Στηρίξτε μας

Χρειάζονται τροφές για τις αδέσποτες γάτες της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου

19 Οκτωβρίου 2021 20:03 | Επικαιρότητα
Χρειάζονται τροφές για τις αδέσποτες γάτες της Πανεπιστημιούπολης στου Ζωγράφου

Έκκληση για την προσφορά ζωοτροφών για τη σίτιση των γατιών που ζουν στις εγκαταστάσεις της Σχολής Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου απευθύνει μέσω του www.zoosos.gr η Ίρις Ζώη, η οποία είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Αθηνών.

 

Η κα Ζώη ζητάει βοήθεια για να συνεχιστεί η σίτιση των γατιών που εργαζόμενοι και φοιτητές στο εκπαιδευτικό ίδρυμα φροντίζουν, και μας εξήγησε πως κατάφεραν με μέριμνα και του κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α. να καταγράψουν και να στειρώνουν τις αδέσποτες γάτες, ώστε αυτές να μην πολλαπλασιάζονται, να μην αρρωσταίνουν και να υπάρξει μέσω της φροντίδας και της περίθαλψης τους μεγαλύτερη πιθανότητα αυτά τα ζώα να υιοθετηθούν και να γλυτώσουν από τους κινδύνους στους οποίους είναι καθημερινά εκτεθειμένα.

Ζητούν γατοτροφές, χρειάζονται υιοθεσίες

Για όσα διαπίστωσε ότι συμβαίνουν στα ζώα εκεί και για τις ανάγκες που τώρα υπάρχουν η κα Ζωή μας περιέγραψε τα εξής: «Από το 2011 που πέρασα στο Τμήμα Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α. ήρθα αντιμέτωπη με μία εικόνα διόλου ασυνήθιστη για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τις πανεπιστημιουπόλεις. Όλες οι σχολές είναι γεμάτες από αστείρωτα, πεινασμένα και άρρωστα γατιά, τα οποία περιφέρονται στους διαδρόμους ψάχνοντας για μία μπουκιά τροφής, μπαίνουν σε κάδους ενώ πολλά μπορεί και να εγκλωβιστούν σε αίθουσες όταν τελειώσει το μάθημα ή δουλειά ενός εργαζομένου. Παράλληλα, οι διάδρομοι ήταν γεμάτοι από απεκκρίσεις δημιουργώντας εστία μόλυνσης.

Δυστυχώς την ίδια εικόνα βλέπαμε και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις Βούτες όπου κάθε μέρα άφηναν κουτάβια δίπλα από τις σχολές του Βιολογικού και του Χημικού.

Το 2017 κατέθεσα στο συμβούλιο του Τμήματος Βιολογίας υπεύθυνη δήλωση στην οποία ζητούσα να μπορώ να ταΐζω τα γατιά σε συγκεκριμένα σημεία, να ξεκινήσω τις στειρώσεις και να αγοράσω σπιτάκια για να περνούν πιο ήπια το χειμώνα, δεδομένου ότι η σχολή βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού. Η πρότασή μου έγινε δεκτή. Σε 6 μήνες είχα φτάσει τις 7 στειρώσεις, ταΐζοντας συχνά, βοηθώντας στην υιοθεσία 4 γατιών, αλλά και νοσηλεύοντας άλλα με FIV και λευχαιμία. Μόνη μου ήταν πολύ δύσκολο οικονομικά να τα φέρω εις πέρας όσο και λόγω προβλήματος υγείας που με αναγκάζει να νοσηλεύομαι συχνά σε νοσοκομείο.

Το καλοκαίρι του 2019 εργαζομένη του Τμήματος Βιολογίας απηύθυνε έκκληση βοήθειας στους εργαζομένους και φοιτητές για την καταγραφή, στείρωση και σίτιση των αδέσποτων.

Ύστερα από επικοινωνία με την ίδια, επισήμως, από τον Αύγουστο του 2019 η  Έλενα Παππά, εργαζομένη και μέλος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Τμήματος Βιολογίας, της μητέρας μιας φοιτήτριας και εμού ξεκίνησε η καταγραφή και σίτιση των αδέσποτων. Καταγράψαμε και φωτογραφήσαμε 40 γατιά. Παράλληλα, η κα Παππά το ίδιο καλοκαίρι ξεκίνησε να καθαρίζει καθημερινά τους διαδρόμους από τα περιττώματα όπως και τα εσωτερικά αίθρια του Τμήματος Βιολογίας.

Εν συνεχεία, απευθυνθήκαμε στον κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Ιωάννη Εμμανουήλ αναφέροντας την επικρατούσα κατάσταση και τον στόχο μας ο οποίος είναι η υγεία και ασφάλεια τόσο των φοιτητών όσο και των αδέσποτων ζώων.

Για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, ο κοσμήτορας κ. Εμμανουήλ εξασφάλισε χρηματοδότηση από τον Ε.Λ.Κ.Ε., έργο με Κ.Ε. 16398, τίτλο «Χρηματοδότηση της Σ.Θ.Ε. για κτηνιατρική φροντίδα αδέσποτων ζώων» και ΑΔΑ: ΨΔΨ346ΨΖ2Ν-529. Η εργασία πραγματοποιήθηκε και με τη συνδρομή των φιλοζωικών οργανώσεων ‘Οι Αδέσποτες’ (Εύη Βρέττα) και ‘Nine Lives Greece’ με αποτέλεσμα να στειρωθούν 40 γάτες. Οι γάτες βρίσκονται στα αίθρια των τμημάτων βιολογίας, Φαρμακευτικής, Χημικού και Γεωλογικού τμήματος.  Εκτιμάται ότι σήμερα ο πληθυσμός τους είναι 34-36 ζώα.

Εν συνεχεία, με πρωτοβουλία του κοσμήτορα κ. Εμμανουήλ, σε συνεννόηση με τους προέδρους των τμημάτων δημιουργήθηκε η Επιτροπή Απομάκρυνσης των Αδέσποτων Ζώων. Οι προσπάθειές της έχουν επικεντρωθεί στην εύρεση, κατά τη νόμιμη οδό, χώρου μετεγκατάστασης αυτών τόσο για τη δική μας ασφάλεια όσο και για τη δική τους ευζωία. Μετά από έρευνα και επικοινωνία που είχε η επιτροπή με δήμους και καταφύγια, κατέληξε ότι ο πλέον πρόσφορος και άμεσος τρόπος είναι η υιοθεσία των ζώων από μέλη του προσωπικού, φοιτητές και ενδιαφερόμενους πολίτες ώστε να απομακρυνθούν από τους χώρους του πανεπιστημίου.

Η Ε. Παππά, συνεπικουρούμενη από τη φοιτήτρια του Βιολογικού Σ.Β. και τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες Ί.Ζ. και Σ.Χ. ξεκίνησαν τη φωτογράφιση των προς υιοθεσία ζώων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ιστοτόπου με τα στειρωμένα γατιά προς υιοθεσία.

Ο σύνδεσμος είναι ο ακόλουθος:

http://jupiter.chem.uoa.gr/uoa/cats/

Παράλληλα υπάρχει η αντίστοιχη ομάδα στο facebook με το όνομα:

ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Σας αποστέλλω το συγκεκριμένο email με σκοπό τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας και ενέργειάς μας, ώστε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλα πανεπιστήμια για να στειρωθούν, σιτιστούν και εν δυνάμει υιοθετηθούν αδέσποτα γατιά και σκυλιά που περιφέρονται στο ύπαιθρο και στους διαδρόμους σχολών Πανεπιστημίων της Ελλάδας μένοντας αβοήθητα.

Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι η σίτιση των γατιών από τον Αύγουστο του 2019 που περιλαμβάνει περίπου 60 κιλά ξηρής τροφής και κονσέρβες μηνιαίως επιβαρύνει αποκλειστικά την Ελένη Παππά (εργαζομένη, μέλους Ε.Τ.Ε.Π. του Τμήματος Βιολογίας).

Δυστυχώς, δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση από το δήμο ή από κονδύλια του πανεπιστημίου. Δεν υπάρχουν άλλα αποθέματα ξηρής τροφής από το μήνα Νοέμβριο και κάνουμε έκκληση σε όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς για την επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την οικονομική ενίσχυση με απώτερο στόχο τη σίτιση των γατών.».

Aν θέλετε να υιοθετήσετε κάποια από τις ψιψίνες

Δείτε εδώ τις γάτες που χρειάζονται σπιτικό: http://jupiter.chem.uoa.gr/uoa/cats/

Για επικοινωνία μέσω facebook μπορείτε να μπείτε στην ομάδα:

«ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ»

Αν έχετε γατοτροφές (είτε ξηρά τροφή είτε κονσέρβες) μπορείτε να επικοινωνήστε με τους εθελοντές μέσω μηνύματος στο messenger στην ομάδα τους στο facebook ή να καταθέσετε χρήματα στον λογαριασμό paypal: [email protected] της φιλοζωικής ομάδας «ΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ» με τη δικαιολογία «Τροφή για γάτες ΣΘΕ».

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.