Στηρίξτε μας

Χωρίς τέλος η δυστυχία των ζώων στον Δήμο Φυλής – Οι ελάχιστοι εθελοντές έχουν γονατίσει

17 Μαρτίου 2020 18:48 | Καταγγελίες
Χωρίς τέλος η δυστυχία των ζώων στον Δήμο Φυλής – Οι ελάχιστοι εθελοντές έχουν γονατίσει

Τη βοήθεια του www.zoosos.gr ζήτησε η Άρτεμις Δαμασκηνού η οποία επιδιώκει μέσα από αυτή την επιστολή να γίνει περαιτέρω γνωστό το έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στον Δήμο Φυλής καθώς ζώα κάθε είδους αλλά κυρίως σκυλιά και γάτες κακοποιούνται, εγκαταλείπονται, δολοφονούνται, πεινούν και διψούν, γενικώς υποφέρουν είτε εξαιτίας των αδίστακτων ανθρώπων, είτε εξαιτίας της αδιάφορης για το ζήτημα δημοτικής αρχής.

Η Άρτεμις Δαμασκηνού μας επισήμανε τα εξής για όσα η ίδια διαπίστωσε ότι συμβαίνουν εκεί: «Σας συγχαίρω για την υπομονή και δύναμη που έχετε για αυτό το αξιόλογο έργο που έχετε αναλάβει. Μακάρι να βλέπουν αυτά που δημοσιεύετε όλο και περισσότεροι άνθρωποι και να ευαισθητοποιηθεί λίγο η κοινωνία μας επιτέλους. Σας γράφω ίσως για γνωστό πρόβλημα. Το πρόβλημα των αδέσποτων της περιοχής του Δήμου Φυλής. Δεν είμαι μόνιμος κάτοικος Αττικής αλλά περαστική για ένα διάστημα.

 

Πριν μια βδομάδα έκανα μια εκδρομή με το αμάξι στον δρόμο μεταξύ Φυλής και στον δρόμο που πάει για Δερβενοχώρια. Καθώς οδηγούσα για την πηγή Φυλής - κρύα πηγή είδα πολλά αδέσποτα σκυλιά, σε αγέλες των 4-5 ζώων, στο πλάι του δρόμου χωρίς να έχουν φυσικά κάποιο μέρος να προστατευτούν και χωρίς τροφή και νερό. Παρόλα αυτά δεν ήταν πολύ αδύνατα και υπέθεσα ότι μάλλον περαστικοί τους αφήνουν κάτι να φάνε. Όταν έφτασα στην κρύα πηγή είδα ένα φοβισμένο κουταβάκι που μόλις έβλεπε αμάξια έτρεχε πάλι να κρυφτεί στο βουνό.

Όταν συνέχισα την διαδρομή προς Δερβενοχώρια, περίπου 5-6 χιλιόμετρα μακριά είδα και ενα πολύ αδύνατο κυνηγόσκυλο πιθανόν, σταμάτησα να του αφήσω μια σπανακόπιτα που κρατούσα αλλά εξαφανίστηκε στο βουνό μόλις με είδε να βγαίνω από το αμάξι. Η εικόνα του τραγική, μόνο δέρμα και οστά.. του άφησα το φαγητό και νερό με τη ελπίδα ότι θα φάει και θα ζήσει ακόμα λίγο.

Γύρισα σπίτι και δεν μπορούσα να ηρεμήσω με τις εικόνες που είδα.. πάλι τα ίδια στην Ελλάδα μας… κακοποίηση, παραμέληση και αδιαφορία για τις αθώες ψυχές. Παντού τα ίδια. Γιατί μόνο… Λέω δεν θα το αφήσω έτσι. Θα ξαναπάω και θα μάθω τι γίνεται για αυτά τα ζώα.

Την επόμενη μέρα έβρεχε όλη μέρα και δεν μπορούσα να πάω. Την επόμενη όμως επικοινώνησα με την υπεύθυνη του Φιλοζωικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φυλής Αττικής "ΑΓΑΠΑΖΩ" Αικατερίνη Ζερβάκη, η οποία με ενημέρωσε ότι πρέπει να μιλήσω με τον δήμο Φυλής.

Έτσι και πήρα τηλέφωνο ενημερώνοντας μια γυναίκα η οποία μου είπε ευγενικά ότι θα μιλήσει με τον διευθυντή και θα με ενημερώσει μετά από κάποια ώρα. Εν τω μεταξύ εγώ πήγα στο βουνό εφοδιασμένη με τροφή και νερό, το κουτάβι δυστυχώς δεν το βρήκα παρόλα αυτά άφησα σε εκείνο το σημείο φαγητό.

Τάιζα τα υπόλοιπα σκυλιά που έβρισκα στον δρόμο και εκεί πρόσεξα πόσο φοβισμένα είναι.

Δεν εμπιστευόντουσαν να με πλησιάσουν και διέκρινα καθαρά την θλίψη τους που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ανθρώπους τους. Υπήρχε και μια σκυλίτσα που φαίνεται να είχε κουτάβια, μιας και οι μαστοί της ήταν πρησμένοι. Που σημαίνει και άλλα αδέσποτα στο έλεος των καιρικών συνθηκών και τους κινδύνους…

Συνεχίζοντας τον δρόμο που είχα πάρει και δύο μέρες νωρίτερα, βρήκα ευτυχώς και το κυνηγόσκυλο που είχε την περισσότερη ανάγκη για τροφή. Είχε περπατήσει τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα προς το μέρος που βρίσκονταν τα υπόλοιπα σκυλιά.

Χάρηκα γιατί είχε ελπίδες να επιζήσει αν βρίσκεται με τα υπόλοιπα και τα ταΐζουν περαστικοί. Κατέβηκα από το αμάξι με πολύ αργές κινήσεις, ήταν τόσο δύσπιστο και φοβισμένο που ήταν έτοιμο να φύγει... της μιλούσα αλλά οι λέξεις ήταν λες και την πονούσαν.. πόσο άραγε έχει κακοποιηθεί από ανθρώπους…

Σε ένα άνοιγμα δίπλα στον δρόμο της άνοιξα κονσέρβα και της έβαλα και ξηρή τροφή και επειδή ο αέρας έπνεε προς το μέρος της την μύρισε και ευτυχώς πλησίασε. Εγώ επέστρεψα στο αμάξι και την παρακολουθούσα. Τελικά τα έφαγε όλα και αποσύρθηκε σε ένα μονοπάτι.

Κατά την επιστροφή μου με πήρε τηλέφωνο από τον δήμο η ίδια γυναίκα που μίλησα νωρίτερα. Μου είπε ότι έμαθε ότι δυστυχώς δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου τα αδέσποτα στην περιοχή που της ανέφερα αλλά του Δασαρχείου.

Όταν επέστρεψα σπίτι έγραψα τα συμβάντα στην κύρια Ζερβάκη του Φιλοζωικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φυλής Αττικής "ΑΓΑΠΑΖΩ" και μου απάντησε ότι "Λένε ψέματα… έχω χαρτί τού δασαρχείου ότι ανήκουν στον δήμο... σάς παρακαλώ πάρτε αύριο τηλ πείτε τούς ότι το δασαρχείο είπε ότι τα αδέσποτα είναι τού δήμου Και βάσει νομοθεσίας". Μάλιστα έχει και σχετικό έγγραφο από το δασαρχείο που το αποδεικνύει αυτό.


DasarxeioEpistoliDimosFilis17 1 2020
Το έγγραφο που αποδεικνύει την απόλυτη αρμοδιότητα του Δήμου Φυλής για τ' αδέσποτα.

Επίσης είπε ότι "Εμείς ταΐζουμε προς την Πάρνηθα δεν μπορούμε αλλού...είναι μεγάλο το κόστος των 60 ζώων κι οι βενζίνες δυστυχώς. Η Κική Γιαπαππά ανεβαίνει κάθε μέρα στο βουνό πού είναι έξω από την Χασιά. Λίγα χιλιόμετρα  μετά την διασταύρωση προς Στενοχώρια, στην Μονή  Κλειστών, και στην Πηγή".

Μου εξήγησε ότι καιρό τώρα έχουν άπειρα προβλήματα με τον δήμο που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και όταν την ρώτησα αν μπορώ να δημοσιεύσω αυτά τα γεγονότα στην σελίδα σας zoosos ώστε να μάθει ο κόσμος, να ευαισθητοποιηθεί και να γνωρίζει ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος για εκείνα τα παρατημένα από τον Θεό ζώα, μου απάντησε: "Βέβαια και μπορείτε και πρέπει να παίρνει έκταση η αθλιότητα. Καθημερινά έχουμε εγκαταλείψεις από κυνηγούς και βοσκούς, όπως και πεταμένα κουτάβια.

Οι εθελοντές ελάχιστοι κι έχουμε υπερβεί κάθε δυνατότητα μας… Δεν μπορούμε πια ούτε οικονομικά ούτε ψυχικά...τον χειμώνα με τα χιόνια εξουθενωθήκαμε στο βουνό να μαζεύουμε ζώα και κουτάβια. Χωρίς την βοήθεια τού δήμου σε στειρώσεις, τροφή και αποπαρασίτωση είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε.

Τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη μόνο μέσα στο χωριό βρέθηκαν πάνω από 80 κουτάβια από ζώα αστείρωτα κι γέννες δεσποζόμενων. Μπείτε στην σελίδα φιλοζωικός σύλλογος Φυλής για να δείτε πόσα περιστατικά αντιμετωπίζουμε".

Κατά την γνώμη μου ναι σύμφωνα με τον νόμο είναι ο εκάστοτε δήμος υπεύθυνος για την περίθαλψη, σίτιση και φροντίδα αυτών των ζώων και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει όμως και εμείς να βάλουμε το χέρι μας.

Σίγουρα δεν μπορούμε όλοι να αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο ή πόρους, εάν όμως δεν προσπερνάμε τις κακοποιήσεις που βλέπουμε, εάν δεν προσπερνάμε αυτά τα πλάσματα που έχουν ανάγκη την βοήθεια μας για να επιβιώσουν, εάν μαλακώσει λίγο η ανθρώπινη καρδιά και δει ότι με λίγη προσπάθεια θα κάνει καλό σε ένα άλλο πλάσμα και χωρίς πολύ προσπάθεια, Θα καταλάβουμε ότι είναι στο χέρι μας να προσφέρουμε έναν καλύτερο κόσμο και για τις επόμενες γενιές.

Εάν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τρέχετε στα βουνά και γειτονιές βοηθώντας, ή δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε κάποιο ζωάκι μέχρι να βρεθεί ένα σπίτι μπορείτε ωστόσο να βοηθήσετε με οποιοδήποτε ποσό αυτούς τους μαχητές που παλεύουν.Οποιαδήποτε βοήθεια σας ΠΑΝΤΑ μπορεί να φέρει μόνο θετικές αλλαγές. Με ελπίδα για ένα πιο ευσυνείδητο μέλλον» επισημαίνει την επιστολή της η Άρτεμις Δαμασκηνού.

Αν μπορείτε να βοηθήσετε

Φιλοζωικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φυλής Αττικής «ΑΓΑΠΑΖΩ»

Εθνική Τράπεζα

IBAN: GR 0501101290000012900236394

Διαβάστε επίσης:

Συστηματική εξόντωση και εξαφάνιση αδέσποτων στον Δήμο Φυλής στην Αττική

Χασιά Αττικής: Βρήκε δύο σκυλιά νεκρά, πυροβολημένα με καραμπίνα

Ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα τοποθετεί ο Δήμος Φυλής

Έριξε φόλες σε παιδική χαρά της Χασιάς στα Άνω Λιόσια του Δήμου Φυλής & δηλητηρίασε κουτάβια

Φυλή: Βρήκαν πεταμένο στα σκουπίδια μέσα στο κλουβί του το ανάπηρο κουνέλι στα Άνω Λιόσια

Σε κτηνιατρείο στη Χαλκίδα μεταφέρθηκαν τα 2 Πόιντερ που βρέθηκαν τραυματισμένα στο Ζεφύρι

Έκκληση για το σκυλί με τα σπασμένα πόδια που κείτεται αβοήθητο σε χωράφι στο Ζεφύρι Αττικής (βίντεο)

Τι θα κάνει ο Δήμος Φυλής για τ’ αδέσποτα τώρα που ανήκει ξανά στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.;

Έκκληση για την σωτηρία των σκυλιών στο Ζεφύρι

Έκκληση για να καλυφθούν τα έξοδα νοσηλείας του σκύλου που περιφερόταν εξαθλιωμένος στο Ζεφύρι (βίντεο)

Στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. το σκυλί που περιφερόταν σκελετωμένο στην Χασιά Αττικής

Έκκληση για το σκελετωμένο και άρρωστο σκυλί στην Χασιά Αττικής

Ο Φ.Π.Σ.Φ. ζητάει την βοήθεια των κατοίκων της Χασιάς για τον εντοπισμό του άρρωστου σκύλου

Έκκληση για τον σκύλο που ζει εγκαταλελειμμένος σε ορεινή περιοχή μεταξύ Χασιάς και Δερβενοχωρίων

Βρήκε γατάκι ζωντανό κλεισμένο σε πλαστικές σακούλες πεταμένο σε χωράφι στα Άνω Λιόσια

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Φλωρα

    Ποσες φορες σε ταβερνα που πηγα προσπαθησα να ταισω καποιο γατουλη η σκυλακο και ακουσα σας παρακαλω μην το ταιζετε γιστι υοαρχουν πελατες που δεν θελουν τα σκυλια η τα γατια. Συμφωνω γιατι αυτοι οι κυριοι η κυριες ερχονται για να γεμισουν την κοιλιτσα τους και μονο αλλωστε αυτο τους ενδιαφερει να αγοραζουν τα χαρτια υγειας για να εχουν να σκουπιστουν απο αυτα που θα σαβουρωσουν ενω για τα ζωα που εγκαταλειπουν γι αυτανδεν υπαρχεινπεινα και διψα Φυσικα και καποιος απο ψηλα με ολα οσα συμβαινουν μας σιχαθηκε

  2. Φλωρα

    Οι Ελληναραδες συνεχιζουν να εγκαταλειπουν ζωα στον δρομο και αδιαφορουν το μονο που τους ενδιαφερει ειναι να γεμιζουν το καλαθακι τους στο super market να πινουν το καφεδακι τους και να τρωνε το αρνακι τους το Πασχα για αυτους δεν υπαρχουν ζωα παρατημενα που πεινουν και διψουν μονο την παρτη τους σκεφτονται και τιποτα αλλο.

  3. Φλωρα

    Οι Ελληναραδες συνεχιζουν να εγκαταλειπουν ζωα στον δρομο μηπως θα επρεπε ολες οι φιλοζωικες να συσπειρωθουν και να ζητησουν απο το υπουργειο παιδειας να μπει μαθημα αγαπω και σεβομαι τα ζωα και να γινεται απο εθελοντες να προβληθουν βιντεακια και να ευαισθητοποιησουν γιατι αμαυρωνεται και η εικονα μιας χωρσς που δειχνει το πως συμπεριφερεται στα ζωα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.