Στηρίξτε μας

Δήμος Χανίων: Αναγκαιότητα ο πληθυσμιακός έλεγχος των αδέσποτων ζώων

21 Νοεμβρίου 2012 09:24 | Επικαιρότητα
Δήμος Χανίων: Αναγκαιότητα ο πληθυσμιακός έλεγχος των αδέσποτων ζώων

Σημαντική ήταν η παρουσία του Δήμου Χανίων στη συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012 στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την ανάγκη για «Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα». Ήταν σημαντική γιατί αποδεικνύει, ότι η μέριμνα για τη φροντίδα των άλλων έμβιων όντων, που ζουν μαζί μας δεν απαιτεί μόνο χρήματα. Απαιτεί και πόρους αλλά κυρίως πολιτική βούληση και σεβασμό προς το περιβάλλον και τη φύση, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι και τ’ αδέσποτα.

Η Στέλλα Χριστινάκη, γεωπόνος, από το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων εκπροσώπησε τον δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη ενώπιον του ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη, του Andrea Gavinelli, που είναι ο επικεφαλής του Τμήματος για την Ευζωία των Ζώων (Unit of Animal Welfare), και υπάγεται στον επίτροπο για θέματα Υγείας και Καταναλωτών, Tonio Borg, της Παναγιώτας Παπαδάκη, προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. και των εκπροσώπων των φιλοζωικών σωματείων, ων κτηνιάτρων και ξένων Μ.Κ.Ο. μας περιέγραψε, πως ο δήμος αντιμετωπίζει τα ζητήματα που σχετίζονται με τα ζώα.

Τι κάνει ο Δήμος Χανίων για αδέσποτα και δεσποζόμενα

Η κα Χριστινάκη στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο της δημοτικής αρχής, που πλέον γίνεται συστηματικά εκεί εξαιτίας των συνεχών πιέσεων (για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους) που ασκούνται από τα δραστήρια φιλοζωικά σωματεία, αλλά και γιατί (ευτυχώς) αρκετοί εκ των εκλεγμένων αρχόντων έχουν αντιληφθεί όχι μόνο τις υποχρεώσεις του δήμου, όπως τις ορίζει ο νόμος 4039/2012, αλλά και πως άλλη λύση δεν υπάρχει πέρα από την προστασία των ζώων και φυσικά τις απαραίτητες στειρώσεις.

Η εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων εξήγησε, ότι για τη διαχείριση των χιλιάδων αδέσποτων που διαβιούν στον νομό έχουν γίνει και δρομολογούνται μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Δηλαδή:

Η σύσταση αυτοτελούς δημοτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Χανίων.

Η προμήθεια ειδών διαβίωσης και συγκεκριμένα τροφών για σκύλους και γάτες.

Η έκδοση αφισέτας ευαισθητοποίησης με θέμα την δίψα των αδέσποτων ζώων.

Η κατασκευή ποτίστρων για την παροχή πόσιμου νερού στα αδέσποτα ζώα.

Η έκδοση ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για την ευζωία των ζώων σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ».

Η οικονομική ενίσχυση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα», το οποίο υλοποιείται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει αλλά και να συμβάλει - με διαδραστικό τρόπο - στη διαμόρφωση μια νέας υπεύθυνης στάσης των μικρών παιδιών απέναντι στα ζώα.

Η κα Χριστινάκη τόνισε, αφού και τα Χανιά είναι μια άκρως τουριστική περιοχή, πως: «μέσω των εν λόγω πρωτοβουλιών επιδιώκεται η αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που είχε διαμορφωθεί για τον τόπο μας αλλά και τη χώρα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσω δημοσιευμάτων και αναφορών σε ελληνικά και ξένα έντυπα αλλά και καταγγελιών πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των ζώων».

XatzimarkakisXristinakiΗ εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων, Στέλλα Χριστινάκη, ευχαρίστησε θερμά τον ευρωβουλευτή, Γιώργο Χατζημαρκάκη, για την πρόσκληση στο Ευρωκοινοβούλιο και την ουσιαστική συζήτηση που έγινε με αφορμή τ' αδέσποτα και την ανάγκη διαχείρισης του πληθυσμού τους.

Η κα Χριστινάκη εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι: «Πέραν των παραπάνω, προετοιμάζεται από πλευράς Δήμου Χανίων η έκδοση ενός ακόμα ενημερωτικού φυλλαδίου για την υπεύθυνη κηδεμονία των ζώων συντροφιάς – το οποίο θα διανεμηθεί σε συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία στην τοπική κοινωνία – καθώς και η δημιουργία και τοποθέτηση σε κοινόχρηστους χώρους και στα πάρκα, νέων ενημερωτικών πινακίδων για τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στα ζώα τους αλλά και για τις ποινές και τις διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολιτικές αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των ζώων η Δημοτική Αρχή των Χανίων έχει εγκρίνει ένα σημαντικό οικονομικό κονδύλι για την αντιμετώπιση δαπανών κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχοντας προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό και προσκαλώντας τους ιδιώτες κτηνίατρους να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Ταυτόχρονα, ο Δήμος έχει διασφαλίσει τη στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων σε επίπεδο περισυλλογής των ζώων αλλά και της βραχύβιας νοσηλείας τους μετά από την στείρωση σε χώρους φιλοξενίας των φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, καθότι ο Δήμος δεν διαθέτει έως σήμερα καταφύγιο ή κέντρο αποθεραπείας των εγχειρισμένων ζώων.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι, τις προηγούμενες μόλις ημέρες, ο Δήμος μας αιτήθηκε τη δυνατότητα παραχώρησης ακινήτου ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, με νομή κατοχή και χρήση στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), προκειμένου να μπορέσει να καταστεί δυνατή η λειτουργία του, μέσα από όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ως χώρος δημοτικού καταφυγίου και ιατρείου κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Στην παρούσα φάση, τελεί υπό κατάληψη ως καταφύγιο ζώων γνωστής φιλοζωικής οργάνωσης.

Τέλος, σας αναφέρω πως ήδη με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου έχει εγκριθεί η συνεργασία με αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους προκειμένου μέσω προγραμματισμένων στειρώσεων να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τον αριθμό των αδέσποτων ζώων που διαβιούν στην πόλη μας ενώ ο Δήμος μας προτίθεται στο άμεσο μέλλον να ιδρύσει Δημοτικό Ιατρείο αδέσποτων ζώων σε ιδιόκτητο ακίνητο της περιοχής μας.

Τα παραπάνω αποτελούν ορισμένες μόνο από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τον τελευταίο χρόνο η Δημοτική Αρχή των Χανίων στον τομέα προστασίας των αδέσποτων ζώων και ελέγχου του πληθυσμού τους, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος.

Σε κάθε περίπτωση η ανάληψη πρωτοβουλιών από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων πολιτικών για την διαχείριση και τον πληθυσμιακό έλεγχο των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτελεί ζητούμενο και αναγκαιότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι θα συμβάλει και η κοινοβουλευτική αυτή συζήτηση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία σας, τα συμπεράσματα της οποίας θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Διαβάστε επίσης:

Κοσμήτορας Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.: Η ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους συνοδεύεται και από υποχρεώσεις!

Α. Τραχήλη: «Δεν υπάρχει ανάγκη για ξένους κτηνιάτρους στη χώρα μας»

Δεν θέλουν τους εθελοντές κτηνιάτρους για να μη χάσουν την πελατεία τους…

Πρόθεση του ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι να λειτουργήσει ο θεσμός των εθελοντών κτηνιάτρων

Η εγκληματική δράση μας εις βάρος των ζώων εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς

Η Ε.Ε. δεν απαγορεύει την εθελοντική εργασία των κτηνιάτρων

Σήμερα στην Ε.Ε. το θέμα των εθελοντών κτηνιάτρων

Στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν για τις στειρώσεις των αδέσποτων που ζουν εντός Ε.Ε.

Ένα εξαιρετικό φυλλάδιο που θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν τα ζώα

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.