Στηρίξτε μας

Δηλητηριάστηκαν από φόλες τρία σκυλιά βοσκού στην Ερμακιά Κοζάνης

15 Ιουνίου 2017 22:30 | Καταγγελίες
Δηλητηριάστηκαν από φόλες τρία σκυλιά βοσκού στην Ερμακιά Κοζάνης

Την συστηματική εξόντωση ζώων κάθε είδους με φόλες που σκορπούν για διαφορετικούς λόγους συνήθως κυνηγοί, βοσκοί και γεωργοί (και όχι μόνο) σε αγροτικές – ορεινές περιοχές (και όχι μόνο) ώστε να εξολοθρεύσουν «ενοχλητικά» για τις δραστηριότητες τους ζώου την διαπιστώνουμε αφορμή την δηλητηρίαση σκυλιών (δύο πέθαναν ενώ τα άλλα δύο σώθηκαν) στην περιοχή της Ερμακιάς Κοζάνης.

FolesLiposΗ φόλα είναι ζωικό λίπος ανακατεμένος με ισχυρό δηλητήριο.

Το νέο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης ποιμενικών σκύλων φέρνει στη δημοσιότητα η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, που σε ανακοίνωση της περιγράφει το χρονικό του εντοπισμού των νεκρών ζώων, της δηλητηριασμένης τροφής και των ενεργειών που ακολούθησαν.

Συγκεκριμένα τονίζει: «Ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης κ. Γ. Τριανταφυλλίδης διαπίστωσε περιστατικό χρήσης και τοποθέτησης πιθανόν δηλητηριασμένων δολωμάτων κατασκευασμένων από ζωικό λίπος, που είχε ως συνέπεια την θανάτωση δυο ποιμενικών σκύλων πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Ερμακιάς του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Άμεσα κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Πτολεμαΐδας. Για το περιστατικό αυτό συντάχθηκε αναλυτική αναφορά, η οποία κατατέθηκε στην Αστυνομία. Η αναφορά μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:

“Συγκεκριμένα για το ανωτέρω περιστατικό έλαβα γνώση αρχικά την 30/5/2017 και ώρα 19:03 μ.μ. από τον κτηνοτρόφο Αντωνίου Νικόλαο του Πέτρου κάτοικο της Τ.Κ. Ερμακιάς ο οποίος και μου ανέφερε τηλεφωνικά, πως κατά την διάρκεια βοσκής των προβάτων του πλησίον του οικισμού της Ερμακιάς, τρία από τα ποιμενικά του σκυλιά πιθανό να κατανάλωσαν δηλητηριασμένα δολώματα - "φόλες" αφού όπως μου είπε, παρατήρησε σ’ αυτά έντονη εκροή σάλιου και λίγο αργότερα ένα εξ αυτών γένους θηλυκού κατέληξε νεκρό, ενώ στα άλλα δυο ποιμενικά του σκυλιά πρόλαβε και παρείχε ενέσιμο σκεύασμα (ατροπίνη) ειδικό για τις περιπτώσεις δηλητηρίασης ζώων και τα κράτησε στη ζωή.

Την 31/05/2017 και περί ώρα 11:57 π.μ. επικοινώνησε και πάλι μαζί μου ο κ. Αντωνίου Νικόλαος και μου ανέφερε πως στην ίδια περιοχή που δηλητηριάσθηκαν τα ποιμενικά του σκυλιά, δηλητηριάσθηκε και ένα ποιμενικό σκυλί του κτηνοτρόφου Αποστόλου Δημήτριου του Κωνσταντίνου στο οποίο και παρείχαν το ενέσιμο σκεύασμα (ατροπίνη) για να το συνεφέρουν.

Την 01/06/2017 κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μου στην ως άνω κοινότητα και μετά από έρευνα εντόπισα περί ώρα 08:20 π.μ. πλησίον του οικισμού της Τοπικής Κοινότητας Ερμακιάς, στην άκρη του αγροτοδασικού δρόμου που οδηγεί προς την θέση "Δρυοδάσος Εξοχής" υπολείμματα ζωικού λίπους εμποτισμένα με μια μπλε ουσία που πιθανό να αφορά το γεωργικό φάρμακο φουραντάν (είχε έντονη οσμή), ένα πολύ επικίνδυνο τοξικό εντομοκτόνο για το οποίο έχει αναφερθεί ότι χρησιμοποιούν παράνομα για την παρασκευή δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Επικοινώνησα με τον κτηνοτρόφο Αντωνίου Νικόλαο αναφέροντας του για την εύρεση του πιθανόν δηλητηριασμένου δολώματος και εν συνεχεία το περισυνέλλεξα λαμβάνοντας τα μέτρα βιοασφάλειας. Κατόπιν συναντήθηκα με τον κ. Αντωνίου στον οποίο υπέδειξα το σημείο όπου ο άγνωστος τοποθέτησε το πιθανόν δηλητηριασμένο δόλωμα. Ο κ. Αντωνίου μου ανέφερε πως την Τετάρτη 31/5/2017 ο υιός του Δημήτριος Αντωνίου ενημέρωσε για το περιστατικό δηλητηρίασης και θανάτου του ποιμενικού του σκύλου τον Διοικητή της Αστυνομίας Πτολεμαΐδας.

Κατόπιν ο κ. Αντωνίου μου υπέδειξε τον νεκρό ποιμενικό του σκύλο. Κατά την παραμονή μου στην περιοχή είδα τον κ. Αποστόλου Πασχάλη, τον γιό του κτηνοτρόφου Αποστόλου Δημητρίου, να μεταφέρει ένα νεκρό ποιμενικό σκύλο με το υπ’ αριθμ. ΚΖΗ 7218 αγροτικό όχημα με σκοπό την ταφή του. Τον σταμάτησα και μετά από σχετική μου ερώτηση μου απάντησε πως ο σκύλος είναι αυτός που δηλητηριάσθηκε την 31/05/2017 και στον οποίο είχε παρασχεθεί ατροπίνη και πως τελικά κατέληξε νεκρός.

Για τον λόγο ότι προφανώς επρόκειτο για δηλητηριασμένο δόλωμα κατασκευασμένο από ζωικό λίπος ενημέρωσα άμεσα, για το συμβάν το Δασαρχείο Κοζάνης διά του Δασοφύλακα Κύπρου Σταύρου και την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία Πτολεμαΐδας δια του κτηνιάτρου Λεωνίδη Γεώργιου.

Έγινε λήψη εμποτισμένου βιολογικού υλικού - λίπους το οποίο και τοποθετήθηκε σε ειδικούς για το σκοπό αυτό συλλέκτες με σκοπό την αποστολή σε ειδικό κέντρο για την ταυτοποίηση του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε.

Επειδή η πράξη αυτή, δηλαδή η χρήση και τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων προβλέπετε τόσο από την δασική νομοθεσία (άρθρο 252 παράγραφος 5 του ν.δ. 86/1969, άρθρο 8 παρ. 1 της αριθμ. Η.Π. 37338/1807/Ε.103/2010 Κ.Υ.Α ) όσο και από τον ποινικό κώδικα (άρθρα 422, 423 και 424 Π.Κ.) σας παραδίδω τα δείγματα που έλαβα και παρακαλώ για τις ενέργειες σας σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην αριθμ. πρωτ. 2967/33905/13-3-2014 εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΒΙΚΜΒ-ΕΥ2) του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί βάσει του άρθρου 19 της με αριθμ. 8197/90920/2013 ΚΥΑ(ΦΕΚ Β΄/1883/01-08-2013) και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ (http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/crop-production/fytoprostasiamenu/525-elenxoifitoprostateytikon/ethniko-sxe-drashs/2245-dhlhtiriasmena-doloma) για την τοξικολογική ανάλυση και την ενημέρωση των αποτελεσμάτων ώστε να υποβληθεί στην συνέχεια μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την ανωτέρω παράνομη πράξη στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι πρόκειται για δηλητηριασμένο ζωικό λίπος”. Για το περιστατικό, πέραν της μήνυσης, διενεργείται προανάκριση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε πως και οι γεωργοί δηλητηριάζουν με φόλες τα άγρια ζώα και στην Άδρασσα Εορδαίας Κοζάνης

Μικρή ποινή για τον αγρότη που είχε στο χωράφι του δηλητηριασμένο καλαμπόκι για την εξόντωση αγριογούρουνων στην Άδρασσα Κοζάνης

Ο δήμαρχος Εορδαίας πρέπει να πάρει θέση για την εξόντωση των ζώων με φόλες στην περιοχή του

Τουλάχιστον 10 σκυλιά νεκρά από φόλες στην Άδρασσα Κοζάνης

Άδρασσα Κοζάνης: Δηλητηρίασαν 30 αδέσποτα, έσερναν τα πτώματα στην άσφαλτο για να τα εξαφανίσουν

Εορδαία Κοζάνης: Δηλητηρίασαν τα σκυλιά που επανεντάχθηκαν

Διαμαρτύρονται για τη συστηματική εξόντωση των αδέσποτων στον Δήμο Εορδαίας

Μεγάλη διαμαρτυρία ενάντια στις φόλες από τους φιλόζωους στην Πτολεμαΐδα

Περισσότερα από 40 ζώα νεκρά από φόλες σε 4 μέρες στην Πτολεμαΐδα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.