Στηρίξτε μας

Γρεβενά: Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στον δρόμο - καρμανιόλα της Εγνατίας Οδού

14 Νοεμβρίου 2011 15:32 | Καταγγελίες
Γρεβενά: Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στον δρόμο - καρμανιόλα της Εγνατίας Οδού

Μία μεγαλόσωμη θηλυκή αρκούδα βάρους περίπου 200 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών, έπεσε θύμα τροχαίου το Σάββατο το βράδυ στις 23:00, στην προσπάθεια της να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή, κοντά στον κόμβο του Αλιάκμονα. Η αρκούδα, αφού χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα, διέσχισε τον δρόμο, πέρασε το διαχωριστικό στηθαίο, διέσχισε το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας και πέρασε πάνω από τον «προστατευτικό» φράχτη, όπου και κατέρρευσε.Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου: «Ο οδηγός του οχήματος είναι καλά στην υγεία του ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας (κλιμάκιο Γρεβενών) και τον Αρκτούρο, ενώ παρόντες στο περιστατικό ήταν μέλη της Ο.Α.Ε. του Αρκτούρου και κλιμάκιο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας.

Στο σημείο του ατυχήματος η ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, διαπίστωσε πως η αρκούδα, αν και σοβαρά τραυματισμένη, είχε ακόμα τις αισθήσεις της. Το ζώο αναισθητοποιήθηκε από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και μεταφέρθηκε σε κοντινή ήσυχη δασική περιοχή όπου και παρακολουθούνταν η πορεία της υγείας του.

Η καταρχήν μακροσκοπική εξέταση της αρκούδας έδειξε τραυματισμό στο πίσω δεξί πόδι, γεγονός που επιβεβαιώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής μετά από ακτινογραφίες που έγιναν στο ζώο, το οποίο με τη συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και την κινητοποίηση της αστυνομίας και της Ο.Α.Ε. της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε, μεταφέρθηκε στο ιατρείο της κτηνιάτρου της Καλλιστώς, στο Νεστόριο. Δυστυχώς και παρά τις προσπάθειες της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, επί 32 συνεχόμενες ώρες, η αρκούδα εξέπνευσε σήμερα το πρωί υποκύπτοντας στα εκτεταμένα τραύματά της.

Η νεκροψία του ζώου από το νομοκτηνίατρο Τσοτυλίου και την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, σε συνεργασία και συνεννόηση με το Δασαρχείο Τσοτυλίου, έδειξε σοβαρά κατάγματα στη λεκάνη, εκτεταμένα αιματώματα στη πίσω δεξιά πλευρά του ζώου, κατεστραμμένο νεφρό και θρόμβωση αορτής.

Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος LIFE -Nature στην περιοχή (ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν το φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες και την άγρια πανίδα γενικότερα. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου λειτουργεί και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης με σκοπό τη διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών, ενώ προβλέπεται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων.

Ωστόσο, για μία ακόμα φορά τονίζουμε πως το πρόβλημα θα παραμένει μέχρι την ολοκληρωμένη τοποθέτηση επαρκούς φράχτη από την Εγνατία Οδό Α.Ε. σε όλο το μήκος του κάθετου άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει καταθέσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ από το 2008 και σε συνδυασμό με την δρομολόγηση της κατασκευής ή αναδιαμόρφωσης κατάλληλων διαβάσεων πανίδας - πράσινων γεφυρών κ.τ.λ..

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως το τελευταίο αυτό περιστατικό, είναι το 11ο τροχαίο με θύμα αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, από το 2009 έως σήμερα. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, προτείνει να τοποθετηθούν το συντομότερο δυνατό τόσο ηλεκτρονικές πινακίδες μείωσης ταχύτητας, όσο και ενισχυμένη περίφραξη, τουλάχιστον στα σημεία του αυτοκινητόδρομου τα οποία είναι περισσότερο επικίνδυνα, τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς.».

Διαβάστε επίσης:

Γρέβενα: Πέθανε η αρκούδα που χτυπήθηκε από όχημα στην Εγνατία Οδό

Γρεβενά: Έσωσαν τη γάτα που ψυχικά ασθενής είχε κλείσει σε Ι.Χ. για 3 μέρες χωρίς τροφή και νερό

Με 2.000 ευρώ επικήρυξε τον δράστη που δηλητηρίασε τ’ αδέσποτα ο δήμαρχος Γρεβενών

Βρήκε δύο κουτάβια κλεισμένα σε τσουβάλι πεταμένα σε χωράφι στα Γρεβενά (βίντεο)

Γρεβενά: Χτυπούσε με σιδερόβεργα το ζώο που ξεψυχούσε από τη φόλα

Βασιλίτσα Γρεβενών: Έπιασε, κρέμασε και έκοψε την ουρά της αλεπούς!

Γρεβενά: Δηλητηρίασαν με φόλες 2 αρκούδες

Απομάκρυναν την αρκούδα από εκτροφείο θηραμάτων στα Γρεβενά

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.