Στηρίξτε μας

Βγάζουν από το βυθό τα πεταμένα δίχτυα-παγίδες και τα ανακυκλώνουν

14 Οκτωβρίου 2015 16:31 | Περιβάλλον
Βγάζουν από το βυθό τα πεταμένα δίχτυα-παγίδες και τα ανακυκλώνουν

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου η ομάδα δυτών «Innerspace Explorers Greece» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της οργάνωσης Healthy Seas – που συντονίζει το MEDASSET στην Ελλάδα – θα βρεθεί στο Τολό και συγκεκριμένα στο Δασκαλειό και τη νήσο Ρόμβη για να ανασύρει «δίχτυα φαντάσματα». Τα δίχτυα αυτά έχουν παραμείνει στο βυθό και γίνονται θανάσιμες παγίδες για χιλιάδες θαλάσσια ζώα, όπως χελώνες, δελφίνια, φώκιες, καρχαρίες και καβούρια.
Το MEDASSET, ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, συνεργάζεται σε αυτή τη δράση με τον οργάνωση Healthy Seas, που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες να δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, και συγκεντρώνει τα «δίχτυα φαντάσματα» τα οποία στη συνέχεια τα μεταφέρει σε εργοστάσιο καθαρισμού και ανακύκλωσης στη Σλοβενία όπου μεταμορφώνονται σε υψηλής ποιότητας νάιλον.

Το νάιλον αυτό στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλτσών, χαλιών, εσωρούχων και μαγιό. Σε συνεργασία με αλιευτικούς συλλόγους (Περάματος, Αλίμου, Μικρολίμανου) έχουν συγκεντρωθεί ήδη τρεις τόνοι από άχρηστα δίχτυα τα οποία θα υποστούν την ίδια επεξεργασία.

NimaThalassa

Nήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα

Η καινοτόμος για τα ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία «Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα» είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία και ένα μοναδικό μέσο για την κατανόηση του ζητήματος των «διχτυών φαντασμάτων» και των συνεπειών τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Τι είναι το MEDASSET και η οργάνωση Healthy Seas

To MEDASSET (Mεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1988. Είναι διεθνής περιβαλλοντική Μ.Κ.Ο. και εταιρία περιορισμένης κατ' εγγύησης (LBG), μόνιμο μέλος- παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συνεργάζεται στενά με το MEDASSET Ελλάς, ένα Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1993 και είναι εταίρος στο Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Ο.Η.Ε. (UNE/MAP). Οι δυο οργανισμοί έχουν κοινούς στόχους, όπως είναι η έρευνα και η προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο. Οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσω επιστημονικής έρευνας, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, άσκησης πίεσης σε σχετικούς φορείς και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το Healthy Seas είναι μια κοινοπραξία της οργάνωσης ECNC Group (Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Διατήρηση της Φύσης) με δύο επιχειρήσεις: τον όμιλο Aquafil και τη Star Sock. Και τα τρία μέλη της κοινοπραξίας μοιράζονται μια κοινή αποστολή: να συμβάλουν στον καθαρισμό των θαλασσών από τα εγκαταλειμμένα «δίχτυα φαντάσματα» τα οποία ευθύνονται για την άσκοπη θανάτωση θαλάσσιων ζώων.

Το Healthy Seas στοχεύει στη βιωσιμότητα τόσο με την περιβαλλοντική, όσο και με την οικονομική έννοια καθώς τα δίχτυα που ανασύρονται δεν καταλήγουν σε χωματερές αλλά ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τη δημιουργία καινούριων προϊόντων όπως κάλτσες, μαγιό, χαλιά κ.ά.

Φωτογραφία: David Burdick

Διαβάστε επίσης:

Έβγαλαν 26 αγκίστρια από τον οισοφάγο της καρέττα - καρέττα

Παγίδες θανάτου για τα θαλασσοπούλια τα αλιευτικά εργαλεία

«Ψαρεύουν» γλάρους γιατί θέλουν τα φτερά τους για δόλωμα!

Καβάλα: 70 θαλασσοπούλια πνίγηκαν στα δίχτυα του ψαρά

Καστοριά: Η βίδρα πνίγηκε στα δίχτυα του ψαρά

Ανεξέλεγκτος άρπαγας πάνω στον πλανήτη γη είναι μόνο ο άνθρωπος!

Δυναμίτης σκότωσε τη φώκια που εκβράστηκε στην Πάρο

Με 9 σφαίρες δολοφόνησαν φώκια κοντά στη Ρόδο

Ζητούν την παρέμβαση της Εισαγγελίας και του Λιμεναρχείου για τις αποκεφαλισμένες χελώνες!

Λιμεναρχείο Πρέβεζας: Μόνες τους αποκεφαλίζονται οι θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό
Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.