Στηρίξτε μας

Η απάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου για την στοχοποίηση των αδέσποτων (βίντεο)

17 Οκτωβρίου 2013 19:54 | Επικαιρότητα
Η απάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου για την στοχοποίηση των αδέσποτων (βίντεο)

Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνας Μάρκου, σχετικά με τον κίνδυνο στοχοποίησης των αδέσποτων ζώων με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κρουσμάτων λύσσας που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2012.

Διατυπώνοντας την ερώτησή της, η κα Μάρκου αναφέρθηκε στην έντονη φημολογία ότι τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης σκέφτονται να προχωρήσουν σε μαζική εξόντωση των αδέσποτων ζώων, κατά το θλιβερό πρότυπο της Ρουμανίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της λύσσας, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε φιλόζωους και φιλοζωικές οργανώσεις.

Αν και από τα 31 καταγεγραμμένα κρούσματα λύσσας, μόνο τα 4 αφορούν σκύλους και γάτες, η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για τη λύσσα, είναι διατυπωμένη με τρόπο που στοχοποιεί τα αδέσποτα ζώα ως φορείς λύσσας και ενδέχεται να προκαλέσει πανικό και φοβία απέναντι στα ζώα αυτά σε γονείς και μαθητές.

Η κα Μάρκου ανάφερε ότι αυτού του είδους η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από ειδικούς  και κάλεσε τον υπουργό να διαψεύσει ρητά και κατηγορηματικά τη φημολογία αυτή, «η οποία, αν αληθεύει, σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε ένα κράτος που θέλει να θεωρείται πολιτισμένο ενώ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των ζώων», και ζήτησε στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες εμβολιασμού αδέσποτων ζώων που έχουν πραγματοποιήσει ως οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η βουλευτής ζήτησε ακόμα να ενημερωθεί για τις ενέργειες του ΥΠ.Α.Α.Τ. σχετικά με την τήρηση της νομοθεσίας που προστατεύει τα αδέσποτα ζώα (ν. 4039/2012) δεδομένου ότι κάθε μέρα έρχονται στη δημοσιότητα απίθανα περιστατικά κακοποίησης ζώων χωρίς καμία αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές, όπως τα τραγικά συμβάντα στην Κοζάνη πέρσι, το πρόσφατο περιστατικό στο Ηράκλειο, τη θανάτωση των αδέσποτων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά το θέμα της λύσσας, ρώτησε να μάθει αν εφαρμόστηκαν προληπτικά μέτρα για την επανεμφάνισή της (προληπτικός εμβολιασμός αδέσποτων ζώων από τους Δήμους, εμβολιασμός ποιμενικών σκύλων) και με ποιόν τρόπο ελέγχθηκε η εφαρμογή των μέτρων αυτών. Εξάλλου, και ο εναέριος εμβολιασμός άγριων ζώων ξεκίνησε μόλις την περασμένη εβδομάδα, αν και το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις κόκκινες αλεπούδες, όπως είπε η κα Μάρκου, είναι και αυτές θύματα της καθυστέρησης του ΥΠ.Α.Α.Τ., αφού υπάρχουν καταγγελίες από οργανώσεις για την προστασία της άγριας ζωής για χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, επειδή κάποιοι κάτοικοι λόγω της αβελτηρίας της κυβερνητικής πολιτικής έχουν προχωρήσει στην απαράδεκτη δηλητηρίαση όχι μόνο των αλεπούδων αλλά και οποιουδήποτε ζώου έχει πρόσβαση στα δολώματα.

«Πολύ φοβάμαι» είπε η κα Μάρκου «ότι δημιουργείται ένα κλίμα από την αδράνεια και τις καθυστερήσεις του υπουργείου σας, κλίμα που είναι γόνιμο για ειδεχθείς πολιτικές, λύσεις και συμπεριφορές».

Απαντώντας στην ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη και κανένα σχέδιο στο υπουργείο του για την εξόντωση των αδέσποτων ζώων. Επίσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες ενημέρωσης που έχουν γίνει για το κοινό, τα παιδιά και τους κυνηγούς και κατέθεσε το σχετικό υλικό στα πρακτικά.

Όσον αφορά την επίμαχη εγκύκλιο του υπουργείου, δήλωσε ότι «πρόθεση ήταν η ενημέρωση και η πρόληψη και όχι να σπείρουν πανικό και να απομακρύνουν τα παιδιά από τα ζώα» μέσα από τη διεξαγωγή οργανωμένης συζήτησης με ειδικούς επιστήμονες και όχι απλά τη διανομή του υλικού.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς αδέσποτων ζώων, ο κ. Χαρακόπουλος είπε πως η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ. έχει ζητήσει από το  Δεκέμβριο του 2012 από δήμους να προβούν άμεσα στον εμβολιασμό όλων των αδέσποτων ζώων ενώ οι σχετικές πιστώσεις για αγορά εμβολίων και ηλεκτρονικών μέσων σήμανσης έχουν δεσμευθεί από τον Ιανουάριο του 2013.

Για να αποδοθούν, όμως, στους δήμους, απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Γι’ αυτό το λόγο, σε νομοσχέδιο του ΥΠ.Α.Α.Τ. που θα έρθει το επόμενο διάστημα θα αντικατασταθεί η χρονοβόρα αυτή διαδικασία με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Επίσης, ο κ. Χαρακόπουλος έδωσε στοιχεία για εμβολιασμούς αν και παρατήρησε πως δεν ανταποκρίνονται όλοι οι δήμοι με την ίδια αμεσότητα στην υποχρέωσή τους να δίνουν σχετικά στοιχεία.

Ενδεικτικά, από τον Απρίλιο του 2012, ο Σύνδεσμος Δήμων Ανατολικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εμβολιασμό σε 1.783 σκύλους και 110 γάτες, ο δήμος Δράμας σε 489 σκύλους και 20 γάτες, ο δήμος Σερρών σε 220 σκύλους ενώ ο δήμος Νεστορίου έχει προχωρήσει σε εμβολιασμό του 90-95% των αδέσποτων ζώων στην περιοχή του.

Διαβάστε επίσης:

Ερωτήσεις βουλευτών για τη λύσσα και τη δαιμονοποίηση των αδέσποτων

ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.: Αν δεν μας χρηματοδοτήσετε θα πάψουμε να φροντίζουμε τ’ αδέσποτα

Π.Φ.Π.Ο.: Κλίμα πανικού και μίσους για τ’ αδέσποτα με αφορμή τη λύσσα από τα Υπουργεία

Γεωργιάδης: Δεν κινδυνεύουν τ’ αδέσποτα όσο είμαι υπουργός Υγείας

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η λύσσα είναι το πρόβλημα, όχι τα αδέσποτα!

ΑΝΙΜΑ: Σωστή πληροφόρηση και όχι πανικός εις βάρος των ζώων εξαιτίας της λύσσας

Ξεκινούν την εναέρια ρίψη εμβολιασμένων δολωμάτων κατά της λύσσας

Υπαρκτό πρόβλημα η λύσσα και είμαστε ουσιαστικά απροετοίμαστοι! (Βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.