Τον περασμένο Απρίλιο μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος Γραφιστικής στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας ολοκλήρωσε την δημιουργία των δικών της βίντεο – animation (κινούμενα σχέδια) στόχος των οποίων είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας στα πουλιά και το παράνομο κυνήγι κατά την περίοδο της Άνοιξης.
Οι φοιτητές, που ενημερώθηκαν από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την ομάδα του προγράμματος «Ασφαλή Καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά» για τις δράσεις της δημιούργησαν σε συνεργασία και υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους της Ελένης Μούρη και του Σπύρου Σιάκα πέντε σποτ τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Σε αυτά συνοπτικά γίνεται αναφορά στη μόλυνση, στην επέκταση των πόλεων, στην αποξήρανση των λιμνών και σε ό,τι είναι ουσιαστικά επιζήμιο και οδηγεί σταδιακά σε εξαφάνιση χιλιάδες είδη πτηνών.
Οι ιστορίες που διηγούνται τα βίντεο για όσα υφίστανται από τους ανθρώπους κυρίως τα πουλιά τα οποία μεταναστεύουν εκτυπώθηκαν σε καλαίσθητα ενημερωτικά βιβλιαράκια που ονομάζονται «Μικρές ιστορίες μεγάλα ταξίδια» και με την μορφή κόμικς διηγούνται την ιστορία και συνήθως τον βίαιο θάνατο των φτερωτών πρωταγωνιστών.
Τόσο το οπτικοακουστικό υλικό όσο και οι έντυπες ιστορίες των πουλιών χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα σχολεία της χώρας με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Στον Αμπελά της Πάρου λουόμενοι εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα Caretta – caretta να κείτεται στην ακτή. Το θαλάσσιο ερπετό ήταν νεκρό όπως διαπιστώθηκε από τους εθελοντές του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου (P.A.W.S.) που πήγαν επί τόπου.
Ένα μικρό αρσενικό αρκουδάκι, που γεννήθηκε φέτος, βρέθηκε το Σάββατο 19 Μαΐου από διερχόμενο οδηγό στην περιοχή της Κρανιάς Γρεβενών. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε.) για την Άγρια Ζωή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που ειδοποιήθηκε από τον οδηγό, έσπευσε άμεσα και βρήκε το αρκουδάκι φοβισμένο και εμφανώς καταπονημένο.
Το ψήφισμα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια και σύμφωνα με αυτό αποφασίστηκε η συμμετοχή της πρωτεύουσας στον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας Πειραιά ώστε στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) που λειτουργεί ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. να ανατεθεί η κτηνιατρική φροντίδα των αδέσποτων της Αθήνας.