Στηρίξτε μας

Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!

21 Δεκεμβρίου 2011 11:10 | Επικαιρότητα
Η διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων πρέπει να μπει πάνω από τα συμφέροντα των κτηνιάτρων!

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (31 σωματεία) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Συλλόγων απαντούν στα όσα αναφέρει και καταγγέλλει με ανακοίνωση της στις 19 Δεκεμβρίου 2011 η Αθηνά Τραχήλη ως πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.).

Συγκεκριμένα η Π.Φ.Π.Ο. τονίζει: «Με τη σημερινή του ανακοίνωση ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος με μια κατάπτυστη και ψευδή ανακοίνωσή του δεν επιτίθεται μόνο στο Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και φιλοζωικούς συλλόγους που ασχολούνται με την φροντίδα και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων και οι οποίοι καταθέτουν το υστέρημά τους στους Έλληνες κτηνίατρους, αφού το κράτος είναι εκκωφαντικά απόν.

Ο ένας και μοναδικός λόγος, που η ηγεσία των ιδιωτών κτηνιάτρων "διαμαρτύρεται" είναι η προάσπιση των οικονομικών τους συμφερόντων. Θα περίμενε κανείς πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, που κανείς δεν διαθέτει πλέον περίσσευμα χρημάτων, θα θεωρούνταν ευχής έργο η προσφορά των ξένων εθελοντών κτηνιάτρων να στειρώνουν δ ω ρ ε ά ν τα αδέσποτα.

Θα περίμενε κανείς, ότι σε μια χώρα που τα αδέσποτα πολλαπλασιάζονται με ανεξέλεγκτους πια ρυθμούς και χιλιάδες ζώα γεννούν καθημερινά, προσθέτοντας συνεχώς νέα αδέσποτα, που η χώρα μας βάλλεται συνεχώς για την απαράδεκτη εικόνα που εκπέμπει σε σχέση με τα αδέσποτα, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος να μην αντιστεκόταν σε ένα μέτρο, που θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο ως προς την δραστική μείωση των αδέσποτων ζώων.

Οι λόγοι λοιπόν αυτής της ανακοίνωσής τους είναι προφανείς. Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα, αφού για χρόνια τα διάφορα οικονομικά συντεχνιακά συμφέροντα κατάφεραν να εμποδίσουν την ελεύθερη εγκατάσταση επιστημόνων από την Ε.Ε. στην χώρα μας, εναρμονίστηκε με τις κοινοτικές οδηγίες (Φ.Ε.Κ. 2157/31/12/2010) και πλέον είναι ελεύθερη η παροχή υπηρεσιών ξένων επιστημόνων στην χώρα μας, όπως και οι δικοί μας επιστήμονες είναι ελεύθεροι να παρέχουν τις δικές τους υπηρεσίες σε άλλες χώρες της Ε.Ε..

Οι "δήθεν" επιστήμονες, κατά τον Π.Κ.Σ., έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας και έχουν πάρει την σχετική άδεια, όντας απολύτως νόμιμοι. Οι Έλληνες κτηνίατροι στην συντριπτική τους πλειοψηφία βοηθούν τα φιλοζωικά σωματεία, προσφέροντας μειωμένες τιμές.

Όμως οι φιλοζωικοί σύλλογοι αιμορραγούν οικονομικά και αδυνατούν να ανταποκριθούν πλέον ακόμη και σε αυτές τις μειωμένες τιμές. Γι’ αυτό η παροχή υπηρεσιών δωρεάν από τους κτηνιάτρους χωρίς σύνορα είναι η μόνη ενδεδειγμένη αυτή την στιγμή λύση για την χώρα μας.

Καλούμε τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο να συνεργαστεί αρμονικά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους δείχνοντας έτσι την αληθινή φιλοζωία τους. Τα όποια προγράμματα ισχυρίζονται ότι παρέχουν δωρεάν είναι βεβαίως ευπρόσδεκτα, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν τα χιλιάδες αδέσποτα, τα οποία μόνο με την συνεργασία των Ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων μπορούν να στειρωθούν.

Η δωρεάν στείρωση ελάχιστων ζώων το χρόνο από τον κάθε Έλληνα κτηνίατρο θα ήταν ευπρόσδεκτη και αξιέπαινη αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Εκτιμούμε και σεβόμαστε τους Έλληνες κτηνιάτρους και την βοήθεια που παρέχουν στα αδέσποτα ζώα, αλλά δυστυχώς σε μια χώρα ρημαγμένη οικονομικά η δωρεάν στείρωση χιλιάδων αδέσποτων από τους εθελοντές κτηνιάτρους, είναι με τα σημερινά δεδομένα η μία και μοναδική λύση.

Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός να συνταχθεί και να σταματήσει να δημιουργεί προσκόμματα σε κάτι που νομοτελειακά θα γίνει. Κάθε άλλη στάση είναι εκ του πονηρού, είναι παράνομη και βλάπτει την χώρα μας».

Η ανακοίνωση που υπογράφει η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Π.Κ.Σ.

«Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει την άδικη και θρασύτατη επίθεση του φιλοζωικού σωματείου Φθιώτιδας ενάντια στον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, κτηνίατρο και μέλος του Π.Κ.Σ.

Τα όσα αναφέρονται σε σχετική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο είναι τουλάχιστον ανακριβή και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Σε καμία περίπτωση συκοφαντίες και αυθαίρετα συμπεράσματα δεν μπορούν να πηγάζουν από αισθήματα πραγματικής φιλοζωίας ή ενδιαφέρον για την υγεία και ευζωία των ζώων. Ο συνάδελφος κτηνίατρος σε αντίξοες συνθήκες προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του και να περιθάλπει τα ζώα.

Χωρίς πολλές φορές αμοιβή, με ανιδιοτελή εργασία ακόμα και στον προσωπικό του χρόνο τηρεί και τιμά τον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσε. Ακόμα και σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης κατά την οποία όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι χάνουν αρκετά εισοδήματα, οι κτηνίατροι και μέλη του συλλόγου μας αντιστέκονται και προσφέρουν προγράμματα δωρεάν στειρώσεων σε όλη τη χώρα. Γιατί πραγματική φιλοζωία δεν είναι τα μεγάλα λόγια και τα κροκοδείλια δάκρυα, αλλά οι πράξεις.

Δυστυχώς και οι ίδιες οι δημοτικές αρχές επέδειξαν αναλγησία και όχι πραγματικό ενδιαφέρον ως όφειλαν. Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων δεν είναι ένα ψηφοθηρικό πρόγραμμα, αλλά ανάγκη για την ευζωία ζώων και ανθρώπων στην περιοχή. Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα αποδεικνύει και τον πολιτισμό μας και την παιδείας μας, ευθύνη των οποίων έχει και ο Δήμος. Δυστυχώς, όμως, ο Δήμος δεν τήρησε εν προκειμένω την ορθή διαδικασία.

Αντί να επικοινωνήσει για όποιο ζήτημα προέκυπτε σε σχέση με το πρόγραμμα με την πρόεδρο του παραρτήματος Φθιώτιδας, ως την καθ’ ύλην αρμόδια και γνώστη των διαδικασιών, επέλεξε την εύκολη και ίσως πολλά υποσχόμενη λύση… Προτίμησε τους "δήθεν" εθελοντές που θα εμφανίζονταν ξαφνικά, χωρίς να τους γνωρίζει κανείς, τουλάχιστον σε επαγγελματικό επίπεδο, σε βάρος των κτηνιάτρων που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα, είναι φορολογούμενοι πολίτες, δημότες στην πόλη της Λαμίας.

Γιατί προφανώς υπονοείται ότι όσοι δουλεύουν τζάμπα είναι και καλύτεροι, άσχετα με την ποιότητα της δουλειάς τους, ενώ όσοι εργάζονται με βάση τους νόμους και ζητούν το αυτονόητο, να αμείβονται προκειμένου να ζήσουν, κακοχαρακτηρίζονται και θεωρούνται αδιάφοροι ή αναίσθητοι.

Οι παραπάνω επικίνδυνες λογικές θα μας βρουν αντιμέτωπους. Είτε όσοι της υποστηρίζουν είναι σύλλογοι και φορείς είτε κρατικοί οργανισμοί, εκμεταλλευόμενοι τη φιλοζωία του κόσμου, τον εμπαίζουν και διακινδυνεύουν για ίδιον όφελος τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, η πρακτική αυτή υποβαθμίζει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας, δείχνει να αγνοεί πλήρως την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην πραγματικότητα παραπλανεί τους δημότες της Λαμίας και το σύνολο των πολιτών.

Έστω και τώρα είναι καιρός ο Δήμος Λαμίας να έρθει σε επικοινωνία και συνεργασία με τους πραγματικούς αρμόδιους και τελικά φιλόζωους και όχι με εκείνους που έχουν ανάγει τη φιλοζωία σε πολιτικό παιχνίδι. Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι να αναλάβουν δράση άμεσα και αποτελεσματικά, προκείμενου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων».

Διαβάστε επίσης:

Οι φιλόζωοι των Μεγάρων φέρνουν ενώπιον των ευθυνών της κα Τραχήλη

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ενοχλείται από τους εθελοντές που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στα αδέσποτα

Οι εθελοντές κτηνίατροι δεν «τρώνε το ψωμί» των ντόπιων! Λειτουργούν σωτήρια για τα αδέσποτα!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Γιώργος Π.

    Κανονικά θα έπρεπε κάθε κτηνίατρος όταν δέχεται ένα σκύλο ή γάτα για τα καθιερωμένα εμβόλια κλπ να προχωράει σε στείρωση και τσιπάρισμα του ζώου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και βεβαίως να επιδοτείται η διαδικασία ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η οικονομική επιβάρυνση.
    Είναι ακραίο να υποχρεωνόμαστε την προμήθεια ζώων αποκλειστικά από εκτροφείς αλλά προσωπικά δεν βλέπω άλλη λύση στο θέμα με τα αδέσποτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.