Στηρίξτε μας

ΑΡΧΕΛΩΝ: Καταγγείλτε στις αρχές αυτούς που σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες

29 Ιανουαρίου 2016 18:01 | Καταγγελίες
ΑΡΧΕΛΩΝ: Καταγγείλτε στις αρχές αυτούς που σκοτώνουν τις θαλάσσιες χελώνες

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας εντοπίζονται θαλάσσιες χελώνες τραυματισμένες και σε αρκετές περιπτώσεις οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα τραύματα αυτών των ειδών (που είναι υπό προστασία) δεν οφείλονται σε κάποιο ατύχημα αλλά έγιναν από ανθρώπινο χέρι, φυσικά σκόπιμα.

Δύο τέτοιες περιπτώσεις σκόπιμου τραυματισμού θαλάσσιων χελωνών Caretta - caretta αντιμετώπισαν οι επιστήμονες του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» και δυστυχώς και τα δύο ζώα που βρέθηκαν στην παραλία Καραθώνα του Ναυπλίου Αργολίδας τελικά υπέκυψαν.

Ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» με αφορμή αυτά τα εγκλήματα επισημαίνει: «Το Σάββατο, 9 Ιανουαρίου και την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν από πολίτες, στην παραλία της Καραθώνας δύο ενήλικες θηλυκές Καρέτα που έφεραν το ίδιο τραύμα. Με αιχμηρό αντικείμενο είχε ανοιχθεί στα άτυχα ζώα βαθιά κάθετη τομή στο πλάστρον (κοιλιακή χώρα), όπως φαίνεται και στην επισυναπτόμενη φωτογραφία.

Αν και το Λιμεναρχείο Ναυπλίου φρόντισε για την άμεση μεταφορά των ζώων στο Κέντρο Διάσωσης, και τα δύο ζώα πέθαναν λίγες ώρες μετά και αφού δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από την κτηνίατρο, τους υπευθύνους και τους εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης, λόγω του σοβαρότατου τραυματισμού και της ανεπανόρθωτης βλάβης στα εσωτερικά τους όργανα.

Για την εξάλειψη αυτών των πολύ λυπηρών φαινομένων χρειάζεται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον. Ζητούμε λοιπόν την βοήθειά σας!

Οποιαδήποτε πληροφορία έχετε, θα βοηθήσει να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας που εντόπισαν και προσπάθησαν να διασώσουν τα δύο ζώα καθώς και το Λιμεναρχείο Ναυπλίου που φρόντισε για την άμεση μεταφορά τους.

Αν γνωρίζετε κάτι για τα δύο αυτά περιστατικά, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Λιμεναρχείο Ναυπλίου (τηλ.: 2752027022) ή με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.:2108944444, 6941511511)» καταλήγει η ανακοίνωση του «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Θανάσιμος κίνδυνος ο άνθρωπος και για τις θαλάσσιες χελώνες

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» λειτουργεί από το 1994 στη Γλυφάδα συμβάλλοντας κάθε χρόνο στην προστασία των θαλασσίων χελωνών. Συγκεκριμένα περισσότερες από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες ετησίως περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον, με τις ανάγκες για περίθαλψη συνεχώς να αυξάνονται!

Επιπλέον, περίπου 600 εκθαλασσώσεις χελωνών καταγράφονται ετησίως στην χώρα μας μέσω του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών. Οι χελώνες που χρήζουν περίθαλψης έχουν συχνά τραυματιστεί από την εμπλοκή τους με αλιευτικά εργαλεία – αγκίστρια, πετονιές, κ.ά.

Δυστυχώς η δεύτερη συχνότερη αιτία τραυματισμού ή θανάτωσης των προστατευόμενων αυτών ζώων είναι η σκόπιμη ανθρώπινη ενέργεια! Δηλαδή κάποιοι συνάνθρωποί μας ηθελημένα τραυματίζουν ή σκοτώνουν αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε το θαλάσσιο περιβάλλον.

Από τις περιπτώσεις σκόπιμων θανατώσεων ή τραυματισμών, όχι μόνο θαλάσσιων χελωνών αλλά και άλλων ζώων, αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση αλλά κυρίως η έλλειψη οικολογικής συνείδησης ορισμένων συνανθρώπων μας.

Διαβάστε επίσης:

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα νεκρή στην παραλία της Νέας Κίου

Ναύπλιο: Άλλη μια θαλάσσια χελώνα νεκρή

Δύο θαλάσσιες χελώνες νεκρές στην Νέα Κίο

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.