Στηρίξτε μας

Διαμαρτύρονται οι τουρίστες για παστουρωμένα ζώα που κακοποιούνται στην Πάρο

1 Αυγούστου 2014 14:40 | Καταγγελίες
Διαμαρτύρονται οι τουρίστες για παστουρωμένα ζώα που κακοποιούνται στην Πάρο

Την παράνομη πρακτική του δεσίματος των ποδιών των ζώων εφ’ όρου ζωής καταγγέλλουν οι τουρίστες με επιστολές που στέλνουν σε φιλοζωικά σωματεία και άλλους φορείς σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Και αυτή τη φορά όμως η διαμαρτυρία αφορά το νησί της Πάρου και παραλήπτης της είναι ο σύλλογος «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» (Φ.Ε.Π.).

Ο τουρίστας απευθυνόμενος στους Φ.Ε.Π. γράφει σήμερα: «Παιδιά καλημέρα! Ήμασταν στην Πάρο για διακοπές και αυτό που αντίκρυσα δεν περιγράφεται με λόγια. Δεκάδες ζώα κυρίως γαϊδουράκια δεμένα στα πόδια και παρατημένα στο έλεος του Θεού μέσα στη ζέστη. Από τον Αμπελά μέχρι την Παροικιά μόνο μέτρησα αρκετά. Δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο δυσφημίζονται τόσα όμορφα νησιά! Τι να πω! Κρίμα!».

Παστούρωμα – πεδούκλωμα

Αν τα «βαρελόσκυλα» είναι η μια πτυχή της κακοποίησης των σκυλιών, που φυλάνε τα κοπάδια, η άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους. Οι κτηνοτρόφοι μόλις τα ζώα απογαλακτιστούν τους δένουν, είτε τα δύο μπροστινά πόδια τους, είτε ένα μπροστινό και ένα πισινό (της ίδιας πλευράς) ή πολλές φορές και τα τέσσερα, ώστε τα ζώα να μη μπορούν να τρέξουν, να απομακρυνθούν από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσουν καταστρέφοντας άλλες καλλιέργειες. Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός και τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους.

AgeladaMarmaraParou9 2012

Αγελάδα δεμένη στα πόδια και το κεφάλι στα Μάρμαρα της Πάρου τον Σεπτέμβριο του 2012.

Μάλιστα συχνά οι κτηνοτρόφοι δένουν και το κεφάλι του ζώου μαζί με τα μπροστινά του πόδια για να το έχει διαρκώς κατεβασμένο και να μην μπορεί να τρώει π.χ. καρπούς από δέντρα. Αυτό το μαρτύριο προκαλεί βασανιστικούς πόνους στην ραχοκοκαλιά για παράδειγμα της αγελάδας, αφού ποτέ δεν μπορεί να τεντωθεί ούτε κατά την διάρκεια του ύπνου!

Τα ζώα μένουν έτσι 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο μέχρι να πεθάνουν. Γαϊδούρια, κατσίκια, αρνιά, γελάδια ακόμα γουρούνια παραμένουν έτσι δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως μέχρι την σφαγή. Τα σημάδια στους αστραγάλους τους είναι μόνιμα και εμφανή, αφού τα συγκεκριμένα σημεία τελικά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού.

Είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων για την οποία έχει πάρει θέση μετά από τα δεκάδες ρεπορτάζ του www.zoosos.gr και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου η οποία ζητάει με επιστολή της που μπορείτε να την διαβάσετε εδώ από το 2012 «την άμεση εξάλειψη αυτού του απαράδεκτου φαινομένου».

Είναι μια ακόμα μέθοδος κακοποίησης εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν σχεδόν «ελεύθερα» αλλά με δεμένα έτσι τα πόδια, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας.

Είναι μια ανέξοδη μέθοδος περιορισμού - βασανισμού των ζώων, αφού έτσι οι κτηνοτρόφοι γλυτώνουν την κατασκευή φρακτών, μαντρών, την τοποθέτηση συρματοπλέγματος κ.ά. Επί της ουσίας βγάζουν χρήματα από το προϊόν το οποίο θα πουλήσουν (γάλα, τυρί, κρέας κ.ά.) χωρίς να σκέφτονται πόσο πολύ έχουν βασανίσει αυτά τα πλάσματα. Η ίδια βασανιστική μέθοδος δεσίματος φυσικά εφαρμόζεται και σε γαϊδούρια και σε μουλάρια.

Διαβάστε επίσης:

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Η αήθης σιωπή μιας ολόκληρης κοινωνίας

Πρόβατα δεμένα διά βίου με μαρτυρικό τρόπο στην Κοίτα της Μάνης

Ελίζα Γκέσκου: Γιατί λέμε όχι στο παστούρωμα των ζώων

Φρόντισαν ιπποειδή σε Πάρο και Αντίπαρο

Απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία για το παστούρωμα των ζώων στην Πάρο

Τι λέει ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Πάρου για την καταγγελία σχετικά με τα άλογα

Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

Θα δικαστεί ο άνδρας που κακοποιούσε το μουλάρι του στην Παροικιά της Πάρου

Με δεμένα όλα τα πόδια και μια ξύλινη ράβδο στο λαιμό βασανίζει τις κατσίκες στην Νάξο

Η Π.Φ.Π.Ο. ζητάει εντατικούς ελέγχους για την κατάργηση του παστουρώματος των ζώων

Δεκάδες κακοποιημένα ιπποειδή με δεμένα τα πόδια εντόπισε η ομάδα της ANIMAL ACTION στην Πάρο

Σύρος: Η παστούρα σάπισε το πόδι της κατσίκας

Μύκονος: Εξαφάνισε τις αγελάδες που κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό από τις πληγές που προκάλεσε στα πόδια τους (βίντεο)

Σκελετωμένα και παστουρωμένα άλογα με δεμένα τα πόδια διαρκώς εκτεθειμένα στον ήλιο στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)

Έτσι βασανίζουν τις αγελάδες και στα Μάρμαρα της Πάρου (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.