Στηρίξτε μας

Δημοτικός ζωολογικός κήπος - φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη

27 Απριλίου 2012 10:39 | Καταγγελίες
Δημοτικός ζωολογικός κήπος - φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη

Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλά από τα ζώα τα οποία «φιλοξενούνται» αιχμάλωτα στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης φέρνει στη Δημοσιότητα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εντούτοις ο Δήμος Θεσσαλονίκης αγνοεί τις εκκλήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, δεν αποφασίζει τη μεταφορά των αρκούδων και των λύκων από το ένα στρέμμα στο οποίο ζουν, στα καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ όπου θα μπορούσαν να ζήσουν πιο φυσιολογικά σε μια έκταση 600 στρεμμάτων.

ZoologikosKiposThessalonikis

Τουλάχιστον πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις – ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Δράση για την Άγρια Ζωή και η ΑΝΙΜΑ - έχουν καταθέσει σχετικό υπόμνημα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, από τον Αύγουστο του 2011, στο οποίο ζητούν να μετατραπεί ο Ζωολογικός Κήπος σε Καταφύγιο Άγριων Ζώων, με στόχο τη φιλοξενία ειδών της άγριας πανίδας που δεν μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής & Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε ότι, ναι μεν οι οργανώσεις έχουν δίκιο που ζητούν την μεταφορά των ζώων, αλλά όταν συζητήθηκε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις: «Πολλοί άνθρωποι θεώρησαν τη μεταφορά των ζώων ως εχθρική πράξη γι' αυτό αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τους επόμενους δύο μήνες τις επαφές ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τον σχεδιασμό μας».

Το Σεπτέμβριο του 2011, ο κ. Ζέρβας είχε προαναγγείλει την άμεση μεταφορά των δύο αρκούδων στο Νυμφαίο της Φλώρινας, στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ καθώς πουθενά στην Ευρώπη, όπως είχε πει, «δεν υπάρχει δημοτικός ζωολογικός κήπος με άγρια ζώα».

Η επιχείρηση αυτή είχε προταθεί να γίνει στις 4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Ωστόσο παρά τις επίσημες δηλώσεις του και παρόλο που η όλη διαδικασία θα επιβάρυνε οικονομικά τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και όχι τον Δήμο Θεσσαλονίκης,  δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια, προκειμένου να μεταφερθούν οι 2 αρκούδες και οι 5 λύκοι στο Καταφύγιο της Αρκούδας και το Καταφύγιο του Λύκου, στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά της Φλώρινας αντίστοιχα.

Τα ζώα που στεγάζονται στο Ζωολογικό Κήπο του Δήμου Θεσσαλονίκης, φαίνεται να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, σύμφωνα με τη μεικτή ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

ZoologikosKiposThessElafi

Η ομάδα διαπίστωσε πολλά προβλήματα στη διαχείριση των ζώων που έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, παρατηρήθηκε πελαργός με σοβαρή αναπηρία στο αριστερό φτερό, γερακίνα με εμφανέστατο σοβαρό τραύμα στο ράμφος και βασικές ελλείψεις περίθαλψης, ενώ το τσιμεντένιο υπόστρωμα σε όλα τα σαρκοφάγα (αρκούδα, λύκος, αγριόγατα, αλεπού), όπως και ο μικρός και περιορισμένος χώρος διαβίωσής τους, αποτελούν, σύμφωνα με τους μελετητές, βασικές ελλείψεις υποτυπώδους φυσικού περιβάλλοντος που απαιτεί η βιολογία των συγκεκριμένων ζώων.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν οι οργανώσεις στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος αλλά και στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Γιάννη Μπουτάρη, προτείνεται η φιλοξενία οικόσιτων ζώων και η αξιοποίηση του χώρου σε βοτανικό κήπο, με πινακίδες ενημέρωσης για τα είδη των φυτών και κυρίως των δένδρων και των θάμνων, ενώ γίνεται έκκληση για συστηματική φροντίδα και περίθαλψη των φιλοξενούμενων ζώων και σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

ZoologikosKiposThessLykos

«Για την εξασφάλιση των βιολογικών απαιτήσεων των ζώων προτείνονται η άμεση ενίσχυση της κτηνιατρικής περίθαλψης και η αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας των ζώων σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., η αποσαφήνιση του στόχου του Ζωολογικού Κήπου σε σχέση με τα είδη των ζώων που φιλοξενεί, η σταδιακή μείωση του αριθμού των ειδών και η ενίσχυση του χαρακτήρα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του χώρου» αναφέρεται στο υπόμνημα.

Ο Ζωολογικός Κήπος της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους εκατοντάδες ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις ενώ τα ζώα κρατούνται σε κακές έως αποκρουστικές συνθήκες.

Ήδη, από το 2005, όλοι οι ζωολογικοί κήποι στις χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις κοινοτικής οδηγίας και αφού περάσουν από μία διαδικασία ελέγχου και επιθεώρησης, να εφαρμόσουν μία σειρά μέτρων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ενημέρωση του κοινού και την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των ζώων.

Διαβάστε επίσης:

Δίσταζαν να πατήσουν στο χώμα οι έγκλειστες επί 20 χρόνια αρκούδες στον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

Απομακρύνονται οι λύκοι και οι αρκούδες από τον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

Φεύγουν τα άγρια ζώα από τον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση υπογραφών για να σωθούν τα ζώα του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.