις θεωρούν μιαρές!»
  (Απόσπασμα από το δίτομο έργο «Μέγας Οδηγός Διατροφής και Θεραπείας», Τηλέμαχου Ευθυμιάδη Ιατρού. Τόμος 1 σ.σ. 313-319)
  «Μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις» &«Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις». Ιησούς Χριστός, Κ. Διαθήκη

 7. eleni klimi

  Είμαστε οι τζιχαντιστές των ζώων, τα παίρνουμε με το έτσι θέλω, αθώα πλάσματα, και τα σκοτώνουμε με το χειρότερο τρόπο. Πότε αλήθεια θα σταματήσει αυτό αφού κρύβονται χιλιάδες συμφέροντα? Θα πρέπει να ξεκινήσει μάθημα φιλοζωϊας από τα σχολεία Το μοναδικό κίνητρο για να μη σκοτώνονται χιλιάδες αθώα πλάσματα θα είναι η φιλοζωία.

 8. Alkis Psoudis

  Το άθλιο, κτηνώδες, αιματοβαμμένο, ελληνικό Πάσχα! Το αηδιαστικό, γεμάτο μίσος ελληνικό Πάσχα! Το γεμάτο υποκρισία, θάνατο, φαγοπότι και πόνο ελληνικό Πάσχα! Το πιο αηδιαστικό, το πιο κτηνώδες, Πάσχα για τη Δήθεν γιορτή της Ανάστασης του Χριστού! Του Χριστού!, που κάθε Πάσχα σφάζεται εκατομμύρια φορές από τα κτηνώδη δίποδα, για να τον φάνε, να το ρευτούνε και μετά να το αποθηκεύσουν στα βρωμερά τους έντερα!
  Πάσχα; Όχι δεν είναι Πάσχα! Είναι η μέρα της σφαγής και κτηνωδίας ενάντια στα εκατομμύρια των αθώων!!

 9. ΝΙΚΟΣ

  ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ..ΑΠΟ ΤΟ Α ΛΟΙΠΟΝ..Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ,ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΑΔΑΜ ΗΤΑΝ ΚΑΡΠΟΦΑΓΟΣ..ΟΧΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ..ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ,ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΑΣΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ,ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ,ΜΕ ΠΛΑΤΟΣ Κ ΠΑΧΟΣ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΦΡΟΥΤΑ,ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ,ΚΑΡΠΟΥΣ ΔΕΝΤΡΩΝ,ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ..ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ 12 ΚΥΝΟΔΟΝΤΕΣ,Κ ΝΥΧΙΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕ ΜΗΚΟΣ 5-7 cm..ΑΠΟ ΗΘΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ,(ειχαμε ποτε?) ΟΣΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΝΤΙΜΟ Κ ΗΘΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ Κ ΠΑΝΩ ,ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΤΑΙΖΟΥΝ,ΠΟΤΙΖΟΥΝ,ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ,ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ,ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΣΦΑΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ,ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Κ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ..ΞΕΡΩ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΠΑΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ,ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ,Κ ΛΥΠΟΥΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ..(ετσι τα λεω εγω).ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΗΜΕΡΕΣ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ,ΕΙΜΑΙ ΥΓΙΕΣΤΑΤΟΣ,ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Κ ΔΥΝΑΜΗ,ΑΡΑ ΤΑ "ΦΑΕ ΚΡΕΑΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΙΑΣΤΕΙ",ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΑ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Κ ΦΙΛΟΥΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ,ΣΤΟ "ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΕΤΣΙ,ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΡΕΑΣ.." (καθοτι,40 ετων πλεον,κ με σωμα οπως στα 21 που εκανα την επανασταση μου..ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΕΜΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΠΡΩΤΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ..Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΤΙΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΕΣ..ΚΛΕΙΝΩ ΜΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ, "ΤΟ ΚΑΘΕ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΦΑΓΕΙΟ ΛΕΣ,ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΖΩΑ..." ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΑ Κ ΣΗΧΤΗΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΛΟΙ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ...........

 10. Σοφία K.

  Ο Χριστός ποτέ δεν έφαγε κρέας.Και μην πει κανείς πως δεν έπαθε τίποτα γιατί ήταν Θεός..Δεν έχουμε ανάγκη το κρέας για να είμαστε υγιείς. Υπάρχουν πάμπολλα φαγητά με πρωτεΐνες και λοιπά θρεπτικά στοιχεία,καλύτερα από του κρέατος.Προσωπικά, πέντε χρόνια έχω να φάω κρέας και νιώθω καθαρότερο τον οργανισμό (και τη συνείδησή μου)..

 11. arnaki aspro k paxu

  re de pate na kanete kana mpanio ainte o kathenas grafei sto internet to makru kai to konto tou.. ola ta xe oi mariorh to arni thn efage.. proswpika de trww kokkino kreas alla eleos pia.. an einai etsi ta zwa gt trwne to ena to allo ???? eprepe opws leei h allh na einai kai auta vegan
  to liontari na trwei tsouknides h tirghs faskomhlo ktl... ksupnhste ... an ontws thelete na allaksete to kosmo kante kati epikodomhtiko kai drastiko afhste tis mparoufes peri arniou sto internet .. ai sixtir pia..

  1. Σάκης Καρανίκολας

   1on den eisai liontari..kai den eisai ftiagmenos gia na eisai liontari kai genika den eisai ftiagmenos gia na kseskizeis zwntano zwo me ta dontia sou.mporw na sou katevasw oloklhra keimena twra alla exw vatethei to thema me sas para polu!alhtheia,pes mou esu ti epikodomitiko kai drastiko exeis kanei gia na "allakseis" ton kosmo?na fantastw tpt..gi auto ase se mas tous VEGAN na asxolhthoume me ta "xaza" pramatakia kai asxolhsou esi me ta sovara kai etsi tha eimaste kai oi 2 kalhmenoi.

  2. ΙΩΑΝΝΑ

   Το λιοντάρι οπως και τα περισσοτερα ζωα ειναι σαρκοφάγα ενω ο ανθρωπος οχι.Τρωμε κρέας γιατι ετσι μας εμαθαν γιατι αν ημασταν σαρκοφάγοι θα μπορούσαμε να κανουμε οτι κανει το λιοντάρι, να πλησιάζαμε το θηραμα μας να το σκοτώναμε μονοι μας και να το τρώγαμε...οχι να βάζουμε βιομηχανίες να κάνουν ολη τη διαδικασία και να το αγοράζουμε απο το χασάπη.Αν ειναι οπως τα λες , αν μεγαλώσεις ενα παιδί χωρις να του μαθεις να τρώει κρέας θα πρέπει απο μονος του κάποια στιγμή μεγαλώνοντας λόγω ενστικτου να το φάειή ακομα καλύτερα αφου φερνεις παραδειγμα το λιονταρι να το σκοτώσει και να το φάει.Οί ανθρωποι λοιπόν τρωνε κρεας λόγω συνηθειας,παράδοσης και γευσης και τίποτα παραπανω.Κάτι δραστικο θελουμε να κανουμε να μη παρεμβαίνει ο άνθρωπος στην αλυσιδα γιατι ειναι ο εχθρος ολου του οικοσυστηματος πλεον.

  3. Χρήστος

   Είναι απίστευτο το πόσο βλάκας είσαι... σε λυπάμαι πραγματικά. Ακόμη περισσότερο "λυπάμαι" τα παιδιά που θα μεγαλώσεις...

  4. marina22

   Μακάρι κάτι δίποδα σαν και του λόγου σου στερουμενα επαρκούς ευφυίας και αντίληψης να εκλείψουν από αυτόν τον βρωμοκοσμο. Μακάρι να μην έχεις ή να μην κάνεις ποτέ παιδιά. Ηλίθιο διποδο

 12. Κα ΕΥΓΕΝΙΑ

  ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!!!!!!!ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΑ!ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΘΙΜΟ,Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΨΥΧΩΝ?????ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ....ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΤΟΥ JUMBO ΜΕ ΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΝΙΣΗ!!!!!ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΜΕ,ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΡΝΑΚΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ???ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ,ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ????ΤΙ ΑΥΡΙΑΝΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ????ΠΩΣ ΘΑ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ,ΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ???ΣΤΟΠ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΖΩΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΛΙΟΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ,ΣΤΟΠ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ ΤΟΥ JUMBO!!!!!!!!!!!

 13. Πάγκαλης Βασίλης.

  Απευθύνομαι στην: Φιλοζωική και περιβαλλοντική Ομοσπονδία και στο Πανελλαδικό σωματείο Ζωοφίλων. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος, παράλληλα όμως είμαι και φιλόζωος, θα ήθελα να ακούσω μια εμπεριστατωμένη πρόταση για το τι πρέπει να τρώμε, πως να το τρώμε γιατί να το τρώμε και τέλος ποιος ορίζει το τι ''πρέπει'' και το τι δεν ''πρέπει'' και γιατί.Με εκτίμηση Βασίλης Πάγκαλης.

  1. Θάνος

   «…………ποιος ορίζει το τι ''πρέπει'' και το τι δεν ''πρέπει'' και γιατί.»

   Σωστά. Ανθρώπινο κρέας κάνει να τρώμε ή δεν πρέπει; Και γιατί δεν πρέπει;

  2. Όλγα

   Για ρώτα τους παππούληδες στο Όρος γιατί δεν τρώνε κρέας.. 🙂
   Ο Ορθόδοξος χριστιανισμός, ο πραγματικός, όχι του εμπορίου, σου έχει δώσει ήδη την απάντηση..

   Όλγα

   1. Σπύρος

    Το Πάσχα τρώνε, κανονικά όπως όλοι. Προφανώς και οι λόγοι που τον περισσότερο καιρό δεν τρώνε κρέας δεν είναι ότι είναι χορτοφάγοι ή Θεός φυλάξει βίγκαν. Μη λέτε ανακρίβειες. Τρώνε ψάρια, αυγά, γάλα τυριά και τα λοιπά.

  3. λουνιτσα

   Eπειδη εισαι Χριστιανος ορθόδοξος και φιλόζωος και άντρας,φανταζομαι οτι μπορεις να πας στο Αγιον Όρος και να διαπιστωσεις οτι οι γεροντες εκει δεν βαζουν στο στομα τους το κρέας!Στο λέω με πολλή αγάπη γιατι πηγαινει συχνα ο πατερας μου και το γνωριζω απο τον ίδιο!θεωρουν φόνο και βαναυσότητα να συμμετασχουν σε αυτο το μαρτυριο!Τωρα το τι πρεπει και τι δεν πρεπει υποθέτω οτι το ορίζει η συνειδησή σου και τα πάθη σου!εαν δηλαδη εισαι υποδουλος των ιδιων των παθων σου 'η εχεις απαλλαχθει απο αυτά και άρα εισα ελευθερος!!!!

  4. HΡΩ

   Συγνωμη που απανταω κι γω, αλλα επειδη ειμαι κι γω βαθυτατα Χριστιανη, ξερω ενα πραγμα.Ο ιδιος ο Θεος στην Γενεση λεει τι πρεπει να τρωμε.Επισης ο Χριστος εδωσε το αιμα του για να ξεπλυνει τις αμαρτιες μας και να νικησει τον θανατο. Η σαρκοφαγια επετραπει μετα τον κατακλυσμο εξαιτιας της σκληροκαρδιας των ανθρωπων και των αμαρτιων τους. Απο την στιγμη ομως που ο Θεανρωπος ξεπλυνε τις αμαρτιες μας με το αιμα του και νικησε το θανατο, δεν πρεπει να σκοτωνουμε και να τρωμε παραφυσιν. Επισης κανενας Θεος που αγαπα τα δημιουργηματα του δεν θελει να λειτουργουν παραφυσιν.Και τρωγοντας ζωα και ζωικα προιοντα παμε κοντρα στην φυση μας. Πρεπει να τρωμε λοιπον αυτα τα οποια οριζει ο Θεος στη Γενεση. Απο κει και περα υπαρχουν απειρες συνταγες στο ιντερνετ, για να ικανοποιησουν καθε ουρανισκο και καθε τσεπη.

   1. ΜΑΡΙΑ

    ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΑ .ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ... ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ.. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ..ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΤΑ ΑΔΥΝΑΜΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΕ ΤΟΝ ΜΙΣΟ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑ ΠΟΛΕ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΝΑ ΜΕ ΑΦΟΡΙΣΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟ ΣΕ ΕΝΑ ΘΕΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΗ ΝΑ ΓΔΕΡΝΟΥ ΖΩΑ.ΟΥΤΕ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΤΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ //Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΑ ΨΑΧΝΕΙ

 14. Elenigr

  Δημήτρη κάνεις λάθος στο συλλογισμό σου. Δεν σηκώνει μαχαίρι όποιος βρεθεί δίπλα σε ζώο. Είναι πολλοί παράμετροι που μπαίνουν : πολιτισμός,παιδεία,στερεότυπα της κάθε θρησκείας σε σ΄χεση με συγκεκριμένα ζώα,προσωπικές επιλογές ,αλλά κυρίως είναι με τι ματιά τα βλέπεις? Αν βλέπεις κρέας οκευ..αν βλέπεις τα μάτια τους όχι μόνο δεν τους κάνεις κακό αλλά τα προστατευεις. Αγγλική έρευνα,σε χιλιάδες υποκείμενα, έδειξε ότι οι (tvxs.gr)vegan είναι εξυπνότεροι από τους κρεατοφάγους,με το σκεπτικό ότι είχαν την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου..όποιος και να ήταν αυτός.Αυτό είναι ανθρώπινη δεξιότητα που δυστυχώς πολλοί την έχουν ανενεργή.* Για τους λόγους που οδήγησαν την έρευνα σε αυτό το αποτέλεσμα ,ψάξτε το στο tvxs.Είναι πραγματικά ενδιαφέρον¨-)

 15. Vasos

  Ωραίο άρθρο, μήπως και ταραχτεί ο μακάριος ύπνος κάποιων από τους πολλούς που απλώς αδιαφορούν και δε θέλουν να ξέρουν. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται μόνο για την "πατροπαράδοτη" γεύση που έχουν μάθει. Living is easy with eyes closed ...

 16. δημητρης

  Δηλαδή ρε παιδιά (της ΠΦΠΟ)νομίζετε ότι θα συγκινήσετε έτσι τους χριστιανούς και θα σταματήσουν να τρώνε αρνί; Όποιος έχει βρεθεί δίπλα μ΄αυτά τα πλάσματα και παρ΄ολα αυτά μπορεί να σηκώσει μαχαίρι και να τα σφάξει με τα χέρια του, δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει

  1. Σπύρος

   Εγώ είμαι από χωριό βουνίσιο. Έχω απ όλα. Αρνιά, κατσίκια, κότες, κουνέλια τέσσερα σκυλιά και κάμποσες γάτες. Ναι κάποια τα έχω για να τα σφάζω και να ταΐζει την οικογένειά μου. Δεν σημαίνει ότι δεν τα αγαπώ, αλλά εκτρέφοντε για συγκεκριμένους λόγους με σημαντικότερο το φαγητό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.