Στηρίξτε μας

Οδηγίες μέσω τουίτερ από την ΕΛ.ΑΣ. για να καταγγείλετε την κακοποίηση ζώων

21 Μαΐου 2015 20:46 | Επικαιρότητα
Οδηγίες μέσω τουίτερ από την ΕΛ.ΑΣ. για να καταγγείλετε την κακοποίηση ζώων

Οδηγίες για να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου δίνει η Ελληνική Αστυνομία μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της η οποία στο ερώτημα «Αν αντιληφθώ ότι κάποιο ζώο κακοποιείται από τους ιδιοκτήτες του που μπορώ να απευθυνθώ για να το καταγγείλω;» απαντά τα εξής:

«Η κακοποίηση, ο βασανισμός, η κακή και βάναυση μεταχείριση, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος ζώου είναι πράξεις άδικες, που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το Ν. 1197 / 1981, όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4039/ 2012 και ισχύει σήμερα.

Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία».

Γενικές οδηγίες γενικότερη και η αδιαφορία

Δυστυχώς η Αστυνομία δεν μας δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε όταν καταγγέλλουμε την κακοποίηση ζώου και οι αστυνομικοί αδιαφορούν, όταν δεν επιβάλλουν οι εργαζόμενοι στην ΕΛ.ΑΣ. τα διοικητικά πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία (τα οποία είναι διαφορετικά από την χρηματική ποινή που ορίζει το δικαστήριο) ή όταν αρνούνται να επιληφθούν του θέματος λέγοντας «δικό του είναι ό,τι θέλει το κάνει» ή «εγώ το βλέπω μια χαρά» ή «και που να το βάλει στο κρεβάτι του;» ή «δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις με τα ζώα ασχολείσαι» κ.ο.κ.

zoosostwittELASΣε πολλές περιπτώσεις η Αστυνομία αδιαφορεί για όσα καταγγέλλονται με αποτέλεσμα ζώα να πεθαίνουν ή να μένουν στο έλεος των βασανιστών τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. στην επίσημη ανακοίνωση της ξεχνάει να αναφέρει έναν ακόμα νόμο τον 4235/2014 που στα δύο άρθρα του (άρθρο 46 και 47) μεταξύ άλλων ορίζει νέες ποινές για εκείνους που κακοποιούν και εγκαταλείπουν ζώα αλλά αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν είναι παράνομο να ταΐζουμε αδέσποτα.

Το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία αγνοεί τη νομοθεσία, που προστατεύει τα ζώα, το γνωρίζουμε. Αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που το νομικό πλαίσιο έγινε πιο αυστηρό για όσους τα κακοποιούν οι αστυνομικοί και οι εισαγγελείς σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζουν να αδιαφορούν παρά τις καταγγελίες που γίνονται για εγκλήματα κάθε είδους εις βάρος αυτών των πλασμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες για το πως κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία για κακοποίηση ζώου

Είναι υποχρέωση μας να ταΐζουμε και να ποτίζουμε τ’ αδέσποτα

Όποιος ταΐζει αδέσποτα δεν έχει ευθύνη για τις αντιδράσεις των ζώων!

Καταγγείλτε όσους έχουν ζώα να ζουν μονίμως σε μπαλκόνια και ταράτσες

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Δύο χρόνια μετά η ΕΛ.ΑΣ. δημοσίευσε τη σωστή νομοθεσία για τα κατοικίδια

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Νόμος 4235/2014: Ιππικοί αγώνες σε ενυδρεία και pet shop!

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.