Στηρίξτε μας

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

21 Σεπτεμβρίου 2011 06:54 | Επικαιρότητα
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη βελτίωση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς

Πραγματοποιήθηκε  στις 14 Σεπτεμβρίου 2011  συνάντηση  των τριών δευτεροβάθμιων φιλοζωικών φορέων με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα, για το νομοσχέδιο που αφορά στα ζώα συντροφιάς. Στην συνάντηση - εκτός από τα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου ήταν  παρούσα, εκ μέρους του πρωθυπουργού, η ειδική σύμβουλός  του επί θεμάτων  πράσινης ανάπτυξης - παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο που προωθείται στη  Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών κρίνουν ανεπαρκές το νομοσχέδιο, που επεξεργάστηκαν, αφού  το τελευταίο δεν συμπεριλαμβάνει τις κύριες προτάσεις, που είχαν καταθέσει από κοινού, οι οποίες αποτελούν τις βασικές αρχές που ακολουθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε τέτοιου είδους ζητήματα διαχείρισης και προστασίας των ζώων.

Έγιναν μερικές επί μέρους τροποποιήσεις και τονίστηκε  από την πλευρά του υπουργείου, ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης  στην Εμπορική Επιτροπή, όπου και θα συζητηθεί το νομοσχέδιο καθώς και κατά την ψήφιση του από την Βουλή.

Το νομοσχέδιο περιέχει  ορισμένες  θετικές διατάξεις σε σχέση με τον προηγουμενο νόμο για τα ζώα συντροφιάς, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι  νομοσχέδιο, που θα επιφέρει τομή στα θέματα  προστασίας και δικαιωμάτων των ζώων,  ουτε ευθυγραμμίζεται με τις προηγμένες νομοθεσίες που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό τονίζουν από την πλευρά τους η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.

Αντιδρούν γιατί δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαβούλευση

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το φιλοζωικό σωματείου του Ηρακλείου Κρήτης  «Ζωόφιλη Δράση» διαμαρτύρεται γιατί δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των φιλοζωικών σωματείων για το σχέδιο νόμου αναφορικά με τα ζώα συντροφιάς.

Την επιστολή της Ζωόφιλης Δράσης Ηρακλείου με θέμα την αντισυνταγματική όπως την χαρακτηρίζουν  απαξίωση του σωματείου τους υπογράφουν η πρόεδρος, Γεωργία Στεφανάκη και η γ.γ., Γεωργία Κουναλάκη.

«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την δυσαρέσκεια και την έκπληξή   μας ως Σωματείο στο άξαφνο άκουσμα  δια στόματος μάλιστα του Υπουργού Σας Κυρίου Ιωάννη Δριβελέγκα κατά την διάρκεια της  κοινοβουλευτικής συνεδρίας  με την ευκαιρία της επερώτησης που αφορούσε στην κακοποίηση ζώων,  ότι τάχα «συναντήθηκε και συνομίλησε με το σύνολο των Φιλοζωικών Σωματείων» για τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου που αφορά στην αντιμετώπιση αδέσποτων και ζώων συντροφιάς.

Σας ενημερώνουμε ότι η Ζωόφιλη Δράση δεν εξουσιοδότησε κανένα να εκφράζει τις προτάσεις της αλλά ούτε έχει προσκληθεί να καταθέσει απόψεις και  εμπειρίες,  παρόλο που είναι το πρώτο Σωματείο στην Ελλάδα  που κάνοντας σωστή χρήση της υφιστάμενης νομοθεσίας 3170/2003  κατάφερε να αφαιρέσει με  Εισαγγελικές Διατάξεις  την προσωρινή κατοχή 14 ζώων, πέτυχε την παράσταση Πολιτικής Αγωγής αποδεικνύοντας το έννομο καταστατικό συμφέρον Σωματείου και οδήγησε στην κρίση της Δικαιοσύνης πλειάδα κακοποιητών ζώων  σε διάρκεια μόλις ενός έτους, πατάσσοντας και όχι διαφημίζοντας την κακοποίηση  με στόχο τη συκοφαντία της χώρας μας στο Εξωτερικό!

Η ενεργή συμμετοχή μας  επίσης  στην τριμελή επιτροπή παρακολούθησης προγράμματος αδεσπότων του  Δήμου Ηρακλείου, (σημειωτέον  ένας από τους ελάχιστους Δήμους ανά την Ελλάδα που εφαρμόζει πρόγραμμα) μας έχει προσδώσει την ικανότητα ανίχνευσης και αξιολόγησης τρωτών σημείων τα οποία εκθέσαμε μάλιστα επανειλλημένως με τη μορφή  αναφορών μας στο Υπουργείο σχετικά με ανομίες που άπτονται της διαχείρισης αδέσποτων, με πιο πρόσφατο  το ερώτημά μας  - μόλις προ δεκαπενθημέρου - που αφορά στη παράνομη διακίνηση ασυνόδευτων ζώων και τη παράνομη έγκριση Ναυτιλιακής εταιρείας  να ταξιδεύουν ως ασυνόδευτα (από το Ηράκλειο για Αθήνα) ζητώντας την επίσημη θέση του Υπουργείου.

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για την απαξιωτική σιωπή του Υπουργείου  και σαν εθελοντές αλλά και σα Νομικό πρόσωπο. Ο δε Υπουργός Σας  πιθανόν να   θεωρεί ότι συνομιλεί με το σύνολο των Σωματείων αν και δεν εκλήθη ούτε  καν η Συνομοσπονδία Ελλάδος στην οποία ανήκουμε, με το να συνομιλεί με  άτυπες και αυτοδιοριζόμενες συντονιστικές επιτροπές των εκατοντάδων «Σωματείων» χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο της ύπαρξης νομιμότητας τους  βάση καταστατικών.

Επειδή όμως το Σωματείο μας είναι νόμιμο, ενεργό και αριθμεί  456 ταμειακώς ενημερωμένα μέλη που συνεισφέρουν εθελοντικά χρόνο και χρήμα,  ταγμένα με ανιδιοτέλεια  στην υπηρέτηση των καταστατικών μας σκοπών, κρίνουμε  αντισυνταγματική την μη πρόσκληση μας λαμβάνοντας την ως απαξίωση και ζητούμε να μας κοινοποιηθεί το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του, προκειμένου να εκφέρουμε την άποψη μας ως Έλληνες Πολίτες».

Διαβάστε επίσης:

Η τοποθέτηση της Νατάσας Μπομπολάκη πρόεδρου της Π.Φ.Π.Ο. για το νομοσχέδιο (βίντεο)

Εξόργισε τους φιλόζωους με την ανικανότητα του ο υπουργός Γιάννης Δριβελέγκας

Κοινωνία: Ώρα για MEGA Ψεύδη από την πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Τι λέει η Δημοκρατική Αριστερά για τον αντιφιλοζωικό νόμο 4039/2012

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – Η αντίδραση του Π.Κ.Σ.

Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.: Νομοθέτημα ασαφές ελαστικό για τους επαγγελματίες εκμεταλλευτές αυστηρό για τους φιλόζωους

Συνεχίζουν τις επαφές για να είναι βελτιωμένο και αποτελεσματικό το νομοσχέδιο

Προχειρότητες, λάθη και ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών στο νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των ζώων

«Λάθος» νομοσχέδιο αναστάτωσε τη φιλοζωική κοινότητα

Αντιδρούν και αντιπροτείνουν σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Νόμος 4235/2014: Ιππικοί αγώνες σε ενυδρεία και pet shop!

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.