Στηρίξτε μας

Ο Δήμος Πάρου με παράνομα πρόστιμα απειλεί φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα

2 Απριλίου 2023 07:12 | Καταγγελίες
Ο Δήμος Πάρου με παράνομα πρόστιμα απειλεί φιλόζωους που ταΐζουν αδέσποτα

Την άγνοια της νομοθεσίας από τον Δήμο Πάρου σχετικά με το τι ορίζει για την προστασία και τη σίτιση των αδέσποτων φέρνει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» καθώς στο χωριό του Κώστου αναρτήθηκε ο Kανονισμός Kαθαριότητας της δημοτικής αρχής (που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022) ο οποίος προβλέπει παράνομα πρόστιμα σε όσους δεν βάζουν μόνο ξηρά τροφή και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.


DimosParouKanonismosKathariotitas12 12 2022 1Άγνοια της νομοθεσίας...

Μάλιστα επισημαίνει τα εξής ο κανονισμός: «αρ. 21 Απαγορεύεται το τάισµα αδέσποτων µε µη ξηρά τροφή εκτός των προκαθορισµένων σηµείων.» και «αρ.33 Το τάισµα αδέσποτων µε µη ξηρά τροφή εκτός των προκαθορισµένων σηµείων 100 € και σε υποτροπή 200 €.».

ParosKostosParanomosKanonismos31 3 2023 0Ο κανονισμός δεν υπερβαίνει την ισχύουσα νομοθεσία.

Δηλαδή δεν φτάνει που ο Δήμος Πάρου κάνει ελάχιστα για τη φροντίδα των αδέσποτων, αλλά φαίνεται ότι δεν διαθέτει ένα άτομο (κάποιον νομικό σύμβουλο) που να ξέρει να διαβάζει σωστά την ισχύουσα σχετικά απλή νομοθεσία η ισχύς της οποίας υπερβαίνει του όποιου κανονισμού. Άλλωστε ο ισχύων νόμος επισημαίνει την υποχρέωση όλων να μην αφήνουν σκουπίδια και να διατηρούν καθαρό τον χώρο.

Τι ορίζει ο νόμος 4830/2021

«Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής στο άρθρο 10 «Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων» παρ. γ: «Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.».

Η ανακοίνωση των Φιλόζωων Εθελοντών Πάρου που εκθέτει τη δημοτική αρχή

 

«!! ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ Η ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΩΣΤΟΥ- ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΠΑΡΑΤΥΠΑ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑΪΖΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ !!

Άλλο ένα φάουλ για τα αδέσποτα από το ΔΗΜΟ ΠΑΡΟΥ και από τη Δημοτική Κοινότητα Κώστου
Στον -44 σελίδων- Κανονισμό Καθαριότητας που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου στις 12/12/ 2022 (ΑΔΑ:61ΧΧΩΞΓ-ΜΚ3) κατά παράβαση της νομοθεσίας αναφέρεται ότι :
Απαγορεύεται το τάισμα αδέσποτων με μη ξηρά τροφή εκτός των προκαθορισμένων σημείων. Το τάισμα αδέσποτων με μη ξηρά τροφή εκτός των προκαθορισμένων σημείων έχει πρόστιμο 100 € και σε υποτροπή 200 €.
Ο Νόμος όμως 4830/2021 (Αρθρο 10 παραγραφος 5 (γ) αναφέρει: " ότι οι δήμοι, οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα αδέσποτα καθώς και τα φιλοζωικά σωματεία. Η παροχή τροφής, νερού και σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους"

 

ΔΕΝ αναφέρει πουθενά ο Νομος ότι ΜΟΝΟ στα προκαθορισμένα σημεία από τους Δήμους επιτρέπεται το τάϊσμα και το νερό για τα αδέσποτα. ΟΥΤΕ προβλέπει τα πρόστιμα προς πολίτες που ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ όρισε αυθαίρετα.
Ετσι η Δημοτική Κοινότητα ΚΩΣΤΟΥ βρήκε γι άλλη μια φορά την ευκαιρία να δείξει τα «φιλοζωικά» της αισθήματα! Γέμισε ΟΛΟ το χωριό με ανακοινώσεις εκφοβισμού και απειλεί με πρόστιμα τους πολίτες που έβαλαν μερικές πεντακάθαρες ταίστρες και νεράκι για αδέσποτα γατάκια. Τα σημεία που είχαμε προτείνει οι φιλοζωικές για να τοποθετηθούν ταίστρες του ΔΗΜΟΥ ηταν 4. Ομως η Δημοτική Κοινότητα Κώστου αποφάσισε να τα περιορίσει σε 2 (ΔΥΟ)!! Οι 2 ταίστρες του ΔΗΜΟΥ είναι πάντα άδειες και χωρίς νερο ή με νερό λάσπη. Οι αδέσποτες γάτες ενός ολόκληρου χωριού δεν είναι δυνατόν να μαζέυονται σε δύο σημεία για να φάνε από μια ταίστρα . Ουτε να απειλούνται οι πολίτες με πρόστιμα επειδή ταίζουν τις αδέσποτες γάτες σε διαφορετικά σημεία και με ξηρά τροφή οπως ορίζει ο Νόμος.
* Οι φιλοζωικές του νησιού στειρώνουμε εκατοντάδες γάτες κάθε χρόνο για να περιοριστεί, να ελέγχεται και ναναι υγιής ο αδέσποτος πληθυσμός των γατών του νησιού. Ο ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ συμβάλλει ελάχιστα σ αυτό και δεν πληρώνει ούτε τις συμβατικές του υποχρεώσεις στα Κτηνιατρεία.».

Διαβάστε επίσης:

Νόμος 4830/2021: Επιτρέπεται να ταΐζουμε/ποτίζουμε αδέσποτα ζώα και οι Δήμοι υποχρεούνται να βάζουν ταΐστρες/ποτίστρες

Τι μπορείτε να κάνετε όταν απειλούν εσάς και τ' αδέσποτα επειδή τα ταΐζετε

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.