Στηρίξτε μας

Τα ζώα βασανίζονται και στην Σκόπελο ενώ ο Δήμος Σκοπέλου αδιαφορεί

2 Σεπτεμβρίου 2012 17:24 | Επικαιρότητα
Τα ζώα βασανίζονται και στην Σκόπελο ενώ ο Δήμος Σκοπέλου αδιαφορεί

Με αδιαφορία αντιμετωπίζει το δράμα των ζώων στο νησί ο Δήμος Σκοπέλου. Δεν συγκινείται ούτε με τα περιστατικά κακοποίησης, που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, αλλά ούτε αναλαμβάνει και τις ευθύνες που του αναλογούν όπως ο νόμος 4039/2012 ορίζει. Οι ελάχιστοι κάτοικοι που ασχολούνται με την φροντίδα των αδέσποτων τρέχουν και δεν φτάνουν. Ο αριθμός κυρίως των γατιών είναι μεγάλος και οι ανάγκες για το τάισμα των ζώων, τις στειρώσεις, την μεταφορά τους προς και από τον Βόλο είναι μεγάλες. Οι περισσότεροι και σε αυτό το νησί αντιμετωπίζουν κυρίως με αδιαφορία τα ζώα και αντί να νοιαστούν για την διαχείριση τους – αφού αυτό θα ωφελήσει και αυτά τα συναισθανόμενα όντα και τον τόπο άρα και τους κατοίκους του – μιλούν μόνο για φόλες.

Στις 21 Αυγούστου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων απευθύνθηκε στον δήμαρχο Σκοπέλου, Γιώργο Μιχελή, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, στη Δημοτική Αστυνομία, ώστε να κινητοποιηθούν και να δείξουν, ότι και τους αφορά το θέμα και δεν γίνεται να αδιαφορούν παρανομώντας.

Η Π.Φ.Π.Ο. επιδιώκοντας να πείσει τους αρμοδίους για τις ευθύνες τους απευθύνθηκε για το ίδιο θέμα και στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο, και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Στην επιστολή, που τους απευθύνει, αναφέρει μεταξύ άλλων πιο είναι το πρόβλημα και ζητά λύσεις και ανάληψη ευθυνών.

Συγκεκριμένα η Π.Φ.Π.Ο. τονίζει: «Με αφορμή διάφορα περιστατικά κακοποίησης ή απειλών δηλητηρίασης των αδέσποτων ζώων στο νησί της Σκοπέλου καθώς και την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αδέσποτων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται τόσο για τα ζώα όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και επισημάνουμε τα παρακάτω.

Ο Δήμος Σκοπέλου παρά την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας της χώρας τόσο παλαιότερα με τον νόμο 3170/2003 όσο και με τον πρόσφατο και βελτιωμένο εν μέρει 4039/2012, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια περιορισμού του φαινομένου, ήτοι σε στειρώσεις αδέσποτων, σε περίθαλψή τους, σε δίκτυο υιοθεσίας, ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αλλαγή της εξαιρετικά ελλειμματικής φιλοζωικής κουλτούρας στο νησί.

Οι όποιες προσπάθειες γίνονται οφείλονται σε απλούς πολίτες εθελοντές που με τεράστιο ψυχικό, σωματικό και ψυχικό κόπο αγωνίζονται για την φροντίδα, την περίθαλψη των ζώων και την ενημέρωση του κόσμου. Για τον λόγο αυτό καλούμε τον Δήμο Σκοπέλου άμεσα να ανταποκριθεί στις γραπτές εκκλήσεις των εθελοντών της περιοχής για την δημιουργία προγράμματος στείρωσης, περίθαλψης και ενημέρωσης και βεβαίως στις επιταγές του νόμου.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προβούμε στα νόμιμα για μη ανταπόκριση του Δήμου στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από αυτήν. Παράλληλα στο νησί έχουμε πολλές δηλητηριάσεις αδέσποτων και εξαιρετικά κακές συνθήκες διαβίωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Γι’ αυτό και ζητάμε την αυτεπάγγελτη συνδρομή του Αστυνομικού Τμήματος Σκοπέλου για τις αξιόποινες αυτές καταστάσεις βάσει του άρθρου 1 και 16 του νόμου 4039/2012, περί ευζωίας και κακοποίησης ζώων καθώς επίσης και την ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου, η οποία δείχνει πλήρη αδιαφορία και απαράδεκτη συμπεριφορά στις εκκλήσεις κατοίκων της Σκοπέλου για κακοποιήσεις ζώων και για διοικητικές παραβάσεις που απορρέουν από τον ανωτέρω νόμο.

Τέλος ενημερώνουμε ότι η ενεργητική και η παθητική κακοποίηση ζώων επισείουν πολύ υψηλές τόσο ποινικές όσο και διοικητικές κυρώσεις που ανέρχονται για τις μεν κακοποιήσεις από ένα έως και πέντε έτη φυλάκισης και ταυτόχρονη χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ, οι δε διοικητικές κυρώσεις ξεκινούν από 300 ευρώ και φθάνουν στα 15.000.

Σαν Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, που τυγχάνει να είναι και η μεγαλύτερη στην χώρα, αλλά και σαν Φόρουμ, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων, είμαστε στην διάθεση του καθενός για οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να παράσχουμε αλλά και επαγρυπνούμε σαν πολίτες για κάθε παραβατική κατάσταση εις βάρος των ζώων.

Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι πολιτισμός, αντιλήψεις δε, ιδεοληψίες και νοοτροπίες που θεωρούν τα ζώα μιάσματα ή απόβλητα ανήκουν στο παρελθόν και η χώρα μας ως μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει πλήρως να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή φιλοζωική κουλτούρα της οποίας υπολείπεται παρασάγγας. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες παντός αρμοδίου και για την ενημέρωσή μας».

Απαιτείστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Επειδή τα ζώα μας χρειάζονται όλους όποιος μπορεί να βοηθήσει την Φιλοζωική Εταιρία «Σκόπελος Ζωοφιλία Περιβάλλον Πολιτισμός» καλείται να επικοινωνήσει με την υπεύθυνη του συλλόγου Αναστασία Λαμπρογιάννη στα τηλέφωνα: 6984268972 – 6949521442, ώστε να προσφέρει ό,τι μπορεί σε φάρμακα, ζωοτροφές, αντιπαρασιτικά, υλικά οικοδομών για το πρόχειρο καταφύγιο.

Θυμηθείτε, ότι ως πολίτες και τουρίστες αυτού του τόπου έχετε και δικαιώματα.

Διαμαρτυρηθείτε για την αδιαφορία που ο Δήμος Σκοπέλου επιδεικνύει. Δείξτε τη δυσαρέσκεια σας στέλνοντας email στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σκοπέλου: [email protected] ή στο Γραφείο Δημάρχου: [email protected].

Απαιτείστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Διαβάστε επίσης:

Ψυχικά ασθενής ο 44χρονος που έκοψε τα αφτιά του γαϊδουριού στη Σκόπελο

Δεινή η κατάσταση για αδέσποτα και μη ζώα στην Σκόπελο, αδιάφορη η ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι ξεπαστρεύουν τα κουτάβια και στην Σκόπελο

Σκόπελος: Με όχημα της Πυροσβεστικής έφτασε στο καταφύγιο για να ταΐσει τα ζώα

Συστηματικά αδιάφορη η ΕΛ.ΑΣ. για την κακοποίηση των ζώων στην Σκόπελο

Σκόπελος: Έκοψε με πριόνι τα αφτιά του γαϊδουριού του!

Σκόπελος: Μεγάλη ανάγκη ζωοτροφών για τ’ αδέσποτα του νησιού

Σκόπελος: Τους συνέλαβαν επειδή σκότωσαν στο ξύλο ένα κουνάβι

Καταγγείλτε όσους έχουν ζώα να ζουν μονίμως σε μπαλκόνια και ταράτσες

Σκόπελος: Τους συνέλαβαν επειδή σκότωσαν στο ξύλο ένα κουνάβι

Αλυσοδεμένος στην ταράτσα ξενοδοχείου στην Σκόπελο μέσα στα κόπρανα κάτω από τον καυτό ήλιο

Παραμένει αδιάφορος για τ’ αδέσποτα ο Δήμος Σκοπέλου

Τα ζώα βασανίζονται και στην Σκόπελο ενώ ο δήμος αδιαφορεί

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.