Στηρίξτε μας

Αττικό Μετρό: Τι απαντά για την είσοδο σκύλων – συνοδών αναπήρων

6 Αυγούστου 2012 09:00 | Χρηστικά
Αττικό Μετρό: Τι απαντά για την είσοδο σκύλων – συνοδών αναπήρων

Τον περασμένο Μάιο ενημερωθήκαμε από την αναγνώστρια μας Ιφιγένεια Καραγκούνη για το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί, σχετικά με την είσοδο στους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, της Κόρας, της σκυλίτσας, που είναι συνοδός του ανάπηρου συμπολίτη μας, του Παντελή Μακρίδη.

Με αφορμή την καταγγελία και τις απειλές, που όπως ειπώθηκε, δέχτηκε ο κ. Μακρίδης, το www.zoosos.gr απευθύνθηκε στον προϊστάμενο του Τμήματος Επικοινωνίας Κοινού, Γιάννη Κτιστάκη, και του εκθέσαμε το πρόβλημα.

Ζητήσαμε από τον κ. Κτιστάκη, να εξετάσει η αρμόδια υπηρεσία της «Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας» (Α.Μ.Ε.Λ.) το αίτημα και να χορηγηθεί σε αυτόν τον άνθρωπο η άδεια, ώστε το εμβολιασμένο ζώο του, με φίμωτρο, να μπαίνει στους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, όπως ακριβώς γίνεται με τα σκυλιά, τα οποία είναι συνοδοί τυφλών.

Αυτή είναι η επίσημη απάντηση, που λάβαμε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα στις 13 Ιουλίου και δημοσιεύουμε σήμερα.

AstegosPantelis

Τι απαντά η Α.Μ.Ε.Λ.

«Αξιότιμη Κυρία Ηλιοπούλου,

Σε απάντηση της ηλεκτρονικής σας επιστολής σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, άρθρο 16, παρ. 7, εδάφιο β, τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται πράγματι να συνοδεύονται από σκύλο βοηθείας κατά την επίσκεψή τους σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και Υπηρεσίες.

Οι σκύλοι βοηθείας όμως θα πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων και μπορούν να εισέλθουν σε όλους τους χώρους εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο (Ν. 4039/2012, άρθρο 10, παρ. 2) και παράλληλα υπάρχουν τα κάτωθι αποδεικτικά στοιχεία τόσο για το άτομο με αναπηρία όσο και για το ζώο (Υπʼ αριθμό Υ1γ/Γ.Π./οικ. 94643, άρθρο 1, παρ. 9 απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΦΕΚ 1384 Β/03.08.2007):

1. Πιστοποιητικό από το οποίο να αποδεικνύεται η αναπηρία του ατόμου
2. Πιστοποιητικό εκπαίδευσης του σκύλου
3. Έγγραφα σχετικά με την υγεία του σκύλου, όπως βιβλιάριο υγείας, εμβολιασμοί κλπ.

Από τα ανωτέρω είναι φανερό ότι ο Νόμος προδιαγράφει τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις βάσει των οποίων τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να μετακινούνται σε χώρους συνάθροισης κοινού με τη βοήθεια σκύλου βοηθείας.

Συνεπώς, η εταιρεία μας δεν μπορεί να εκδώσει ειδικές άδειες για συγκεκριμένα πρόσωπα αλλά δύναται να ελέγξει εάν πληρούνται οι περιορισμοί του Νόμου, ζητώντας τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία τόσο για το άτομο με αναπηρία όσο και το ζώο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι από την αρχή της λειτουργίας του το Μετρό εργάζεται με πελατοκεντρική φιλοσοφία και πάγιο μέλημά μας είναι η αξιόπιστη και ασφαλής μετακίνηση των χιλιάδων επιβατών που χρησιμοποιούν καθημερινά το Μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Η ευαισθησία μας δε στα άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα είναι δεδομένη καθώς το Μετρό έχει καταστεί το πλέον προσβάσιμο και φιλικό μέσο για αυτούς.

Η διατήρηση όμως ενός ασφαλούς και πολιτισμένου περιβάλλοντος στο δίκτυο του Μετρό, που να εξασφαλίζει την ικανοποίηση των αναγκών όλων των επιβατών, προϋποθέτει τη συμβολή όλων μας και φυσικά την τήρηση των εκάστοτε ισχυουσών κανονισμών και διατάξεων.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ο κ. Μακρίδης και ο σκύλος του να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν τη Δημόσια Υγεία και ασφάλεια των επιβατών. Εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, τότε να είστε σίγουρη ότι θα σταθούμε αρωγοί στην απρόσκοπτη μετακίνησή του στο δίκτυο του Μετρό.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Κτιστάκης
Προϊστάμενος Επικοινωνίας Κοινού ΣΤΑΣΥ Α.Ε.».

Διαβάστε επίσης:

Θα επιστρέψει η Α.Μ.Ε.Λ. τη νόμιμη είσοδο της Κόρας στο Μετρό;

Ο Παντελής, η Κόρα και το αναπηρικό καροτσάκι

Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

11 Σχόλια

 1. VAZIRGIANTZIKIS TAKIS

  Dear Gentlemen of ATTIKO METRO

  I WOULD LIKE TO HAVE YOUR REPLY COMMENT ON THE FOLLOWING QUIRY;
  WHAT IS HAPPENING IN CASE THAT MILLION PEOPLE (TOURISTS),VISITING GREECE AND A NUMBER OF THEM BRING THEIR PET WITH THEM ESPECIALLY GERMANS,FRENCH,e.t.c?
  THE EUROPEANS AS ITS WELL KNOWN LOVE AND HAVE PETS AND CAN BE TRANSERED IN THEIR COUNTRIES WITH PUBLIC MEANS OF TRANSPORTATION.
  E.G A TOURIST ARRIVES WITH HIS DOG AT ELEFTHERIOS VENIZELOS A/P, AND WANT TO USE PROASTIAKOS AND THEN METRO TO REACH AT ELLINIKON STATION.THIS PASSENGER IS NOT ACCEPTED IN TAXI,WHAT IS HE SUPPOSED TO DO THAT YOU DONT ALSO ACCEPT HIM ON BOARD TO METRO?
  MUST HE BE A PERSON WITH SPECIAL NEEDS OR DISABILITY IN ORDER TO BE ACCEPTED???
  IF YES, THEN WE HAVE TO INFORM WITH SPECIAL WARNING TO THESE TOURISTS/CUSTOMERS OF OUR COUNTRY THAT WE ARE NOT ABLE TO ACCOMODATE THEM IN GREECE AND RASE UP OUR COUNTRY INCOME.
  I AM TALKING ABOUT DOGS THAT HAVE ALL PROPER TRAINING,HYGINE AND VACINATION REQUIREMENTS.
  IN THE BEGINING OF HIGH SEASON AND EXPECTATION OF MILLION ARRIVALS OF TOURISTS THIS MATTER SHOULD BE TAKEN UNDER SERIOUS CONSIDERATION AND NEEDS YOUR PROPER AND SOON REPLY.
  THANKNING YOU IN ADVANCE.

 2. ΡΟΥΛΑ

  Mας δουλευουν? Δηλαδη οποιος ειναι αναπηρος για να του επιτραπει η εισοδος με το σκυλο-οδηγο πρεπει να κουβαλα μαζι του πιστοποιητικο αναπηριας??????? ημαρτον!!!!!!!!!!!!

 3. Ιωάννα Γκέρτσου

  Γι αυτό όλα πάνε κατά διαόλου στην Ελλάδα. Επειδή όλοι είστε υπέρ του πασαλείμματος και σέβεστε τους νόμους μόνο όταν σας συμφέρει. Τους πολιτικούς και την ποιότητα ζωής σας, εσείς τα ορίσατε. Όταν μιλάμε για σκύλους βοηθούς AμεA, εννοούμε σκύλους βοηθούς AμεA και δεν έχει καμία σημασία εάν ο άνθρωπος που έχει έναν τέτοιο σκύλο, είναι πτωχός ή όχι. Αλλά βέβαια για εσάς, ένα AμεA = ένας ανήμπορος, άσχημος ζητιάνος (κυριολεκτικά και μεταφορικά), γιατί έτσι θέλετε να είναι τα AμεA. Ετσι σας βολεύει: Να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα. Όταν έρχεται η ώρα όμως, να κουνήσετε το δακτυλάκι σας και να στηρίξετε ουσιαστικά τα AμεA και τις παροχές προς αυτά, κάνετε την πάπια.

 4. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

  Πρωτα απ ολα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ την ΚΥΡΙΑ Ηλιοπουλουγια τον ενδιαφερον κ την ευαισθησια που εδειξε για την περιπτωση της Κορα κ του Παντελη! Ο κυριος Κτιστακης λοιπον αν κ αργα ας ειναι καλα που απαντησε με την μονη διαφορα που η αγνοει η θελει να αποκρυψει αναρμοστη συμπεριφορα υπαληλου του μετρο στο σταθμο του Συνταγματος προς τον Παντελη. Γνωριζει ο κυριος Κτιστακης ο τι υπαλληλος απενεργοποιησε το ασανσερ ωστε να μην το χρησιμοποιησει ο Παντελης κ αναγκαστηκε να χρησιμοποιησει τισ κυλιομενες σκαλες καθοντας κατω -γιατι εχει ενα ποδι για οποιον δεν γνωριζει- κ ευτυχως που βρεθηκε καποιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ κ τον βοηθησε στο να του μεταφερει το αναπηρικο καροτσακι? Επισης ο Παντελης εχει χαρτια που ποιστοποιουν οτι ειναι αναπηρος - μιας κ δεν φαινετε- συν οτι ειναι επιληπτικος συν οτι η Κορα εχει χαρτι που λεει οτι ειναι συνοδος αναπηρου κ προστατης του συγκεκριμενου ανθρωπου που εχει δεχτει πολλες φορες επιθση ληστειας! Λυπαμαι πολυ που η Κορα δεν εχει χαρτια εκπαιδευσης κ ο Παντελης που δεν εχει χρηματα να πληρωσει για να παρει κ αυτο ττο πιστοποιητικο!Επισης θελω να τονισω γιατι εχουν υποθει διαφορα ο Παντελης ειναι ΠΡΩΗΝ τοξικομανης κ η αγαπη του για την Κορα τον βοηθησε να ξεκοψει απο ολα κ για αυτο υπαρχουν εγγραφα που το ποιστοποιουν! Η Κορα για εκεινον ειναι η φιλη του η αδερφη του ολη η οικογενεια του που εχασε! Αρκει να τον γνωρισετε κ θα το δειτε μονοι σας! Τελος θελω να τονισω οτι ο Παντελης ειναι γνωστος στους περισσοτερους στην Ομονοια δεν ΕΠΕΤΕΙ κ οποιος του δςσει κατι εκεινος θα του προσφερει οτι εχει μαζι του!!
  Ευχαριστω πολυ!!!!

 5. markos dimitriadis

  Rotate...ean o bob o sfouggarakis...ekpaidevse ton kirio karamanli na min troei foles apo ksena komata ??I sas peiraksi epeidi einai ftochos.. kai oi sinthikes opou zei avtos o anthropos einai trittokosmikes.
  Ntrrropi sas !!
  Pantos ego eimai ekpaidevmenos......sto na rrichno mpinelikia..mpolika enanteion tis ellinikis politeias kai ton archon.Kai....to diploma mou.....einai i grotheia...kai to ksilo!!

 6. Ιωάννα Γκέρτσου

  Ναι. Ο Ν.3868/10 το λέει ξεκάθαρα. Οι σκύλοι βοηθοί αναπήρων, επιτρέπεται να μπαίνουν σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με τους χειριστές τους, αρκεί να επιδεικνύεται εγγράφως η πιστοποίηση του φορέα που έχει εκπαιδεύσει την ομάδα (χειριστή και σκύλο). Επειδή ένας σκύλος "συνοδεύει ΑμεΑ" δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα σκύλος-βοηθός και σε περίπτωση λάθους μπορεί να προκληθεί ατύχημα. Μόλις διάβασα σε προηγούμενο άρθρο, πως δημιουργήθηκε πρόβλημα σε έναν συρμό με το 2μετρο λουρί του σκύλου. Προφανώς, επειδή η συγκεκριμένη ομάδα δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα για να εισέρχεται και να εξέρχεται από/στους συρμούς του μετρό.

 7. Ιωάννα Γκέρτσου

  Από ποιόν φορέα/σχολή έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί η συγκεκριμένη ομάδα (σκύλος και χειριστής);

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.