Στηρίξτε μας

Πελοπόννησος: Η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο φέτος

29 Μαΐου 2012 14:13 | Επικαιρότητα
Πελοπόννησος: Η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο φέτος

Τα ξημερώματα του Σαββάτου της 26ης Μαΐου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ», οι οποίοι προστατεύουν την περιοχή του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, η πρώτη φωλιά Caretta caretta στην Πελοπόννησο. Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές από την Ελλάδα και από πολλές άλλες χώρες, περιπολούν στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα.

Το έργο τους είναι να καταγράφουν και να προστατεύουν τις φωλιές των χελωνών και να εντοπίζουν πιθανά προβλήματα. Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, αποτελεί τη δεύτερη σπουδαιότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο, αλλά δυστυχώς παραμένει χωρίς νομικό καθεστώς προστασίας, παρόλο, που έχει περιληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

careta (2)

Η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο έχει αρχίσει έντονα να εκτρέφει τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης «αξιοποίησης», τα οποία τελικά υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή. Πράγματι τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οικόπεδα και χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους, καταστρέφεται η παράκτια βλάστηση, διανοίγονται παράνομα δρόμοι για να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα και στήνονται καντίνες πάνω στην παραλία με δυνατά φώτα τη νύχτα.

Είναι το γνωστό «σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής, στην οποία η πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει μακροπρόθεσμα την περιοχή. Ειδικά στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, που ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η ολιγωρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι εμφανής, γιατί από το 2003 υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE - Φύση, η οποία προβλέπει την ανάδειξη της περιοχής με ταυτόχρονη προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια της Διοίκησης και τα τοπικά μικροσυμφέροντα οδηγούν άλλον έναν σημαντικό βιότοπο της Ελλάδας σε υποβάθμιση μέσω μιας κοντόφθαλμης «αξιοποίησης», που δεν λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία εκείνα που κάνουν την περιοχή αυτή ξεχωριστή.

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η προστασία του περιβάλλοντος και η σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τη μόνη διέξοδο από την οικονομική κρίση, που περνάμε.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή του βιότοπου της καρέτα – καρέτα στoν Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οργώνουν την παραλία καταστρέφουν την περιοχή που φωλιάζουν οι caretta - caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σχεδιάζουν την καταστροφή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τις ευλογίες του Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Αδιαφορεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την προστασία της καρέτα στον Κυπαρισσιακό παρά την παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της καρέτα - καρέτα

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.