Στηρίξτε μας

Ζητούν την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου για τον περιορισμό των εγκλημάτων κατά των ζώων

27 Φεβρουαρίου 2012 21:00 | Επικαιρότητα
Ζητούν την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου για τον περιορισμό των εγκλημάτων κατά των ζώων

Προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος απευθύνθηκε με επιστολή της η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων ζητούν από τους αρχιερείς να συνταχθεί εγκύκλιος και σταλεί στις Μητροπόλεις της χώρας, η οποία θα ενημερώνει και τους ιερείς και κατ’ επέκταση το ποίμνιο, ότι και τα ζώα, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της βούλησης του θεού, έχουν δικαιώματα, και οι άνθρωποι θα πρέπει, να τα σέβονται, να τα αγαπούν και να μην τα κακομεταχειρίζονται ποικιλοτρόπως.

Αφορμή για αυτή την έκκληση, που γίνεται προς τη Δ.Ι.Σ., στάθηκε από τη μια το γεγονός, ότι μοναχός της Μονής Ομπλού εκτέλεσε με καραμπίνα ένα νεαρό κυνηγόσκυλο και από την άλλη τον «πόλεμο» και τις απειλές, που δέχτηκε, ο ιερέας στο Μανταμάδο Λέσβου, επειδή υπερασπίστηκε τον σκύλο του, όταν τον εκτέλεσε ένας κάτοικος της περιοχής μπροστά στα μάτια του. Ο π. Χρήστος όχι μόνο απειλήθηκε από τον δράστη, αλλά και από το ίδιο του το ποίμνιο, επειδή κατήγγειλε τη δολοφονία του ζώου στην Αστυνομία.

Ένα τρίτο περιστατικό, που εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων, δεν το γνώριζαν, όταν συνέτασαν την επιστολή, για να το συμπεριλάβουν, είναι το χθεσινό περιστατικό. Ιερέας, όπως ήδη δημοσίευσε το www.zoosos.gr, που διαμένει στην Κακιά Θάλασσα Κερατέας δεχόταν απειλές και πιέσεις, ώστε η σύζυγος του να αποσύρει την καταγγελία, την οποία έκανε εις βάρος εκείνου του άνδρα, που σκότωσε όχι από λάθος αλλά σκόπιμα τα δύο από τα τρία σκυλιά τους!

Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Στην ημερίδα «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» - που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2012 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από την Π.Φ.Π.Ο. και την Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. – διαβάστηκε από τον δημοσιογράφο και συντονιστή, Γιάννη Πολίτη, το μήνυμα – χαιρετισμός του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Τότε το www.zoosos.gr την είχε δημοσιεύσει ολόκληρη κατ’ αποκλειστικότητα.

Ο κ. Ιερώνυμος από την πλευρά της χριστιανικής ηθικής σημείωνε:

«Με χαρά μου απευθύνομαι στη σημερινή σύναξή σας με λόγο πατρικό και ευχετικό. Η σύμπασα φύση, ακολουθώντας τα κελεύσματα των ανθρωπίνων κοινωνιών άγεται σε μια αθέλητη υποταγή στο έλλογο πρωτεύον το οποίο κυριαρχεί σήμερα στον πλανήτη γη.

Ναι μεν, σύμφωνα και με την ορθόδοξη θεολογία, ο άνθρωπος έχει την υποχρέωση να συντηρεί και να κήδεται της άλογης κτίσης, όμως ένας μονοδιάστατος εγωπαθής άνθρωπος, μονοδιάστατα και εγωκεντρικά μόνο μπορεί να δει την άλογη φύση. Αυτή συνεχίζει να υπάρχει, στα έσχατα των ηπείρων και στα βάθη της θαλάσσης αγνοώντας ακόμη και την ύπαρξη μας, όμως στην εγγύτητα της πόλης την αντιλαμβάνεται συνυπαρξιακά και τις πλείστες φορές εξαρτητικά.

Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς. Εφόσον αποφασίζουμε να μπούμε δυναμικά στον ολιγόχρονο ζωικό κύκλο τους και να τα συναυλίσουμε με τα μέλη της οικογένειας μας, οφείλουμε να αντιληφθούμε πως έχουν και αυτά μια ζωώδη μεν, αλλά θεόσδοτη αξιοπρέπεια.

Αυτή τη συναντούμε καλύτερα στην άγρια φύση, στο λύκο και στα κητοειδή, ενώ με τα κατοικίδια, εν πολλοίς, την αλληλοδιδασκόμαστε. Δεν απέχουμε δε από την αλήθεια αν ισχυρισθούμε πως όποιος αγαπά και σέβεται τη θεία δημιουργία αγαπά τα δημιουργήματα εν καθ’ εν και πως όποιος αγαπά τα δημιουργήματα σέβεται και τιμά τον άκτιστο και άρρητο Δημιουργό. Εύχομαι τα βέλτιστα σε όλους εσάς προσωπικώς και επιτυχία στην ημερίδα σας.

Με ολόθυμες πατρικές ευχές,

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος».

Ολόκληρη η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο. και της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.

«Σεβασμιώτατοι,

Καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο Κύριος μεριμνά για τα ποιήματα Του και επαφιέμεθα στην αγάπη Του, ωστόσο δεν παύουμε να φοβούμεθα πως η ανθρώπινη ελευθέρα βούλησις που είχε την πρόνοια Εκείνος να μας χαρίσει, πολύ συχνά γίνεται εργαλείο καταστροφής και αδικοπραξίας και μάλιστα επί των πλέον αδυνάτων εκ των πλασμάτων Του.

Η κρίση που διέρχεται τον τελευταίο καιρό η Πατρίδα μας είναι πρωτίστως κρίση πνευματική και ηθική. Έχουμε τελευταία πληροφορηθεί αντιφατικά φαινόμενα συμπεριφοράς απέναντι σε δυστυχή οικόσιτα ή αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα ζώα.

Αφ' ενός την δολοφονία ιδιόκτητου κυνός τη παρουσία του ιδιοκτήτου του από ιερομόναχο, ο οποίος μάλιστα κρύπτεται στη μονή του.

Αφ' ετέρου προπηλακισμό ιερέως, ο οποίος προσπάθησε να υπερασπιστεί αδέσποτο που ο ίδιος περιέθαλπε και το οποίο δολοφονήθηκε εμπρός στα μάτια του. Η κακομεταχείριση του ηρωικού ιερέως διετελέσθη από τον δολοφόνο του ζώου.

Βρίσκουμε λοιπόν αναγκαίο και σας παρακαλούμε να συντάξετε και να αποστείλετε εγκύκλιο προς όλες τις Ιεράς Μητροπόλεις, με αίτημα την συχνή ανάγνωσή της κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής, ώστε να ενθυμούμεθα συχνότερα τους τρόπους συμπεριφοράς που υπαγόρευσε πρώτος ο ενσαρκωμένος Θεός, όταν ενεδύθη το φυσικό πρόσωπο του ανθρώπου και εποίμανε τα αγαθά ζώα.

Η Εκκλησία μας έχει την δική της Φωνή και τον Άμβωνά της.

Θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για το μήνυμα ανθρωπιάς, αγάπης και σεβασμού προς τα ζώα που μας ενεχείρισε.

Και βεβαίως δεν ξεχνάμε την ποιμαντική επιστολή για το ίδιο θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ευελπιστώντας ότι θα εισακουστούμε,
Διατελούμε μετά τιμής,

Για την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία».

Η Πρόεδρος                           Η Αντιπρόεδρος              Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη    Μάριζα Χριστοδούλου   Μαρία Χουστουλάκη

Διαβάστε επίσης:

Στοπ στο κυνήγι για τους κληρικούς βάζει η Ιερά Σύνοδος

Ο ξυλοδαρμός ενός φιλόζωου στην Κέρκυρα από έναν ιερέα την εποχή της κρίσης!

Συνελήφθη ο παπάς που πυροβόλησε και σκότωσε 2 σκυλιά στην Οβρυά Αχαΐας

Πάτρα: Μοναχός σκότωσε με καραμπίνα σκύλο για να μη φάει τις κότες (βίντεο)

Διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για να τιμωρηθεί ο εκτελεστής - μοναχός

Αρχ. Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»

Ενημέρωσαν τον Ιερώνυμο για τον ρασοφόρο χριστιανό εγκληματία

Η σκοτεινή πλευρά της φάτνης

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.