Στηρίξτε μας

Διαμαρτύρεται ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας για την μετεγκατάσταση του καταφυγίου σε ακατάλληλο χώρο με ευθύνη του Δήμου

8 Ιανουαρίου 2022 13:44 | Επικαιρότητα
Διαμαρτύρεται ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας για την μετεγκατάσταση του καταφυγίου σε ακατάλληλο χώρο με ευθύνη του Δήμου

Μέσω facebook ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας έκανε γνωστό πως ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προετοιμάζει τον νέο χώρο για την μετεγκατάσταση του καταφυγίου τους χωρίς να συμβουλευτεί τους ανθρώπους που επί 17 χρόνια φροντίζουν τα σκυλιά στο άλσος και τον έχουν βγάλει κυριολεκτικά ασπροπρόσωπο.

Ο φιλοζωικός φορέας επισημαίνει την απουσία συνεννόησης με τη δημοτική αρχή καθώς τυχαία έμαθαν τις εξελίξεις για την μετεγκατάσταση τους στη βιομηχανική περιοχή πίσω από το BSB σε χωράφι χωρίς δέντρα. Mάλιστα όπως είχε γίνει γνωστό ακριβώς πριν από έναν χρόνο «το προτεινόμενο οικόπεδο εμπίπτει στη ζώνη προστασίας του Κηφισού, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη περιβαλλοντικής αγωγής, υπαίθριας αναψυχής και γεωργικής χρήσης. Ακόμη και μια απλή περιτοίχηση να επιχειρηθεί, θα σταματήσει ως αυθαίρετη. Επιπλέον η χρηματοδότηση αυθαίρετης κατασκευής από τον Δήμο, θα είναι προβληματική.».

Η ανακοίνωση του συλλόγου

Ο σύλλογος τώρα τονίζει τα εξής σχετικά με το ζήτημα: «Παρακαλούμε αν θέλετε, κάντε κοινοποιήσεις, ενημερώστε γνωστούς και φίλους για να κάνουν κοινοποιήσεις και σχολιάστε στην αρχική ανάρτηση του συλλόγου. Ευχαριστούμε!

Πριν ένα ακριβώς χρόνο ξεκίνησε η αγωνία μας.

Κληθήκαμε να εκκενώσουμε το καταφύγιο που λειτουργούμε εδώ και 17 χρόνια στο Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, μέσα σε λίγες μέρες.

Ενώσατε τη φωνή σας με τη δική μας και πετύχαμε να πάρουμε τρίμηνη παράταση.

Υπό το κράτος αφόρητης πίεσης, συναινέσαμε να γίνουν τα απαραίτητα ώστε να μεταφερθούμε σε χώρο μικρότερο και ακατάλληλο για τη χρήση που θέλαμε, χώρο που θα δυσκολέψει τη λειτουργία μας, την προσέλευση των εθελοντών και των επισκεπτών και τη συνέχιση του εκπαιδευτικού μας έργου.

Οι υποσχέσεις που είχαμε από τον Δήμο ήταν ότι, ο χώρος θα διαμορφωνόταν με τρόπο που να εξασφαλίζεται πλήρως η ευζωία των φιλοξενουμένων ζώων και σε αυτό τον σωστά διαμορφωμένο χώρο, θα κληθούμε εν τέλει να υποδείξουμε απλά, τι πρέπει να μεταφερθεί και πού να πάει.

Αντί γι’ αυτό, και μετά πολλούς μήνες απραξίας, μάθαμε από δημοσίευμα της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ότι γίνονται άρον άρον, εργασίες διαμόρφωσης, και αυτό, χωρίς να ενημερωθούμε, ώστε να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας στην καλύτερη εκμετάλλευση ενός δύσκολου και προβληματικού χώρου και να αποφευχθούν τα σημαντικά λάθη που ήδη έγιναν.

Θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι:

- Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε οι εγκαταστάσεις να μην εξασφαλίζουν ένα minimum συνθηκών ευζωίας των φιλοξενουμένων ζώων,

- Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη σταδιακή μεταφορά των ζώων με σκοπό να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κλουβιά, γιατί η κατάσταση θα γίνει αφόρητη για ζώα και ανθρώπους στο μεταβατικό στάδιο.

Να σημειωθεί ότι τα υπάρχοντα κλουβιά στεγάζονται με λαμαρίνες και ενώ αυτό είναι ανεκτό στον σκιερό χώρο του Άλσους, στο νέο οικόπεδο που δεν έχει καθόλου δέντρα θα δημιουργήσει περιβάλλον κόλασης στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

- Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη μεταφορά του καταφυγίου, χωρίς να εξασφαλισθεί ξεχωριστός χώρος για το καταφύγιο των γατών, κάτι το οποίο περιλαμβανόταν στις αρχικές συζητήσεις μίσθωσης, ενώ στη συνέχεια ξεχάστηκε εντελώς.

Τέλος, εξακολουθούμε να διεκδικούμε να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία νόμιμου καταφυγίου στο βόρειο τμήμα του Άλσους, κάτι που, όχι μόνο θα διευκόλυνε τη συνέχιση του έργου μας, αλλά θα εμφάνιζε τον Δήμο συμμορφούμενο με την κατά το νόμο υποχρέωση ίδρυσης καταφυγίου, το οποίο μάλιστα θα μπορεί να χρηματοδοτείται.

Εν τέλει ζητάμε ο σεβασμός στο έργο που επιτελούμε εθελοντικά εδώ και 17 χρόνια, να αποδεικνύεται με πράξεις.

Ζητάμε από το Δήμο να συμπαραταχθεί με το αίτημά μας για μόνιμη στέγαση του καταφυγίου στο Άλσος καθώς και να εξασφαλίσει άμεσα σωστές συνθήκες φιλοξενίας των γάτων και των σκύλων του καταφυγίου.

Παρέχουμε εθελοντικά ένα κοινωνικό έργο που οφείλει να το παρέχει ο Δήμος, καταβάλλοντας τεράστιο κόπο, ψυχικό και σωματικό και πολλά χρήματα.

Το ελάχιστο που ζητάμε είναι να μη μας δημιουργούνται εμπόδια.

Καλούμε όλες και όλους όσοι γνωρίζετε το έργο μας να υποστηρίξετε τον αγώνα μας για να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τα αδέσποτα με την ίδια αγάπη που το κάνουμε εδώ και χρόνια.».

Όταν το ηθικό δεν είναι νόμιμο…

Τα σκυλιά και οι γάτες που επί χρόνια φροντίζει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας στο άλσος αποτελούν εμπόδιο για τη δημοτική αρχή και η ανάπλαση του χώρου, η οποία συνοδεύει την κατασκευή του γηπέδου της Α.Ε.Κ., τα οδηγεί στην έξωση και σ’ ένα αβέβαιο μέλλον γιατί οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν εγκαίρως να διεκδικήσουν - και γιατί όχι να απαιτήσουν - αυτό που είναι πιο σωστό για τα ζώα και για εκείνους οι οποίοι με ανιδιοτέλεια τα φροντίζουν.

Ο φιλοζωικός φορέας για χρόνια σηκώνει το βάρος της ανευθυνότητας και των προηγούμενων δημοτικών αρχόντων, που αδιαφορούσαν γι’ αυτά τα πλάσματα, και εκείνων που δεν στειρώνουν τα οικόσιτα και παρατούν τα νεογέννητα κουταβάκια και ψιψινάκια οπουδήποτε αυξάνοντας τον αριθμό των αδέσποτων, και αυτών που εγκαταλείπουν τα ανεπιθύμητα σκυλιά και γατιά τους επειδή αυτά αρρώστησαν ή για χιλιάδες άλλους λόγους.

Οι εθελοντές - μέλη του φιλοζωικού είναι εδώ και χρόνια υπό διωγμό επειδή ανέλαβαν τη φροντίδα των αδέσποτων μέσα στον χώρο του άλσους, εκεί που κάποτε μεταξύ άλλων υπήρχε ένας άθλιος ζωολογικός κήπος. Διώκονται αν και εγκαταστάθηκαν εκεί - μετά από άδεια που έλαβαν από τη δημοτική αρχή - φρόντισαν την περιοχή που τους παραχωρήθηκε, δεν έκοψαν κανένα δέντρο και άρχισαν να φροντίζουν τ' αδέσποτα της πόλης.

Τα χρόνια πέρασαν, το γήπεδο της Α.Ε.Κ. γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε και η ανάπλαση του άλσους οδηγεί τα ζώα στην έξωση καθώς χαλάνε τη μόστρα κάποιων ή μπορεί και να κινδυνεύουν από φανατισμένους «φιλάθλους» – καθώς ας μην κρυβόμαστε – ελάχιστα από αυτά πρόκειται να υιοθετηθούν παρά τις εκκλήσεις είτε της δημοτικής αρχής, είτε και της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Τι και αν ο χώρος των περιποιημένων κλουβιών καταλαμβάνει μόλις το 1% του άλσους; Τι και αν ο χώρος είναι πια προσεγμένος, ώστε να είναι επισκέψιμος από παιδιά και να λειτουργεί και ως χώρος φιλοζωικής εκπαίδευσης; Τι και αν είναι αρκετά μακριά από τις κατοικίες;

Διαβάστε επίσης:

Πού θα πάνε τ’ αδέσποτα που ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας διώχνει από το άλσος;

 

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.