Στηρίξτε μας

Άργος: Ζωντανά κουνέλια «στολίζουν» παιδικά ρούχα

3 Μαΐου 2013 10:26 | Καταγγελίες
Άργος: Ζωντανά κουνέλια «στολίζουν» παιδικά ρούχα

Ζωντανά κουνέλια ως ντεκόρ τοποθέτησαν και φέτος στις βιτρίνες του καταστήματος τους οι ιδιοκτήτες ενός μαγαζιού με παιδικά ρούχα, που βρίσκεται στην οδό Β. Σοφίας στο Άργος. Η τακτική είναι πάγια και έχει καθιερωθεί για να τραβάει τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Τα ζώα ζουν έτσι τις μέρες του Πάσχα και μάλιστα τις νύχτες μένουν εκεί με στραμμένους τους προβολείς πάνω τους να τα κρατούν ξύπνια και να τα ζεσταίνουν ακόμα παραπάνω…

Δυστυχώς αν και πολλοί βλέπουν τι συμβαίνει και γνωρίζουν ότι ο νόμος 4039/2012 ξεκάθαρα το απαγορεύει εντούτοις καταγγελία εις βάρος των ιδιοκτητών της επιχείρησης δεν έχει γίνει. Η φωτογραφία, που δημοσιεύουμε, η οποία ανέβηκε στο facebook είναι τρανή απόδειξη του πως ζουν αυτά τα πλάσματα.

Είναι περιττό να σας προτρέψουμε να μην ψωνίζετε από καταστήματα που χρησιμοποιούν τα ζώα ως αντικείμενα στο βωμό των πωλήσεων και του μάρκετινγκ…

Τι λέει η νομοθεσία

Θυμίζουμε ότι το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται  με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».

Στο άρθρο 13 γίνεται αναφορά στις εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα τονίζεται «1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 παράγραφοι 1 και 2 εξαιρούνται οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας και τα εκτροφεία θηραμάτων, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται κάθε είδους παραστάσεις με τη συμμετοχή ζώων».

Πάγια τακτική των ημερών

Στα δημοσιεύματα που ακολουθούν θα δείτε αντίστοιχες περιπτώσεις ζώων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο σκοπό, αλλά η εφαρμογή του νόμου έγινε είτε εξαιτίας της παρουσίας της Αστυνομίας είτε γιατί οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις.

Θυμίζουμε ότι ακόμα και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Αθήνα μετά το σχετικό ρεπορτάζ του www.zoosos.gr απέσυρε ένα πουλάκι το οποίο είχε σε κλουβί ως έκθεμα.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου θα απομακρύνουν τα κοτοπουλάκια από το πεζοδρόμιο, αφού τους έχουμε ενημερώσει σχετικά με το τι προβλέπει η νομοθεσία.

Τι παθαίνουν τα ζώα;

Αν κάποιος θέλει να βάλει ντε και καλά ζωάκια στη βιτρίνα του, για να τραβήξει τα βλέμματα πελατών, ας τοποθετήσει λούτρινα ή σοκολατένια, που ούτε υποφέρουν, ούτε αισθάνονται…

Η τοποθέτηση των ζώων στις βιτρίνες στηρίζεται στην εκμετάλλευση και τον εξαναγκασμό, αφού τους αφαιρεί το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα εντός του φυσικού τους περιβάλλοντος και της κοινωνικής δομής του είδους τους.

Τα ζώα υποβάλλονται σε αφύσικες γι’ αυτά συνθήκες, ενώ διατηρούνται για πολλές ώρες περιορισμένα σε μικρά γυάλινα δοχεία ή σε πλαστικές θήκες ή εκτεθειμένα σε θορύβους χωρίς να υπολογίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική τους υγεία.

Η υφαρπαγή από το περιβάλλον τους, η μεταφορά και διατήρησή τους επί ώρες σε ακατάλληλους χώρους τους δημιουργεί τεράστιο άγχος και στρες.

Διαβάστε επίσης:

Έβαλαν πλέγμα στην φάτνη στο Μαυροβούνι Πέλλας για να μην μπαίνουν τ’ αδέσποτα ενώ απειλούν & τους φιλόζωους

Στην ΕΡΤ το ρεπορτάζ του zoosos.gr για το παστουρωμένο πρόβατο σε φάτνη στη Νάξο

Με δεμένα τα πόδια ζωντανό ντεκόρ μέσα στη φάτνη στο Καστράκι της Νάξου

Πόνυ ως ντεκόρ σε φούρνο στους Θρακομακεδόνες

Τρίπολη: Ζωντανά κοτοπουλάκια ντεκόρ σε ζαχαροπλαστείο

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης‏ απομάκρυνε το πουλί – έκθεμα (βίντεο)

Καναρίνι ως ζωντανό έκθεμα μέσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (βίντεο)

Ζωντανά κουνέλια ως στολίδια και στο «The Mall Athens» στο Μαρούσι!

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια!

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξαφάνισε τα πρόβατα της φάτνης πριν κατασχεθούν;

Προσήγαγαν τον Άγιο Βασίλη της Helexpo για την εκμετάλλευση των ζώων

Ζώα - ντεκόρ σε πασχαλιάτικες βιτρίνες

Ζώα ως ντεκόρ δίπλα απ’ το θείο βρέφος…

Τα ζώα στις βιτρίνες είναι στολίδια μόνο αν είναι ψεύτικα…

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.