Στηρίξτε μας

Ο αρχιεπίσκοπος ταΐζοντας τα ζωντανά στο Κιλκίς

14 Ιουλίου 2013 14:25 | Στιγμιότυπα
Ο αρχιεπίσκοπος ταΐζοντας τα ζωντανά στο Κιλκίς

Οι φωτογραφίες του Χρήστου Μπόνη που δείχνουν τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, να ταΐζει στις 21 Ιουνίου 2013 τα ζώα που φιλοξενούνται  στις παλαιές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης  Πολυανής και Κιλκισίου στο Κιλκίς είναι μια πολύ καλή αφορμή για να αναφερθούμε στον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Εκκλησία της Ελλάδος στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων ορθοδόξων ώστε να σταματήσουν οι κακοποιήσεις των ζώων.

IeronymosTaizei (1)Ο μητροπολίτης Κιλκισίου, Εμμανουήλ ξενάγησε τον αρχιεπίσκοπο στις παλαιές κατασκηνώσεις που χρησιμοποιούνται από την εν λόγω μητρόπολη ως χώρος φιλοξενίας αλόγων, κατσικιών, ελαφιών κ.ά.

Οι ιερείς στο κυριακάτικο κήρυγμα τους θα μπορούσαν - αν ήθελαν - να μιλήσουν για τα εγκλήματα αυτά, που οι άνθρωποι κάνουν εις βάρος των δημιουργημάτων του θεού στον οποίο μάλιστα υποτίθεται ότι πιστεύουν. Θα μπορούσαν να μιλήσουν στους χριστιανούς ορθόδοξους για τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε σε αυτά τα πλάσμα, για τα δικαιώματα που έχουν και αυτά τα δημιουργήματα του θεού των ανθρώπων. Θα μπορούσαν να τους πουν ότι είναι ηθικά απαράδεκτο να τα κακοποιούν και να τα βασανίζουν.

IeronymosTaizei (2)

Δεν το χωράει ο νους μας πως κάποιος κάνει τον σταυρό του, πηγαίνει στην εκκλησία, μεταλαμβάνει «σώμα και αίμα Χριστού» και στη συνέχεια βάζει φόλες για να ξεκάνει τ’ αδέσποτα – αφού δεν του είναι χρήσιμα – ή κακοποιεί το αλυσοδεμένο σκυλί του θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται φαγητό και νερό ή ότι αντέχει… Και ενώ τα πράττει όλα αυτά έχει και ήσυχη τη συνείδηση του γιατί θεωρεί ότι τα ζώα δεν νιώθουν, δεν πονούν, δεν υποφέρουν, δεν έχουν αξία (αν δεν τα τρώμε), δεν έχουν δικαίωμα ύπαρξης.

Έχει και η υποκρισία τα όρια της και αν υπήρχε θεός όλους αυτούς θα τους κατακεραύνωνε επί τόπου… όπως έκανε στη μυθολογία ο Δίας όταν νευρίαζε… Θα τους έκανε στήλη άλατος… Αλλά δυστυχώς αυτές οι τιμωρίες στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν παρά μόνο στις ιστορίες της Παλιάς και της Καινής Διαθήκης…

Δυστυχώς τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων είναι υπαρκτά και αληθινά! Αυτά τα πλάσματα δεν επιλέγουν παρά μόνο υφίστανται και ας μην τα υπολογίζει ο θεός που δημιούργησαν οι άνθρωποι…

Ιερώνυμος: Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς

Στην ημερίδα «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» -  που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων - διαβάστηκε από τον δημοσιογράφο και συντονιστή, Γιάννη Πολίτη, το μήνυμα - χαιρετισμός του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος από την πλευρά της χριστιανικής ηθικής σημείωσε: «Με χαρά μου απευθύνομαι στη σημερινή σύναξή σας με λόγο πατρικό και ευχετικό. Η σύμπασα φύση, ακολουθώντας τα κελεύσματα των ανθρωπίνων κοινωνιών άγεται σε μια αθέλητη υποταγή στο έλλογο πρωτεύον το οποίο κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη γη.

Ναι μεν, σύμφωνα και με την ορθόδοξη θεολογία, ο άνθρωπος έχει την υποχρέωση να συντηρεί και να κήδεται της άλογης κτίσης, όμως ένας μονοδιάστατος εγωπαθής άνθρωπος, μονοδιάστατα και εγωκεντρικά μόνο μπορεί να δει την άλογη φύση. Αυτή συνεχίζει να υπάρχει, στα έσχατα των ηπείρων και στα βάθη της θαλάσσης αγνοώντας ακόμη και την ύπαρξη μας, όμως στην εγγύτητα της πόλης την αντιλαμβάνεται συνυπαρξιακά και τις πλείστες φορές εξαρτητικά.

Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς. Εφόσον αποφασίζουμε να μπούμε δυναμικά στον ολιγόχρονο ζωικό κύκλο τους και να τα συναυλίσουμε με τα μέλη της οικογένειας μας, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως έχουν και αυτά μια ζωώδη μεν, αλλά θεόσδοτη αξιοπρέπεια.

Αυτή τη συναντούμε καλύτερα στην άγρια φύση, στο λύκο και στα κητοειδή, ενώ με τα κατοικίδια, εν πολλοίς, την αλληλοδιδασκόμαστε. Δεν απέχουμε δε από την αλήθεια αν ισχυρισθούμε πως όποιος αγαπά και σέβεται τη θεία δημιουργία αγαπά τα δημιουργήματα εν καθ’ εν και πως όποιος αγαπά τα δημιουργήματα σέβεται και τιμά τον άκτιστο και άρρητο Δημιουργό. Εύχομαι τα βέλτιστα σε όλους εσάς προσωπικώς και επιτυχία στην ημερίδα σας.

Με ολόθυμες πατρικές ευχές,

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος».

Διαβάστε επίσης:

Αρχ. Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμπαρίσταται στους φιλόζωους

Ζητούν την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου για τον περιορισμό των εγκλημάτων κατά των ζώων

Ιερέας Ρογδιάς Ηρακλείου Κρήτης προς τους φιλόζωους: «Ξεφτιλίσατε ένα ολόκληρο χωριό»

Φιλευσπλαχνία προς όλα τα δημιουργήματα του θεού

Λέσβος: Ποιος παπάς ήθελε να διώξει τ’ αδέσποτα από τη μονή;

H Εκκλησία ξαναευλογεί τα όπλα

Τι ισχύει για τη σύλληψη μοναχών και ιερέων

Ενημέρωσαν τον Ιερώνυμο για τον ρασοφόρο χριστιανό εγκληματία

Διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για να τιμωρηθεί ο εκτελεστής - μοναχός (βίντεο)

«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

  1. ΜΑΡΙΑ

    ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΙ ΑΝ ΤΟ ΔΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝ ΖΩΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΩ ΔΗΜΟΣΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΑΜΑΡΤΟΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

  2. ΜΑΡΙΑ

    ΛΕΝΕ ΣΟΦΟΣ Ο ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΠΛΑΣΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ.ΠΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΕΩΠΟ ΑΓΑΠΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΔΩΣΕ ΚΑΚΙΑ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
    ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΙΑΒΟΛΟ ΣΤΟΝ ΜΙΑΛΟ ΜΑΣ. ΓΙΑΤΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΠΑΝΑΧΑΘΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΥΡΑΣΕ ΣΥΜΦΟΡΑ.................ΜΕ ΤΗΣ ΚΑΚΠΠΟΙΟΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟ.............ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΑΘΕΟΙ

  3. Κ. Μ.

    "αν υπήρχε θεός όλους αυτούς θα τους κατακεραύνωνε επί τόπου…": ο δημοσιογράφος οφείλει να παρουσιάζει αντικειμενικώς την εκάστοτε είδηση, να αφήνει με τον γραπτό του λόγο περιθώρια προβληματισμού στο αναγνωστικό του κοινό και όχι να εκφράζει την προσωπική του άποψη, η οποία εν προκειμένω δεν είναι καν επιστημονικά τεκμηριωμένη! Επίσης, οφείλει να γνωρίζει ορθογραφία "και της Κενής Διαθήκης…"... το ορθόν είναι Καινή (νέα) και όχι Κενή (άδεια)Διαθήκη.

    1. eleni

      Το ορθογραφικό λάθος του "καινή" από το καινούργιο και όχι από το κενό το άδειο, διορθώθηκε. Αν και για εμάς κενή είναι. Γλώσσα λανθάνουσα... που λέει και ο λαός μας... Αντικειμενικότητα στην δημοσιογραφία δεν υπάρχει. Υπάρχει η οπτική από την οποία βλέπεις και κρίνεις και εμάς η οπτική μας είναι εκείνη των ανθρώπων που δεν πιστεύουν σε θρησκείες, αφού τις θεωρούν παραμύθια για παιδιά. Όμως αντιλαμβανόμαστε και τη δύναμη των ιερέων και τον ρόλο του θεσμού γι' αυτό και επιμένουμε ότι πρέπει να βοηθήσουν σε αυτόν τον αγώνα!

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου


       
      1. aggelikh

        "Όμως αντιλαμβανόμαστε και τη δύναμη των ιερέων και τον ρόλο του θεσμού γι' αυτό και επιμένουμε ότι πρέπει να βοηθήσουν σε αυτόν τον αγώνα!"<--απο πότε οι ιερείς νοιαστηκαν για τα ζώα?μηπως μιλάμε για την Α.Ε εκκλησία? ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ να μιλάνε επί καθημερινή βάσεως στους "χριστιανούς" που σκοτώνουν αυτά τα αθώα πλάσματα και μετά πάνε και κοινωνάνε,να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ αφου λένε ότι και αυτά είναι πλάσματα του ΘΕΟΥ.. ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΑ!!!Δεν τους κατατάσσω όλους στο ίδιο τσουβάλι αλλά που είναι αυτοί που θεωρούνται μαθητές του ΘΕΟΥ και δείχνουν τις καλές τους πράξεις??.. εσύ εγώ και ο καθένας μας που τα αγαπάει και τα πονάει συνεισφέρει όχι οι ιερείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.