Στηρίξτε μας

Η έβδομη νεκρή αρκούδα σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό το 2013 στην Κοζάνη

4 Νοεμβρίου 2013 12:35 | Επικαιρότητα
Η έβδομη νεκρή αρκούδα σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό το 2013 στην Κοζάνη

Το βράδυ της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου, περίπου στις 21:00 συνέβη ένα ακόμα τροχαίο με θύμα μία αρσενική αρκούδα. Το ζώο, ηλικίας 3-5 χρόνων χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στον κάθετο άξονα της Εγνατία Οδού, «Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή», στην κατεύθυνση προς Καστοριά, περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από τον κόμβο της Νεάπολης Κοζάνης.

Οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων Καλλιστώ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας Οδού, μετά από κλήση της Τροχαίας Κοζάνης και έσπευσαν στην περιοχή για να διαπιστώσουν ότι το άτυχο ζώο ήταν ήδη νεκρό. Η αρκούδα η οποία χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο, κατέληξε λίγη ώρα αργότερα από εσωτερική αιμορραγία και έγινε το 7ο θύμα τροχαίου ατυχήματος για το 2013.

Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του, ενώ το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα η νέα υπερ-ύψηλη περίφραξη, η οποία θα θωράκιζε τον δρόμο και θα προστάτευε τα ζώα. Προκειμένου μάλιστα να τοποθετηθεί η νέα περίφραξη, έχει ξηλωθεί και ο παλιός φράχτης για τεχνικούς λόγους, μετατρέποντας τον συγκεκριμένο τομέα ιδιαίτερα επικίνδυνο πέρασμα για την πανίδα της περιοχής.

Με τη συνεργασία των Ομάδων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της οργάνωσης Καλλιστώ και τη βοήθεια του αντιδημαρχείας Νεάπολης το ζώο θάφτηκε σε δασική περιοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί για μία ακόμα φορά πως η διευθέτηση και ταφή του άτυχου ζώου, έγινε με πολλές δυσκολίες αφού το αρμόδιο Δασαρχείο ολιγώρησε δυσκολεύοντας τελικά τη διαδικασία ταφής της αρκούδας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην κοινή ανακοίνωση τους κάνουν έκκληση για επίσπευση των εργασιών τοποθέτησης της περίφραξης από την Εγνατία Οδό, στα τέσσερα εναπομείναντα χιλιόμετρα - καθώς λειτουργούν πλέον ως πολύ επικίνδυνη δίοδος για τα ζώα.

Σήμερα μάλιστα διενεργείται αυτοψία στην περιοχή από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους υπεύθυνους της Εγνατίας Οδού Α.Ε., προκειμένου να εστιαστούν οι προσπάθειες ολοκλήρωσης της τοποθέτησης της νέας περίφραξης στο συγκεκριμένο πολύ επικίνδυνο τμήμα του δρόμου.

Το πολύ σημαντικό έργο τοποθέτησης της νέας περίφραξης ειδικών προδιαγραφών σε όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Μέχρι τότε, οι οδηγοί θα που κινούνται σε περιοχές οι οποίες αποτελούν βιότοπο αρκούδας, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες νέων περιστατικών τροχαίων με θύμα σχεδόν πάντα την αρκούδα.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμα μία νεαρή αρκούδα θύμα τροχαίου στην Καστοριά

Εγνατία Οδός: 12η αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στον δρόμο - καρμανιόλα!

Φλώρινα: Άλλο ένα αρκουδάκι νεκρό σε τροχαίο

Καστοριά: Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού

Γρεβενά: Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στον δρόμο - καρμανιόλα της Εγνατίας Οδού!

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.