Στηρίξτε μας

Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της νεαρής αρκούδας που πυροβολήθηκε στο Μέτσοβο

27 Νοεμβρίου 2014 11:38 | Καταγγελίες
Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της νεαρής αρκούδας που πυροβολήθηκε στο Μέτσοβο

Κρίσιμη αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας της νεαρής αρσενικής αρκούδας που εντοπίστηκε αναίσθητη κοντά στον οικισμό του Μετσόβου το πρωί της 24ης Νοεμβρίου, καθώς όπως αποδείχτηκε είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο σώμα.

Το ζώο μεταφέρθηκε αρχικά στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας, καθώς από την αρχική εξέταση όλοι νόμιζαν ότι το ζώο είχε πέσει θύμα τροχαίου. Λόγω της κρισιμότητας του περιστατικού το ζώο το μετέφερε την Τρίτη η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων και στη Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Κτηνιατρική Σχολής του Α.Π.Θ. για εξετάσεις.

ArkoudakiMetsovouPyrovolimenoKefaliSmallΔεκάδες τα σκάγια στο κεφάλι του ζώου.

Μετά από την κλινική εξέταση και τη λήψη ακτινογραφιών διαπιστώθηκε εκτός από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ότι άφθονα βλήματα πυροβόλου όπλου υπήρχαν στην περιοχή του κρανίου και του θώρακα.

Ο Γιώργος, όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι, εξακολουθεί να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ώστε να υποχωρήσει το οίδημα και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα ανακάμψει. Πλέον νοσηλεύεται στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού. Και όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση αν και «είναι από τον νόμο ο μοναδικός φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση περιστατικών τραυματισμού αρκούδων, καθώς λειτουργεί το μοναδικό κέντρο περίθαλψης αρκούδων και λύκων στην Ελλάδα, δεν ενημερώθηκε από τις αρμόδιες τοπικές αρχές και το Δασαρχείο, αλλά με καθυστέρηση ωρών από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η παράλειψη αυτή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή της μικρής αρκούδας».

Όπως είχαμε δημοσιεύσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας για το χτυπημένο ζώο είχε ενημερωθεί ο σύλλογος «Καλλιστώ» ομάδα του οποίου έσπευσε επί τόπου για να συμβάλλει στη διάσωση του.

Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει επισημοποιηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δεν έχει συσταθεί ακόμα η επιστημονική επιτροπή που θα συντονίσει της Ομάδες Άμεσης Επέμβασης και δεν έχουν προβλεφθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την αποτελεσματική λειτουργία τους.

Ο άνθρωπος θανάσιμος κίνδυνος για τα ζώα

Η εξοικείωση των άγριων ζώων με τους ανθρώπους είναι ένα θανάσιμος κίνδυνος για τα ίδια. Πλησιάζουν τους οικισμούς επειδή αναζητούν τροφή την οποία συνήθως βρίσκουν στα σκουπίδια. Η Δήμητρα Πάφη κάτοικος Μετσόβου τράβηξε και έστειλε στην ιστοσελίδα epirusgate.blogspot.gr τη φωτογραφία, που βλέπετε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τα τρία αρκουδάκια, τα οποία επισκέφθηκαν το σπίτι της στο Μέτσοβο. Από τότε είχαμε επισημάνει ότι οι κάτοικοι του Μετσόβου αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο γι' αυτά τα πλάσματα και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

Διαβάστε επίσης:

Σε κρίσιμη κατάσταση το αρκουδάκι που έπεσε θύμα τροχαίου στο Μέτσοβο

Μέτσοβο: Προσπαθούν να σώσουν το αρκουδάκι που εντοπίστηκε αναίσθητο

Πυροβολημένο στο κεφάλι το αρκουδάκι που βρέθηκε αναίσθητο Μέτσοβο (βίντεο)

Στην Καστοριά ο πιο αποτρόπαιος φόνος αρκούδας εδώ και 19 χρόνια!

Καστοριά: Σκότωσαν και ακρωτηρίασαν αρκούδα! Κράτησαν για λάφυρα τα μέλη του ζώου!

Πολυάνεμος Καστοριάς: Το αρκουδάκι πέθανε αγκαλιάζοντας τη νεκρή από τα σκάγια μάνα του!

Πολυάνεμος Καστοριάς: Σκότωσαν και την αρκούδα και το αρκουδάκι της!

34 περιστατικά δολοφονιών αρκούδας τα τελευταία χρόνια

Δύο αρκούδες πυροβολημένες στη Φλώρινα

Κυνηγοί ζητούν τη λήψη μέτρων μόνο όταν οι αρκούδες επιτίθενται σε ανθρώπους!

Όταν καλόγεροι καταδικάζουν αρκουδάκια σε βέβαιο θάνατο…

Από ασιτία πέθανε το αρκουδάκι στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (βίντεο)

Ας γίνει αυτό το έγκλημα ευκαιρία να καταλάβουμε τις αρκούδες!

Σκότωσαν την αρκούδα που φώλιαζε στο Τσοτύλι Κοζάνης! (Βίντεο)

Καστοριά: Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά τη θανάτωση αρκούδας!

Καστοριά: Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Νίκος

    Και τι έκανε ο αρκτούρος ή η καλιστώ όταν "Από τότε είχαμε επισημάνει ότι οι κάτοικοι του Μετσόβου αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο γι' αυτά τα πλάσματα και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε."
    Τι κάνατε εσείς οι τόσο ευαισθητοποιήμενοι για το θέμα αυτό?????
    Περιμένατε πρώτα να επιβεβαιωθείτε με τραγικό τρόπο για να το κάνετε σημαία στην κίτρινη "φιλοζωίκη" προπαγάνδα σας?????????
    Πως μπορεί να προστατευτεί ο κάτοικος του Μετσόβου, και κάθε Μετσόβου, όπως και ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο γεωργός απο τις ζημιές που προκαλούν αυτά τα άγρια ζώα????????
    Γιατι πρόκειται για πραγματικά άγρια ζώα που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και για τον ίδιο τον άνθρωπο και όχι για τον αρκούδο του παραμυθιού!!!!
    Ποιά είναι η φυσική θέση των ζώων αυτών, στο δάσος ή στις αυλές του Μετσόβου???
    Αλλά όσο εμείς τα αντιμετωπίζουμε σαν είδη υπό εξαφάνιση και αυτά έχουν γίνει αρκετές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, λογικό είναι να τα βλέπουμε στις αυλές των ορεινών χωριών και σε λίγο μέσα στις πόλεις μας.
    Αλλά πως αλλιώς θα δικαιολογούνται τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων που ξεκοκαλίζονται απο τα επιτίδεια τρωκτικα των κάθε είδους "φιλοζωικών"!
    Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τραγικά περιστατικά, είτε πυροβολισμών, είτε τραυματισμών απο αυτοκίνητα των άγριων ζώων πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα και ας αφήσουμε τις υποκρισίες και τις ευαισθησίες του καναπέ, και πολύ περισσότερο ας γίνει ένας πραγματικός έλεγχος των οικονομικών και τον πραγματικό ρόλο όλων αυτών των "φιλοζωικών" οργανώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.