Στηρίξτε μας

Μαθήματα φιλοζωίας στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Νάξου

1 Ιουλίου 2014 13:30 | Τα καλά νέα
Μαθήματα φιλοζωίας στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Νάξου

H τελευταία συνάντηση μεταξύ των παιδιών που μετέχουν στο πρόγραμμα της Φιλοζωικής Νάξου που πραγματοποιείται από τις αρχές του χρόνου στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Νάξου ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Η Μαρία Γκίκα εθελόντρια του συλλόγου, νηπιαγωγός και θετική εκπαιδεύτρια ζώων έστησε το πρόγραμμα «Ουρίτσες στον αέρα» το οποίο από τον Ιανουάριο πραγματοποιείται δύο φορές τον μήνα.

Μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά διδάσκονται να καταλαβαίνουν τα ζώα.

Η ομάδα των παιδιών (περίπου 20) που μετέχουν σε αυτό καλύπτει το ηλικιακό φάσμα από 6 έως 11 ετών. Στόχος της Φιλοζωικής Νάξου, όπως εξήγησε η Μαρία Γκίκα στο www.zoosos.gr, είναι «τα παιδιά να μάθουν μια 'νέα' γλώσσα πέρα από τα Αγγλικά, τα Γαλλικά κ.ο.κ., να μάθουν τη γλώσσα των ζώων! Πεποίθηση μας είναι ότι ένας άνθρωπος έχει περισσότερες πιθανότητες να ευαισθητοποιηθεί, αν μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα που μιλάει οποιοδήποτε πλάσμα έρχεται σε επαφή!».

«Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας πέρα από την ομιλία και προσπαθήσαμε να βρούμε ποιοι είναι αυτοί. Ανακαλύψαμε μαζί με τα παιδιά ότι και τα ζώα μιλούν με τις εκφράσεις τους και με τη στάση του σώματός  τους (σήματα ηρεμίας, χαράς, άμυνας, επίθεσης κ.ά.)» μας εξηγεί η κα Γκίκα.

Και συνεχίζει: «Μέσα από προβολές, αφηγήσεις παραμυθιών, την παντομίμα, τη ζωγραφική ανακαλύπτουμε πόσο διαφορετικές αλλά και ίδιες ανάγκες έχουμε με τα υπόλοιπα πλάσματα που συγκατοικούμε σε αυτόν τον πλανήτη και πόσο ευτυχισμένοι μπορούμε να γίνουμε αν σεβόμαστε ο ένας τον άλλον!».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μαθαίνοντας τα παιδιά να εκπαιδεύουν τα ζώα χωρίς βία.  Οι επισκέψεις ενημέρωσης από κτηνίατρο συνέβαλε πολύ στην κατανόηση των αναγκών των άλλων έμβιων όντων.  Ενώ παράλληλα προτείνουμε στα παιδιά να προωθήσουν ζωάκια της Φιλοζωικής Νάξου για υιοθεσία αλλά και να γίνουν ενεργά μέλη της.

Η Μαρία Γκίκα – εξήγησε στο www.zoosos.gr – ξεκίνησε να ασχολείται με τη φροντίδα των ζώων πριν από 12 χρόνια όταν υιοθέτησε τον σκύλο της. Τότε άρχισε να εργάζεται ως εθελόντρια στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα και στη συνέχεια ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΑΝΙΜΑ.

Πλέον στο νησί της Νάξου εργάζεται εθελοντικά στην φιλοζωική του νησιού φροντίζοντας παράλληλα τα εννιά δικά της σκυλάκια και γατάκια. Την τελευταία μέρα του προγράμματος τα πιτσιρίκια έφτιαξαν από παλιά υφάσματα, πλαστικά μπουκάλια και σκασμένες μπάλες παιχνίδια για τα ζώα που φροντίζει η Φιλοζωική Νάξου και τα κουτάβια του καταφυγίου το χάρηκαν και με το παραπάνω.

Διαβάστε επίσης:

Χωματερή έχουν κάνει τον υγροβιότοπο της Νάξου οι κάτοικοι του νησιού

Ο Δήμος Νάξου μάζεψε τα σκουπίδια και τα μπάζα από τον υδροβιότοπο

Χαλκόκοτες βόσκουν στην λιμνοθάλασσα της Νάξου

Νάξος: 4η νεκρή καρέττα για το 2015 στην παραλία Πλάκα

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα βρέθηκε σκοτωμένη στην παραλία Πλάκα της Νάξου

Νάξος: Ακόμα μια νεκρή χελώνα caretta

Έβγαλαν 26 αγκίστρια από τον οισοφάγο της καρέττα - καρέττα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.