Στηρίξτε μας

ΑΡΧΕΛΩΝ: Ανησυχητική η φετινή μείωση στις φωλιές θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο

7 Σεπτεμβρίου 2017 15:52 | Επικαιρότητα
ΑΡΧΕΛΩΝ: Ανησυχητική η φετινή μείωση στις φωλιές θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο

Έληξε η φετινή περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 2017 υπήρξε η χρονιά με τις λιγότερες φωλιές. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ που καταγράφει από το 1984 συστηματικά κάθε χρόνο τις φωλιές στον Κόλπο του Λαγανά εντόπισε φέτος μόνο 650 φωλιές, τον χαμηλότερο αριθμό όλων των εποχών, μάλιστα ο σύλλογος που δραστηριοποιείται στην προστασία τους τονίζει ότι είναι ασταμάτητες οι ενοχλήσεις γι’ αυτά τα άγρια ζώα 17 χρόνια μετά την ίδρυση του Θαλάσσιου Πάρκου.

Συγκεκριμένα εξηγεί: «Ως γνωστόν η Ζάκυνθος φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Καρέτα στη Μεσόγειο με μέσο όρο τις 1200 φωλιές το χρόνο. Αν και επίσης είναι γνωστό ότι η ωοτοκία των χελωνών παρουσιάζει μεγάλες ετήσιες διακυμάνσεις το φετινό χαμηλό όλων των ετών προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό διότι αφενός η μακροχρόνια πληθυσμιακή τάση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και αφετέρου διότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που ενοχλούν σοβαρά τις χελώνες κυρίως στο θαλάσσιο χώρο του Κόλπου του Λαγανά.

Για παράδειγμα ο μεγάλος αριθμός σκαφών και πλοιαρίων που εξασκούν την τουριστική δραστηριότητα παρατήρησης των χελωνών στη θάλασσα. Δεν είναι σπάνιο να δει κανείς 7-8 σκάφη σε μικρή απόσταση γύρω από μια θηλυκή χελώνα που προετοιμάζει στα ζεστά νερά του Κόλπου την επόμενη γέννα της. Θορυβώδεις τουρίστες πάνω στα σκάφη ζητούν να φωτογραφήσουν τη χελώνα από κοντά, ακόμη και να τη ….χαϊδέψουν, ή να της δώσουν να ….φάει οτιδήποτε έχουν μαζί τους, ακόμη και φρούτα! Ο μεγάλος αριθμός σκαφών, που κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερος, και που το τοπικό λιμεναρχείο δεν μπορεί να ελέγξει, λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου, αποτελεί πλέον σημαντική πηγή ενόχλησης των χελωνών στο θαλάσσιο χώρο που διαταράσσει σοβαρά την ομαλή εξέλιξη της ωοτοκίας.

Δυστυχώς η έλλειψη Διαχειριστικού Σχεδίου μέχρι σήμερα -17 χρόνια μετά την ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου- δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Η σύνταξη και έγκριση του Διαχειριστικού Σχεδίου προβλέπονταν να γίνει εντός ενός έτους από την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης, όμως δυστυχώς εκκρεμεί ακόμη. Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμη πιο ανησυχητικό όταν συνδυάζεται με την ελλιπή φύλαξη από το Πάρκο, γεγονός που επιτείνει τις οχλήσεις στις παραλίες ωοτοκίας με την ανάπτυξη παράνομων επίπλων θαλάσσης και εγκαταστάσεων στον πυρήνα του βιοτόπου και τέλος με τη διαχρονική ελλιπή κρατική χρηματοδότηση.

Παρόλα αυτά, ο ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη των εκατοντάδων εθελοντών του πέραν της παρακολούθησης, της καταγραφής και της προστασίας των φωλιών, συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για την ενημέρωση των επισκεπτών, όμως αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει το θεσμικό ρόλο της Πολιτείας. Απαιτείται συνολική και συστηματική παρέμβαση στη στεριά και τη θάλασσα για να γίνει ο Κόλπος του Λαγανά ασφαλές καταφύγιο της Καρέτα».

Διαβάστε επίσης:

Ζάκυνθος: Και τα σκάφη θανάσιμος κίνδυνος για τις θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο του Λαγανά

Ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο για να τις βλέπουν τουρίστες & εκθέτουν τις Caretta caretta σε κίνδυνο

Απαγορεύεται να ταΐζουμε θαλάσσιες χελώνες, η εξοικείωση άγριων ζώων με τους ανθρώπους τα σκοτώνει!

Βρήκαν την καρέτα καρέτα χτυπημένη με τραύμα στο κεφάλι στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Πέθανε η καρέττα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα» από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Απελευθέρωσαν υγιή την θαλάσσια χελώνα που είχε παγιδευτεί σε ξαπλώστρα στη μαρίνα του Φαλήρου

Απελευθέρωσαν στο Σούνιο την θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στην Κάρπαθο

Απελευθέρωσαν αφού γιάτρεψαν την caretta caretta που βρέθηκε τραυματισμένη στη Ζάκυνθο

3 θαλάσσιες χελώνες νεκρές χτυπημένες στο κεφάλι βρέθηκαν σε ακτές του Θερμαϊκού μέσα σε 15 μέρες

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα σφυροκοπημένη στο κεφάλι βρέθηκε στο Άκτιο

Βρήκαν τη θαλάσσια χελώνα με σπασμένο το κρανίο και την γνάθο στο Άκτιο

Άλλη μια καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι με καμάκι στην Αιτωλοακαρνανία

Οι ψαράδες αποκεφαλίζουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.