Στηρίξτε μας

Δεινή η κατάσταση για αδέσποτα και μη ζώα στην Σκόπελο, αδιάφορη η ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

10 Σεπτεμβρίου 2015 20:53 | Καταγγελίες
Δεινή η κατάσταση για αδέσποτα και μη ζώα στην Σκόπελο, αδιάφορη η ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Την δεινή κατάσταση που επικρατεί για τα ζώα (αδέσποτα και μη) στο νησί της Σκοπέλου περιγράφει στο www.zoosos.gr η Αλεξάνδρα Πανουσάκη που διαμένει στο εξωτερικό και συνηθίζει να κάνει τις διακοπές της σε αυτό το νησί των Βόρειων Σποράδων, η οποία μόνο φέτος και συγκεκριμένα τον περασμένο Αύγουστο έκανε 12 καταγγελίες στην Αστυνομία για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας.

SkopelosZoa8-2015 (1)Αδέσποτη γάτα με σπασμένο πόδι.

Η κα Πανουσάκη μας εξήγησε ότι ενώ τα σκυλιά και τα γατιά υποφέρουν δραματικά καθώς είναι είτε διαρκώς αλυσοδεμένα, άλλα όλη μέρα στον ήλιο, άλλα χωρίς τροφή, νερό, νοσηλεία η Αστυνομία κινείται με ρυθμούς επιεικώς απαράδεκτους.

Αυτό συμβαίνει και εκεί και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας κυρίως επειδή όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους γι’ αυτό και οι αστυνομικοί καλύπτουν τους δράστες βρίσκοντας φαιδρές δικαιολογίες και φυσικά δεν τους συλλαμβάνουν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Δείτε στο βίντεο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούν σκυλιά που δεν είναι αδέσποτα.

Η κα Πανουσάκη στην μακροσκελή επιστολή – που την συνοδεύει με φωτογραφίες και βίντεο – τα οποία έστειλε στο www.zoosos.gr περιγράφει τι είδε και φέτος στη Σκόπελο ενώ επισημαίνει ότι καθώς έχει περάσει περίπου ένας μήνας από την ημέρα που κατέθεσε τις καταγγελίες τώρα ξεκινάει η διερεύνηση τους (!) και από την Αστυνομία της είπαν ότι υπολογίζουν σε περίπου δύο εβδομάδες να έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες. Στο μεταξύ τα ζώα υποφέρουν και αργοπεθαίνουν έρμαια των βασανιστών τους που η τοπική κοινωνία τους καλύπτει και τους δικαιολογεί.

Τι καταγγέλλει η Αλεξάνδρα Πανουσάκη

«Φέτος κατά τις διακοπές μου στο νησί της Σκοπέλου, παρατήρησα μια κατάσταση εντελώς αποκαρδιωτική σχετικά με τα ζώα στο νησί. Σε διάφορα σπίτια, ταράτσες και οικόπεδα στη Σκόπελο υπάρχουν κυρίως σκυλιά και αλλά ζώα που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, δηλαδή σε κακές συνθήκες υγιεινής, μόνιμα αλυσοδεμένα, χωρίς καθαρό νερό που ενίοτε είναι και εκτεθειμένο στον ήλιο, χωρίς κατάλληλο κατάλυμα, σε κάποιες περιπτώσεις σε βαρέλι ή λυγισμένη λαμαρίνα ή παλιές κατασκευές από ξύλα ή τσιμεντόλιθους.

Κάποια από αυτά τα ζώα δεν έχουν επαρκή σκιά για να προστατευτούν από την αφόρητη ζέστη και τα κόπρανα που μαζεύονται γύρω τους μαρτυρούν το ότι είναι μόνιμα αλυσοδεμένα. Έτσι θεωρούν οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων ότι είναι σωστό να ζουν.

SkopelosZoa8-2015 (4)Διαρκώς εκτεθειμένο στον ήλιο.

Έρχομαι στο νησί για διακοπές τα τελευταία 5 χρόνια, φέτος όμως παρατήρησα πολύ περισσότερα περιστατικά από αυτά που είχα δει τις προηγούμενες χρονιές. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η κατάσταση εξακολουθεί από τότε και πιο πριν ίσως όπως στην περίπτωση του λυκόσκυλου στην ταράτσα ξενοδοχείου και στην περίπτωση μικρόσωμου σκύλου αλυσοδεμένου σε οικία σε κεντρικό σημείο τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια.

SkopelosZoa8-2015 (9)

Μια φορά που προσπάθησα ευγενικά να κάνω συστάσεις στον ιδιοκτήτη του, μου απάντησε “άντε από 'δω κοπέλα μου, έχω το πόδι μου και το νεφρό μου, φύγε από 'δω”. (Εδώ να σημειώσω πως σε όσους έχω κάνει ποτέ συστάσεις, πάντοτε ευγενικά χωρίς απειλές, ή έχω καλέσει ή καταγγείλει στην αστυνομία δίνουν πάντα την δικαιολογία πως έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, το πόδι, τη μέση, το χέρι, το γόνατο, καρκίνο, αρρώστια γενικά και αόριστα κτλ. και πως για αυτό το λόγο είναι το ζώο σε αυτές τις συνθήκες, λες και αυτό δικαιολογεί την κατάσταση).

SkopelosZoa8-2015 (2)

Σ’ ένα οικόπεδο σε κεντρικό δρόμο της Σκοπέλου είχα παρατηρήσει τον Αύγουστο του 2013 3-4 σκυλιά δεμένα, το ένα σ’ ένα σκουριασμένο βαρέλι με βουνό τα κόπρανα στο πλάι, ένα χωρίς καθόλου κατάλυμα μ’ ένα κουβά νερό χωμένο στη βάση ενός δέντρου και ένα που είχε σκυλόσπιτο αλλά δεν είχε σκιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

SkopelosZoa8-2015 (10)

Τα δύο από αυτά τα σκυλιά ήταν δεμένα σε σύρμα για να μπορούνε να κινούνται σε μεγαλύτερη απόσταση αλλά όταν ήμουν εκεί είχε πιαστεί η αλυσίδα του ενός στο σύρμα και δεν μπορούσε να κάνει βήμα. Στον ίδιο χώρο υπήρχανε και άλλα ζώα σε μη κατάλληλες συνθήκες.

Καλέσαμε την αστυνομία στο σημείο και ήρθε ένας αστυνομικός ο οποίος είδε την κατάσταση, και μας είπε ότι επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη ο οποίος κατά τα λεγόμενα του έχει καρκίνο και για αυτό το λόγο δεν θέλανε να είναι αυστηροί μαζί του λέγοντας “τι να κάνουμε τώρα, να τον πάμε μέσα τον άνθρωπο;” ενώ εγώ ήθελα να συλληφθεί με την διαδικασία του αυτοφώρου, όμως δεν είχα την εγκύκλιο μαζί μου εκτυπωμένη και δεν πίεσα για τη σύλληψη του.

Να σημειωθεί εδώ πως η ανταπόκριση του αστυνομικού ήταν ενθαρρυντική, ακόμα και αν ο υπεύθυνος για την κατάσταση των ζώων δεν συνελήφθη ούτε του επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο. Ζήτησε επανειλημμένα συγνώμη που καθυστέρησε να προσέλθει λόγο άλλου περιστατικού, και μας είπε μπράβο για το ενδιαφέρον μας να καταγγείλουμε την κατάσταση.

SkopelosZoa8-2015 (5)

Την επόμενη χρονιά τα σκυλιά δεν ήταν πλέον εκεί, αφού όπως έμαθα αργότερα τα είχαν παραδώσει στην φιλοζωική οργάνωση Stray Care Skopelos. Φέτος υπάρχει πάλι σκύλος στο ίδιο μέρος, δεμένος σε δέντρο χωρίς κατάλυμα ή κάτι άλλο γύρω του.

Σε βενζινάδικο σε κεντρικό δρόμο του νησιού είδα δύο σκυλιά, το ένα θηλυκό που γέννησε πρόσφατα, και τα δύο γεμάτα τσιμπούρια. Σε συνομιλία με πελάτη που ήταν εκεί, έμαθα πως κάποιος τα εγκατέλειψε τον οποίο μάλλον γνωρίζει και έχει τσακωθεί μαζί του αλλά δεν τον κατονόμασε.

Επίσης στους δρόμους του νησιού κυκλοφορούν και αρκετά αδέσποτα σκυλιά καθώς και εκατοντάδες γάτες. Όμως εκτός από τα αδέσποτα κυκλοφορούν και πολλά ιδιόκτητα σκυλιά ελεύθερα χωρίς συνοδεία από τον ιδιοκτήτη τους, τα οποία μαζεύονται μαζί με τα αδέσποτα και ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια.

Υπάρχουν επίσης και πολλές γάτες, στην πλειοψηφία τους αποστεωμένες από την πείνα αφού η τροφή που καταφέρνουν να εξασφαλίσουν είναι λιγοστή. Κάθε φορά που ερχόμαστε στο νησί για διακοπές και χαλάρωση, καταλήγουμε να προσκομίζουμε ένα και δύο ζώα στον κτηνίατρο με δικά μας έξοδα γιατί η κατάστασή τους δεν μας επιτρέπει να τα προσπεράσουμε.

Για τα δεμένα σκυλιά έχει γίνει εγράφη καταγγελία στην αστυνομία, εδώ και 3 εβδομάδες αλλά τα ζώα βρίσκονται ακόμα στην ίδια κατάσταση. Ο δήμος αδιαφορεί για την κατάσταση ενώ όταν γίνονται καταγγελίες κάποιοι από τους ντόπιους εξαπολύουν απειλές για ξυλοδαρμό σε όποιον αυτοί θεωρούν ότι είναι υπεύθυνος για την καταγγελία.

SkopelosZoa8-2015 (7)

Να πούμε επίσης ότι όλα τα αλυσοδεμένα σκυλιά είναι άκρως φιλικά όταν πλησιάζουμε, ακόμα και όταν δεν μπορούμε να πλησιάσουμε πολύ κοντά λόγο τοποθεσίας, κουνάνε τις ουρές τους χωρίς να γαυγίζουνε αφού αποζητούνε απεγνωσμένα χάδια και επαφή.

SkopelosZoa8-2015 (12)

Το πιο σημαντικό που ζητάμε είναι από οποίον βλέπει τέτοια περιστατικά να τα καταγγέλλει άμεσα στην αστυνομία είτε στο τμήμα εγγράφως, είτε καλώντας τους αστυνομικούς στο σημείο ώστε να γίνει κατανοητό στους ιδιοκτήτες αυτών των ζώων αλλά και στην αστυνομία και στην κοινωνία εδώ γενικότερα ότι αυτές οι συνθήκες διατήρησης ζώων δεν είναι αποδέκτες από πολλούς ανθρώπους, ντόπιους και μη, ξένους και Έλληνες και ότι η θεά τέτοιων καταστάσεων αλλά και η στάση των ανθρώπων εδώ, προκαλεί βαθιά λύπη και σύγχυση στους επισκέπτες του νησιού, που αναγκάζονται να προσφεύγουν στην αστυνομία με την ελπίδα να αλλάξει η κατάσταση».

...

SkopelosZoa8-2015 (3)...

SkopelosZoa8-2015 (4)...

SkopelosZoa8-2015 (8)...

SkopelosZoa8-2015 (11)...

SkopelosZoa8-2015 (13)...

SkopelosZoa8-2015 (15)...

SkopelosZoa8-2015 (16)...

SkopelosZoa8-2015 (17)...

SkopelosZoa8-2015 (18)

Διαβάστε επίσης:

Έτσι ξεπαστρεύουν τα κουτάβια και στην Σκόπελο

Σκόπελος: Με όχημα της Πυροσβεστικής έφτασε στο καταφύγιο για να ταΐσει τα ζώα

Ψυχικά ασθενής ο 44χρονος που έκοψε τα αφτιά του γαϊδουριού στη Σκόπελο

Έκοψε με πριόνι τα αφτιά του γαϊδουριού του!

Σκόπελος: Μεγάλη ανάγκη ζωοτροφών για τ’ αδέσποτα του νησιού

Σκόπελος: Τους συνέλαβαν επειδή σκότωσαν στο ξύλο ένα κουνάβι

Καταγγείλτε όσους έχουν ζώα να ζουν μονίμως σε μπαλκόνια και ταράτσες

Αλυσοδεμένος στην ταράτσα ξενοδοχείου στην Σκόπελο μέσα στα κόπρανα κάτω από τον καυτό ήλιο

Παραμένει αδιάφορος για τ’ αδέσποτα ο Δήμος Σκοπέλου

Τα ζώα βασανίζονται και στην Σκόπελο ενώ ο δήμος αδιαφορεί

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Δάφνη

    Συμφωνω σε αρκετα πραγματα που αναφερει η κυρια για τα προβληματα σχετικα με τα αδεσποτα του νησιου! Ας δουμε και λιγο την αλλη πλευρα. Μενω στη Σκοπελο και γνωριζω πανω κατω τα θεματα που υπαρχουν! Αλλα, υπαρχουν περιπτωσεις που το να μενει δεμενο το σκυλι ειναι η μονη λυση. Δηλαδη υπηρχε περιπτωση που ενας ανθρωπος αφηνε το σκυλι του σε περιφραγμενο κηπο ελευθερο και τον απειλησαν με καταγγελια με την δικαιολογια οτι θα βγει και θα δαγκωσει τους περαστικους. Ο ανθρωπος το εδεσε και μετα δεχτικε λεκτικη επιθεση γιατι το εχει δεμενο! Υπαρχουν και περιπτωσεις που σκυλια δεν ειναι δεμενα και κυνηγαν μηχανακια με αποτελεσμα να πεφτουν πολλοι κατω! Εγω η ιδια εκανα ποδηλατο και στο τσακ περασε αυτοκινητο και δεν με δαγκωσε ενας σκυλος! Πρεπει να βρεθει μια μεση λυση. Στο λιμανι εχουν πεσει πολλοι με μηχανες επειδη τους κυνηγουσαν σκυλια και εν τελει για να μην τα χτυπησει επεσε ο ιδιος και χτυπησε! Οσο γιατις φωτογραφιες, το γατακι με το σπασμενο ποδι βρισκετε στον Αγνωντα. Χτυπηθηκε απο αυτοκινητο πριν χρονια μεσα στο χειμωνα, περιοδος που εκει δεν υπαρχει ανθρωπος να το δει να το βοηθησει, και εθρεψε μονο του ετσι! Επισης ο σκυλος στα σκουπιδια με το κοκκινο-ασπρο κολαρο δεν ειναι αδεσποτος, εχει βγει βολτα χωρις συνοδια! Πρεπει οπωσδηποτε να γινει κατι με τα αδεσποτα! Ειναι πολλα, χρηματοδοτηση για στειρωσεις δεν υπαρχει με αποτελεσμα να πληρωνουμε τα παντα απο την τσεπη μας! Προσωπικα εχω περιθαλψει 5 γατες που η καθε μια ειχε τα προβληματα της και μονο σε μια στειρωση μου την καλυψε το Stray Care! Εκτος του οτι η φιλοζωικη της Σκοπελου Scan δεν ενδιαφερετε ουτε να βοηθησει σε καποια δυσκολη κατασταση. Χρειαζετε ενημερωση του κοσμου και βοηθεια!

  2. Βασίλης

    Ένα νησί όνειδος. Τί να πει κανείς γι'αυτά τα καθάρματα και για όσους μπάτσους τα καλύπτουν. Το θέμα χρειάζεται άμεσα εισαγγελική παρέμβαση και προς τους βασανιστές των ζώων και προς όποιον μπάτσο δεν προχώρησε την υπόθεση όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει από τον ελληνικό νόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.