Στηρίξτε μας

Πως επιλέγουμε τον σκύλο που θα γίνει μέλος της οικογένειας μας;

2 Σεπτεμβρίου 2013 08:54 | Χρηστικά
Πως επιλέγουμε τον σκύλο που θα γίνει μέλος της οικογένειας μας;

Της Μαρίας - Μαριόνκα Δεκαρίστου*

Το κομβικό και πιο κύριο σημείο στη συμβίωσή μας με ένα σκύλο, είναι το να επιλέξουμε ακριβώς αυτόν που ταιριάζει στην οικογένειά μας, στον τρόπο ζωής μας και στο χώρο που διαθέτουμε. Η λάθος επιλογή είναι μια συχνή αιτία δημιουργίας αδέσποτων σκύλων.

Αρχικά θα πρέπει να αναρωτηθείτε, γιατί θέλετε να αποκτήσετε ένα σκύλο. Μήπως απλά θέλετε ένα δώρο για τα παιδιά σας, τότε καλύτερα να πάτε σε ένα μαγαζί με παιχνίδια. Τα μικρά παιδιά βαριούνται πολύ εύκολα κι ο σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου θα πρέπει να έρθει στην οικογένεια, όχι σαν δώρο αλλά σαν υπεύθυνη απόφαση όλης της οικογένειας, στο να προστεθεί και άλλο ένα μέλος.

Μήπως αποφασίσατε να σώσετε μια ζωούλα; Τότε θα το αναζητήσετε στις φιλοζωικές οργανώσεις και στα καταφύγια και θα αποκτήσετε ένα σύντροφο με ιδιαίτερη και μοναδική φατσούλα, που κανένα άλλο δεν θα είναι όμοιό του. Και ένα ζώο ταλαιπωρημένο ή κακοποιημένο, θα εκτιμήσει τη φροντίδα σας και θα σας την ανταποδώσει με την απεριόριστη και άδολη αγάπη που μόνον τα ζώα μπορούν να δώσουν.

Μήπως θέλετε έναν σκύλο φύλακα, ένα κυνηγόσκυλο, ένα σκύλο συντροφιάς που να είναι καθαρόαιμος; Αν ναι, είναι πολύ βασικό αρχικά να επιλέξετε τη σωστή φυλή και μετά να απευθυνθείτε σε υπεύθυνο εκτροφέα, αλλά με το σωστό τρόπο που θα εξηγηθεί παρακάτω.

Για την επιλογή σας θα πρέπει να αναλογιστείτε:

1) Το κόστος αγοράς του κουταβιού που κατά περίπτωση ποικίλει πολύ.

2) Το κόστος συντήρησης του σκύλου, τροφές, βιταμίνες κλπ  για τα επόμενα 12-15 χρόνια, που επίσης ποικίλει πολύ, γιατί δεν έχει τα ίδια έξοδα ένας σκύλος 5 κιλών με ένα σκύλο 75 κιλών…

3) Τα τυπικά ιατρικά έξοδα, περίπου ίδιου κόστους για όλες τις φυλές, εμβόλια, ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις, αντιπαρασιτικά κ.τ.λ.

4) Τυχόν έξτρα κτηνιατρικά έξοδα καθώς και πιθανά έξοδα στείρωσης που είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε την πυομήτρα στα θηλυκά (είναι μύθος ότι προλαμβάνεται η πυομήτρα αν κάνετε μια γέννα) εκτός κι αν ο σκύλος είναι ιδιαίτερης εκτροφικής αξίας και απαλλαγμένος από γενετικές παθήσεις.

5) Το φύλο, τα αρσενικά είναι συνήθως πιο ανεξάρτητα και τα θηλυκά πιο ήπιων τόνων.

5) Τα έξοδα καλλωπισμού (ιδιαιτέρως αν είναι μακρύτριχος) ή όρεξη και χρόνο, ώστε να μάθετε να τον περιποιείστε και να τον κουρεύετε μόνοι σας. Όλες αυτές οι ωραίες φωτογραφίες που βλέπετε από τις διάφορες φυλές, κρύβουν πίσω τους πολλές ώρες καλλωπισμού.

Αν δεν κουρευτεί σωστά και δε βουρτσίζεται συχνά ένας μακρύτριχος σκύλος, πολύ σύντομα θα έχουμε ένα κινητό κόμπο ή ένα ξεμαλλιασμένο πλάσμα να περιφέρεται δίπλα μας, το οποίο, εκτός των άλλων είναι πολύ πιθανόν να έχει δερματικά προβλήματα. Αλλιώς προτιμήστε μια κοντότριχη φυλή, αλλά να είστε προετοιμασμένοι ότι, μπορεί μεν να μην κομπιάζει όπως τα μακρύτριχα, αλλά μαδάει όπως αυτά, ίσως και περισσότερο!

Οι δε τρίχες των κοντότριχων είναι σαν καρφίτσες και χώνονται στα χαλιά και στα έπιπλα, το ίδιο δε συμβαίνει και στα μακρύτριχα εάν τα ξυρίσουνε. Αν και αυτό δεν το θέλετε, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε φυλές που δεν ρίχνουν το τρίχωμά τους στο πάτωμα, αλλά το τρίχωμα που μαδάει μπερδεύεται μέσα στο υπόλοιπο τρίχωμα σχηματίζοντας κόμπους και γιαυτό χρειάζονται συχνό βούρτσισμα. Υπάρχουν και φυλές άτριχες που χρειάζονται φυσικά αντηλιακό το καλοκαίρι και προστασία από το κρύο τον χειμώνα.

6) Το βασικότερο από όλα είναι το ταπεραμέντο, η συμπεριφορά, ο χαρακτήρας του σκύλου. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι όπως ένας σκύλος κληρονομεί π.χ. το χρώμα των ματιών και του τριχώματός του, κληρονομεί και φοβικό, επιθετικό κλπ χαρακτήρα., γι’ αυτό ποτέ δεν αγοράζουμε ένα σκύλο, χωρίς να δούμε τους γεννήτορες ή που πιθανολογούμε πως δεν έχει τον πρέποντα για τη φυλή του χαρακτήρα, ακόμα κι αν μας τον πουλάνε πολύ φτηνότερα.

7) Αν ανήκει σε κυριαρχική, δυναμική φυλή, αναρωτηθείτε αν είστε σίγουροι ότι έχετε την αντίστοιχη εμπειρία για να χειριστείτε και να ελέγξετε ένα τέτοιο σκύλο. Πολλοί αγοράζουν ένα σκύλο για φύλακα, νομίζοντας ότι έτσι θα είναι ασφαλείς και φεύγουν ήσυχοι αφήνοντας τον κέρβερο στον κήπο, με την εντύπωση ότι κανείς δεν θα τολμήσει να κάνει διάρρηξη. Μέγα λάθος!

Οι κλέφτες με σπρέι εξουδετερώνουν τον σκύλο σε λίγα δευτερόλεπτα, κι ο σκύλος κινδυνεύει. Ας αγοράσουν καλύτερα έναν συναγερμό ή οποιοδήποτε αντικλεπτικό σύστημα. Σχεδόν κάθε σκύλος, καθαρόαιμος ή ημίαιμος γαυγίζει όταν κάποιος πλησιάσει το σπίτι. Οι περισσότεροι σκύλοι προειδοποιούν για την άφιξη ενός ατόμου και μάλιστα οι μικρόσωμοι ίσως πιο έντονα, ακόμα και σε γνωστά άτομα από χαρά.

Και απλά οι σκύλοι μας βοηθάνε να μην μας πιάσουν οι κακοποιοί στον ύπνο. Ένας σκύλος ενστικτωδώς, ακόμα και μικρόσωμος και χωρίς ειδική εκπαίδευση, μπορεί να δράσει εναντίον ενός κακοποιού που μας επιτίθεται και να προσπαθήσει να μας προστατέψει με όλες του τις δυνάμεις, ένας σκύλος που περιφέρεται εκτεθειμένος σε ένα κήπο δεν μπορεί να μας προστατέψει από τίποτα.

Φυσικά ένας σκύλος μικρόσωμος εξουδετερώνεται εύκολα από τον κακοποιό. Είναι πολύ της μόδας οι σωματώδεις, μεγαλόσωμοι κι εντυπωσιακοί σκύλοι, αλλά έχετε σκεφτεί πως θα κουμαντάρετε ένα τέτοιο σκύλο εσείς, η γυναίκα σας ή τα παιδιά σας, αν στη βόλτα αποφασίσει να τσακωθεί με άλλον έναν μεγαλόσωμο σκύλο;

8) Έτσι φτάνουμε στα έξοδα εκπαίδευσης. Ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης που θέλετε να φτάσετε και ανάλογα με τον εκπαιδευτή, το ποσό ποικίλει πολύ. Αλλά όλοι οι σκύλοι ανεξαρτήτως μεγέθους και φυλής, για να συμπεριφέρονται σωστά πρέπει, εκτός από την κοινωνικοποίηση από την πρώτη ημέρα που θα έρθει στο σπίτι σας, να περνάνε επιτυχώς τουλάχιστον τα μαθήματα της βασικής υπακοής.

9) Πρέπει να σκεφτείτε επίσης πως όλες οι φυλές δεν είναι το ίδιο ανεκτικές απέναντι στα παιδιά μας. Και τα παιδιά μας δεν είναι πάντοτε αγγελούδια. Τα μικρά παιδιά συχνά-πυκνά φωνάζουν, τρέχουν, χειρονομούν απότομα, κάνουν άγαρμπες κινήσεις, μπορεί για πλάκα να τραβήξουν την ουρά ή το αυτί του σκύλου, να κλωτσήσουν το μπολ με το φαγητό του, πηδάνε πάνω του την ώρα που αυτός κοιμάται κ.τ.λ.

Είναι απαραίτητο να μάθουμε στα παιδιά μας να συμπεριφέρονται σωστά και να σέβονται τις ανάγκες του σκύλου. Πολλοί εκτροφείς στο εξωτερικό δεν δέχονται να δώσουν σκύλο σε οικογένειες με παιδιά κάτω των 8 ετών. Θα πρέπει να διαλέξετε μια φυλή που να είναι ανεκτική με τα παιδιά και να μην ρισκάρετε το αντίθετο, για το καλό και του παιδιού και του σκύλου.

10) Που θα ζει ο σκύλος σας; Προφανώς δεν μπορείτε ν βάλετε έναν σκύλο του Αγίου Βερνάρδου σε μια γκαρσονιέρα, ούτε έναν σκύλο αγκαλιάς μινιατούρα στον κήπο. Το ιδανικό φυσικά είναι να ζει μαζί σας, μέσα στο σπίτι σαν μέλος της οικογένειάς σας, ώστε να αναπτύξει στο έπακρο τις ικανότητές του και να υπάρξει η σωστή επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

11) Υπολογίστε στην επιλογή της φυλής ότι μια αρκτική φυλή που είναι φτιαγμένη να ζει σε πολικές συνθήκες, δεν μπορεί να ζήσει για παράδειγμα στην Αθήνα που κάθε καλοκαίρι έχουμε καύσωνα. Θα υποφέρει και θα μειωθεί ο χρόνος ζωής του σκύλου. Αντισταθείτε στον πειρασμό όσο κι αν σας αρέσει σαν εμφάνιση. Η εμφάνιση απλά της κάθε φυλής πρέπει να είναι το τελευταίο σας κριτήριο και όχι στα βασικά για την επιλογή σας.

12) Υπολογίστε επίσης ότι και οι κοντόρυγχες φυλές, όταν το ρύγχος είναι πολύ κοντό, μπορεί να εμφανίζουν πρόβλημα με το αναπνευστικό τους και να υποφέρουν από τη ζέστη, ακόμα και να κινδυνεύουν κάποιες φορές, παρότι μπορεί να είναι πιθανώς κοντότριχες, οπότε τις ζεστές μέρες χρειάζονται κλιματισμό, κατάβρεγμα κ.τ.λ.

13) Υπολογίστε ότι υπάρχουν πολύ αθλητικές φυλές που πρέπει να βγαίνουν μεγάλες βόλτες για να εκτονώνονται και φυλές τεμπέλικες με πολύ λιγότερες απαιτήσεις, αλλά και αυτές οι φυλές χρειάζονται τουλάχιστον δύο μισάωρες βόλτες.

Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι δια της αφαιρετικής μεθόδου, επιλέξατε τη φυλή που σας ταιριάζει.

Πως αγοράζουμε σκύλο

Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε τις απαραίτητες πληροφορίες για τη φυλή.

α) Μελετήστε αρχικά το πρότυπο της φυλής, που είναι η σύντομη περιγραφή για το πώς ακριβώς πρέπει να είναι ένας σωστός εκπρόσωπος αυτής της φυλής και τι χαρακτήρα πρέπει να έχει.

Το πρότυπο το βρίσκετε στην αντίστοιχη ομάδα που ανήκει η φυλή, στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Κυνολογικής Ομοσπονδίας: http://www.fci.be/nomenclature.aspx

β) Μετά αρχίστε να συλλέγετε τις υπόλοιπες πληροφορίες για τη φυλή. Θα βρείτε στο ιντερνέτ άπειρες πληροφορίες. Τις πιο έγκυρες πληροφορίες και τις καλύτερες τις παρέχουν οι ειδικευμένοι όμιλοι της φυλής διαφόρων χωρών. Μη βιαστείτε. Αφιερώστε χρόνο στη μελέτη.

γ) Μάθετε από ποιες γενετικές παθήσεις πάσχει η φυλή. Όλες, μα όλες οι φυλές από κάτι πάσχουν! Πληροφορίες για τις γενετικές παθήσεις ανά φυλή θα βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:

Canine Inherited Disorders Database: http://www.upei.ca/~cidd/intro.htm

Inherited Disease in dogs - Cambridge University: http://www.vet.cam.ac.uk/idid/search.php

http://ic.upei.ca/cidd/breeds/overview

http://www.akcchf.org/canine-health/breed-specific-concerns/

http://www.ufaw.org.uk/dogs.php

http://sydney.edu.au/vetscience/lida/dogs/search/breed

http://www.thedogplace.org/GENETICS/Congenital-Heritable-Disorders_AVAR.asp

http://pedigreedoghealth.org/dog-breeds/

Τώρα πλέον είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς!

Αρχικά ψάξτε να βρείτε αν υπάρχει Έλληνας εκτροφέας στη φυλή που έχετε επιλέξει. Αν όχι μπορείτε πολύ εύκολα και χωρίς πολλές διαδικασίες (όταν πρόκειται για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) να εισάγετε το κουτάβι, εσείς ο ίδιος από το εξωτερικό.

Πρωταρχική σας μέριμνα σε αυτό το στάδιο είναι να σιγουρευτείτε ότι έχετε να κάνετε με έναν πραγματικά υπεύθυνο και σωστό εκτροφέα και όχι με κάποιον που έβαλε τυχαία δυο σκύλους να ζευγαρώσουν.

Ο υπεύθυνος εκτροφέας, θα πρέπει να σας κάνει πολλές ερωτήσεις, για σας την οικογένειά σας, το χώρο σας, τον τρόπο ζωής σας, τις προηγούμενες εμπειρίες σας με σκύλους και θα σας ζητήσει να κρατήσετε επαφή και μετά την πώληση του κουταβιού. Θα σας οδηγήσει πρόθυμα τους γεννήτορες, τη μητέρα των κουταβιών οπωσδήποτε, τον πατέρα προαιρετικά γιατί μπορεί να έχει ζευγαρώσει στο εξωτερικό. Πιθανώς και να σας ζητήσει να υπογράψετε κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό.

Ο σκύλος που σκοπεύετε να αγοράσετε πρέπει απαραιτήτως ο εκτροφέας να σας διαθέσει:

1) ηλεκτρονική ταυτοποίηση όπως ο Νόμος επιβάλλει.

2) να μην έχει κομμένη ουρά ή αυτιά γιατί ο Νόμος το απαγορεύει.

3) να έχει γενεαλογικό χάρτη κι αν αυτός δεν έχει ακόμα εκδοθεί, φωτοτυπία της δήλωσης γέννας, από όπου θα διαπιστώσετε ακριβώς την ηλικία του κουταβιού το οποίο απαγορεύεται να είναι λιγότερο από 8 εβδομάδων.

4) να έχει βιβλιάριο υγείας με τα πρώτα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις του κουταβιού.

5) και το κυριότερο φωτοτυπίες από τις εξετάσεις για τις γενετικές παθήσεις των γεννητόρων (φυσικά όχι απλά το βιβλιάριο υγείας τους). Μην αρκεστείτε στο να σας πουν προφορικά ότι είναι εξετασμένοι και απαιτείστε τις φωτοτυπίες.

Δυστυχώς κανένας κτηνίατρος δεν μπορεί με την εξέταση που θα κάνει στο κουτάβι σας των δύο μηνών, να διαγνώσει την οποιαδήποτε γενετική πάθηση. Για παράδειγμα την δυσπλασία ισχίων (από την οποία πάσχουν οι μεγαλόσωμες φυλές και προκαλεί αφόρητους πόνους μέχρι και παραλυσία) γίνεται η διάγνωση με ακτινογραφίες το νωρίτερο μετά τον ένα χρόνο.

Το P.R.A. (προϊούσα ατροφία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. που προκαλεί τύφλωση, χωρίς να υπάρχει καμία θεραπεία, για το οποίο γίνονται στους γεννήτορες DNA test ώστε να μην συναντηθούν δύο φορείς του γονιδίου και εμφανιστεί η νόσος) ανάλογα με τον τύπο του P.R.A. μπορεί να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα από 6 μηνών έως 8 χρονών.

Το F.N. (οικογενής νεφροπάθεια) που σκοτώνει τον σκύλο πριν φτάσει να γίνει δύο χρονών. Ο νεανικός κληρονομικός καταρράκτης που τυφλώνει τον σκύλο 1-2 ετών κλπ. Είναι προφανές ότι κανένας μελλοντικός αγοραστής κουταβιού δεν θέλει να αγοράσει πρόβλημα.

Αν ο εκτροφέας δεν σας παρέχει όλα τα παραπάνω ή δεν σας δείξει την μητέρα και τα αδελφάκια του κουταβιού, απλά δεν έχετε να κάνετε με έναν υπεύθυνο εκτροφέα, αλλά με κάποιον τυχαίο αναπαραγωγό και γι’ αυτό απλά φύγετε αμέσως και αναζητήστε τον σωστό εκτροφέα.

Μην σκεφτείτε ούτε στιγμή πως το κουτάβι από τον σωστό εκτροφέα είναι λίγο πιο ακριβό από ότι από αλλού, διότι τα λεφτά που νομίζετε ότι γλιτώνετε θα τα πληρώσετε πολλαπλάσια μετέπειτα στους γιατρούς… Θέλει υπομονή και επιμονή αλλά σκεφτείτε, δεν το αξίζει το νέο μέλος της οικογένειάς σας που θα σας συντροφεύει τα επόμενα 12-15 χρόνια;

Αν αποφασίσατε να τηρήσετε όλα τα παραπάνω χωρίς να κάνετε «εκπτώσεις», τότε είστε ένας σωστός και υπεύθυνος ιδιοκτήτης και θα είναι τυχερό το σκυλάκι που θα βρεθεί στην αγκαλιά σας και είναι σίγουρο πως δεν θα καταλήξει στο δρόμο. Σας εύχομαι καλή συμβίωση και πάντοτε ένα κουτάβι φέρνει μπόλικη χαρά και ευτυχία στο σπιτικό.

*Η Μαρία - Μαριόνκα Δεκαρίστου είναι προέδρος του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος και διεθνής κριτής μορφολογίας σκύλων All Rounder (όλων των φυλών)

Διαβάστε επίσης:

Οι «επικίνδυνες» φυλές σκύλων και η αλήθεια

Η ιστορία της εκτροφής και η «μετάλλαξη» των φυλών των σκύλων

Καθαρόαιμοι σκύλοι και ασθένειες (βίντεο)

Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία: Απαγορεύει τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς σκύλων ράτσας Ντόμπερμαν

Ψεύδεται η πρόεδρος του Κ.Ο.Ε. εδώ και 20 χρόνια απαγορεύεται η κοπή αυτιών και ουράς!

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

Ο ακρωτηριασμός δεν είναι καλλωπισμός! Τα πρότυπα είναι πρόφαση – δικαιολογία!

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Κουτάβια κακά, μαύρα, άραχνα, άσχημα που ζηλεύουν!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. ΘΩΜΑΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Αγαπητη Κυρια Δεκαριστου,
    εχουμε αποφασισει με την συζυγο μου να αποκτησουμε ενα σκυλακι Παπιγιον,
    σαν νεο μελοσ τησ οικογενειας μας, που μικρυνε μετα την ανεξαρτοποιηση των παιδιων μας. Ειχαμε στο παρελθον σκυλακια στην οικογενεια, τοσο μεγαλοσωμα, οσο και μικροσωμα!!
    Θελω να σας ρωτησω αν εχετε ενα κουταβακι Παπιγιον για να το αγορασουμε!!
    Αν η απαντηση ειναι θετικη, θα ελθουμε στην Αθηνα να σας γνωρισουμε και να το παραλαβουμε. Ειμαστε Θεσσαλονικεις. Αν παλι δεν εχετε, θα περιμενουμε μεχρι να εχετε.
    Σας ευχαριστω
    Θωμαιδησ Τασοσ

  2. paraskevas oliver

    για να αποκτήσεις άδεια οδήγησης δίνεις εξετάσεις (εντάξει...μπορεί να χρηματίσεις) ένα ανεύθυνος οδηγός μπορεί να σκοτώσει. ένα τύπος που "αγοράζει" ένα dogo arg. για φύλακα (γενικώς οι σκύλοι φύλακες είναι πολύ της μόδας), δεν έχει ιδέα από τα χαρακτηριστικά του ζώου που σε ποια υπηρεσία δίνει εξετάσεις, ποια υπηρεσία τον ελέγχει ?? πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο σκύλος και πόσο κακό μπορεί να κάνει κυρίως σε άλλα ζωντανά ??
    Είναι προφανές ότι το ζώο δεν έχει καμία ευθύνη αλλά πάντα τιμωρείται είτε με εγκατάλειψη είτε με θανάτωση.
    Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες ?? τι εφαρμόζεται ??
    Και όλο αυτό επειδή δεν αγοράζουν όλοι κανις και μαλτέζ (ναι και αυτά δαγκώνουν...αλλά)
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ PUPPY MILLS ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΛΑΠΤΕ......

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.