Στηρίξτε μας

Διώνη: Ο σκύλος που επέζησε - παρά την άγρια κακοποίηση - παρακολούθησε τη γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου Ημαθίας

25 Ιουνίου 2021 22:15 | Τα καλά νέα
Διώνη: Ο σκύλος που επέζησε - παρά την άγρια κακοποίηση - παρακολούθησε τη γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου Ημαθίας

Η Διώνη είναι ένας πρώην αδέσποτος σκύλος του οποίου η ιστορία – τόσο της κακοποίησης όσο και της διάσωσης – είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο καθώς την αναδείξαμε μέσω του www.zoosos.gr το 2015.

 

Το ζώο βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 2011 όταν ακόμα ήταν μερικών μηνών μέσα σε μια λίμνη αίματος να αργοπεθαίνει αβοήθητο, ενώ ήταν κομμένη και η ουρά του πιθανότατα από μαχαίρι αλλά και τα πόδια του ήταν πολύ χτυπημένα και χρειάστηκε να χειρουργηθεί.

Η Δίωνη διασώθηκε από την Κατερίνα Παπαποστόλου, που τη μετέφερε λιπόθυμη στον κτηνίατρο με ακατάσχετη αιμορραγία, και σήμερα εκτός από σωτήρας της είναι και η μαμά της αφού τελικά την υιοθέτησε. Ταυτόχρονα είναι και η εκπαιδεύτριά της, μιας που μετά τον αγώνα της να αποκατασταθεί η σωματική και ψυχική της υγεία, την εκπαίδευσε για να συμμετέχει σε εκπαιδευτικά φιλοζωικά προγράμματα στα σχολεία αλλά και για να «εργάζεται» ως δασκάλα μέσα σε μια σχολική τάξη!

Η Διώνη σήμερα - έχοντας ένα τεράστιο σημάδι στον λαιμό που της στέρησε και την όραση από το ένα μάτι λόγω της μάχης της με τον δολοφόνο της - είναι εγκεκριμένος σκύλος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής γι’ αυτό και επισκέπτεται παιδιά που φοιτούν σε σχολεία ειδικής αγωγής αλλά και παιδιά τα οποία νοσούν από καρκίνο μέσω του προγράμματος θεραπευτικής επαφής με σκύλους διαμεσολαβητές που εκπονεί η Α.Μ.Κ.Ε. «Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων» (Ζω.Ε.Σ.) σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. «Άγγιγμα Ζωής».

Παράλληλα επισκέπτεται θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων αλλά και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης μαζί με τους άλλους δύο σκύλους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τον Άξελ και τον Πόθο, που έχουν και εκείνοι πολύ θλιβερές ιστορίες.

Η Διώνη είναι «συγγραφέας» καθώς έχει ήδη «γράψει» δύο βιβλία των οποίων όλα τα έσοδα στηρίζουν φιλοζωικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ το 2015 ίδρυσε τις Ζω.Ε.Σ., γιατί η διάσωσή της ήταν και η αιτία να ενωθούν πάρα πολλοί άνθρωποι με το όραμα και τις ιδέες της Κατερίνας Παπαποστόλου και να έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να επισκεφθούν πανελλαδικά περισσότερα από 550 σχολεία και να εκπαιδεύσουν περισσότερους από 350.000 μαθητές.

 

Η Διώνη έχει πιστοποιηθεί από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας ως σκύλος «εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης και διαδραστικής εγρήγορσης» και εδώ και μερικά χρόνια «εργάζεται» στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου Ημαθίας και βοηθά παιδιά που εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές, που έχουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ.) αλλά και μαθησιακές δυσκολίες. Παράλληλα συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία δίνοντας σε όλους μας την ελπίδα πως θα έρθει η μέρα που τα ελληνικά σχολεία δεν θα είναι γκρίζοι τοίχοι οι οποίοι κλείνουν ασφυκτικά τα παιδικά όνειρα.

Είναι ένας σκύλος με πολλά χαρίσματα που έχει αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή πολλών παιδιών μέσα από την αλληλεπίδρασή τους μαζί της. Η τάξη της Διώνης είναι γεμάτη χρώματα, όπως θα έπρεπε να είναι όλες μα όλες οι σχολικές τάξεις και οι μαθητές της τάξης την έχουν αποδεχτεί ως ισότιμο μέλος της ομάδας τους. Χαίρονται τόσο πολύ να κάνουν μάθημα μαζί της, ενώ αγαπούν πολύ να είναι παρούσα σε κάθε τους σημαντική στιγμή, όπως για παράδειγμα η μέρα της γιορτής λήξης του σχολικού έτους.

Η Κατερίνα Παπαποστόλου, εκπαιδευτικός, ζωοθεραπεύτρια, συγγραφέας και ιδρύτρια της Α.Μ.Κ.Ε. «Ζω.Ε.Σ.» μιλώντας στο www.zoosos.gr για όσα έχει καταφέρει μαζί με την Διώνη μας επισήμανε τα εξής: «Η Διώνη πολέμησε με τους εφιάλτες της, συγχώρεσε, αγάπησε από την αρχή και άρχισε να αγωνίζεται για την εδραίωση της φιλοζωίας στα ελληνικά σχολεία. Η ιστορία της μοιάζει πολύ με αμέτρητες άλλες, δυστυχώς. Δεν είναι η μόνη, και δεν θα είναι, όσο όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί, κυρίως, δεν ενωνόμαστε με έναν κοινό σκοπό, τη διδαχή της άδολης αγάπης και της ενσυναίσθησης σε κάθε μαθητή που συναντάμε σε όλη τη διδασκαλική μας πορεία.

Για μένα η Διώνη αντιπροσωπεύει ολάκερη την αγάπη και με κινητοποιεί κάθε στιγμή, να μην σταματώ να πολεμώ για έναν κόσμο, στον οποίο οι άνθρωποι θα σέβονται κάθε πλάσμα που συμβιώνει μαζί τους. Και θα είναι απόλυτα κατανοητό, πως ο πλανήτης δεν τους ανήκει, αλλά τον μοιράζονται με άλλους. Δεν είμαστε επιτέλους μόνοι.

Η συμμετοχή ενός πρώην κακοποιημένου αδέσποτου σκύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι από μόνο του τόσο μα τόσο θεραπευτικό. Οραματίζομαι τη μέρα που θα μπορώ να πηγαίνω καθημερινά με τον σκύλο μου στο σχολείο και αυτό να αντιμετωπίζεται ως μια απόλυτα συνηθισμένη και φυσιολογική συνθήκη. Είμαι όμως επίσης πολύ περήφανη και τυχερή για όλα όσα έχω μέχρι σήμερα καταφέρει σχετικά με τη θέση του σκύλου στην εκπαίδευση».

Σήμερα λοιπόν, τελευταία μέρα της φετινής δύσκολης θα λέγαμε σχολικής χρονιάς, ειδικά για τους μαθητές του Δημοτικού, η Διώνη δεν θα μπορούσε να λείπει από τη γιορτή λήξης! Ήταν εκεί στο τελευταίο χτύπημα του πρωινού κουδουνιού, ενώ παρακολούθησε με τόση προσοχή και χαρά όλες τα παιχνίδια, τα τραγούδια και τα θεατρικά δρώμενα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου.

Παράλληλα, γιόρτασε με τους μαθητές της τάξης της τα γενέθλια ενός συμμαθητή τους και έδειχνε τόσο χαρούμενη ανάμεσα στα πολύχρωμα μπαλόνια. Κάθε φορά άλλωστε που η Διώνη έρχεται στο σχολείο, οι μαθητές είναι απόλυτα υπεύθυνοι για εκείνη μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι για να φύγουν. Είναι τόσο ελπιδοφόρο για όλους μας να βλέπουμε τέτοιες εικόνες οι οποίες μονάχα αγάπη και συμπόνια πλημμυρίζουν, ενώ παραπέμπουν σε σχολεία όπου η διδακτική καινοτομία είναι οδηγός τους και αυτό μόνο θαύματα μπορεί να γεννήσει.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως στο συγκεκριμένο σχολείο στο οποίο είναι εκπαιδευτικός η Κατερίνα Παπαποστόλου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συχνά βρίσκουν αγκαλιά και αγάπη αδέσποτοι σκύλοι που θα τους δει κανείς να κοιμούνται ήσυχα μέσα στην αυλή του σχολείου, ενώ οι μαθητές τους φροντίζουν και τα απογεύματα. Ενώ πολλούς από αυτούς τους έχει διασώσει η ίδια όπως ο Πλούτωνας για τον οποίο η Α.Μ.Κ.Ε. Ζω.Ε.Σ. έχει κάνει έκκληση οικονομικής βοήθειας:

Χρειάζονται βοήθεια για τον άρρωστο σκύλο που κατέρρευσε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Πλατάνου Ημαθίας

Εξαιρετικά θετικό πως σπάνια ακούγονται παράπονα από τους γονείς, καθώς τα παιδιά τους είναι πολύ εκπαιδευμένα στη σχέση τους με τα ζώα και γυρίζουν στο σπίτι τόσο ευτυχισμένα και γεμάτα όρεξη για το σχολείο αλλά και πως όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, όπως και ο εξαιρετικός Διευθυντής του σχολείου, βοηθούν ο καθένας με τον τρόπο του το κάθε αδέσποτο πλάσμα που εμφανίζεται στο σχολείο, ενώ αντιμετωπίζουν τη Διώνη ως συνάδελφό τους!

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έργο της Κατερίνας Παπαποστόλου, αλλά και αν θέλετε να προσκαλέσετε τις Ζω.Ε.Σ. στο σχολείο σας ή είστε εκπαιδευτικός και θα θέλατε να μιλήσετε με την ίδια για να σας ενημερώσει για την εκπαιδευτική διαμεσολάβηση με σκύλο, μπορείτε να επισκεφθείτε το www.zwes.gr και να αφήσετε το μήνυμά σας και οι εθελοντές του οργανισμού θα επικοινωνήσουν άμεσα μαζί σας.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Παπαποστόλου: Απαραίτητη η εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση για μαθητές και καθηγητές (ηχητικό)

Κ. Παπαποστόλου: Στις Ζω.Ε.Σ. προτρέπουμε τα παιδιά να μπουν στη θέση ενός ζώου που υποφέρει (ηχητικό)

Σκότωσε ή βασάνισε ζώο και εκεί μπαίνει τελεία!

4 Οκτωβρίου: Μια ημέρα που μας θυμίζει πως ο οίκτος μόνο προς τα ζώα είναι άνευ αξίας

Κυκλοφορεί το βιβλίο της Κ. Παπαποστόλου «Το Δώρο» που είναι η πρώτη «αυτοβιογραφία» ενός κακοποιημένου σκύλου

Διώνη: Πυροβολήθηκε, μαχαιρώθηκε και τώρα διδάσκει τα παιδιά να σέβονται τα ζώα επειδή μια δασκάλα την αγάπησε πολύ!

Άξελ: Ένα κακοποιημένο σκυλί που πλέον μαθαίνει στα παιδιά να καταλαβαίνουν τα ζώα

Επιδιώκουν να διδάξουν στους μαθητές την αγάπη για τα ζώα

 

 

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.