Στηρίξτε μας

Αρχαιοφύλακας – κυνηγός σκότωσε αγριογούρουνο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Ηλείας

8 Ιουνίου 2021 08:00 | Καταγγελίες
Αρχαιοφύλακας – κυνηγός σκότωσε αγριογούρουνο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Ηλείας

Τη δίωξη του αρχαιοφύλακα που στις 13 Μαΐου λίγο μετά τις 20:00 εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο πυροβολώντας δύο φορές ένα αγριογούρουνο – το οποίο προσέγγισε δελεάζοντας το με τροφή – εντός του αρχαιολογικού χώρου του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας στον νομό Ηλείας ζητάει με επιστολή της προς τις αρχές η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.).

EfimeridaPatrisEpikouriosApollonasAgriogourouno18 5 2021Το δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ».

Το έγκλημα στην Αστυνομία κατήγγειλε εργαζόμενη στον χώρο εντούτοις μέχρι να φτάσουν εκεί οι αστυνομικοί ο φερόμενος ως δράστης είχε μαζέψει το όπλο του και το πτώμα του ζώου και το είχε απομακρύνει με το όχημα του.

Απαράδεκτο έγκλημα εντός αρχαιολογικού χώρο και εκτός κυνηγετικής περιόδου

Αναφορά για το έγκλημα έχει γίνει και στον τοπικό Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» στις 18 Μαΐου και στη σελίδα 2 στη στήλη «ΗΛΕΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ» γίνεται αναφορά στη δολοφονία του ζώου αλλά με «χαριτωμένο» ύφος παρά το απαράδεκτο της πράξης. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Την απόφαση να… “απομακρύνει” με τον δικό του “τρόπο” αγριογούρουνο που είχε εισβάλλει στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Επικούριου Απόλλωνα, έμαθα ότι πήρε αρχαιοφύλακας… η απόφαση και ο τρόπος “εκτέλεσής” της, όπως πληροφορήθηκα, αποτελούν αντικείμενο έρευνας…».

Η Π.Φ.Π.Ο. σε επιστολή της στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πύργου επισημαίνει τι της ανέφερε η αυτόπτης μάρτυρας καθώς ο συγκεκριμένος άνδρας έχει διαπράξει και σε προηγούμενο χρόνο αντίστοιχο έγκλημα.

Η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο., Νατάσα Μπομπολάκη, με ανάρτηση της στο facebook επισημαίνει τα εξής: «Αφού πρώτα ύπουλα και προμελετημένα έφερε κοντά του το πεινασμένο μικρό αγριογούρουνο, μη κι αστοχήσει, δίνοντας του τροφή και μετά το σκότωσε εν ψυχρώ. Αποκρουστικό έγκλημα από αρχαιοφύλακα μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.

Οι πληροφορίες μας λένε, ότι το κάνει συχνά και στη συνέχεια κάνουν τσιμπούσι μαζί με αστυνομικούς.

FAR WEST  Η ΕΛΛΑΔΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ ΤΕΛΕΙΩΣ

Κείμενο επιστολής μας προς  ΑΡΧΗΓΟ ΕΛ.ΑΣ., ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Θέµα: Θανάτωση αγριόχοιρου από αρχαιοφύλακα, εν ώρα υπηρεσίας του στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Αξιότιµοι κ.κ.

Η Οµοσπονδία µας ενημερώθηκε ότι στις 13/05/2021 και ώρα 20.35 µ.µ., ο αρχαιοφύλακας µε τα στοιχεία ..........., ο οποίος εργάζεται στον αρχαιολογικό χώρο του.............. στις .........., εκτέλεσε εν ψυχρώ µε κυνηγετική καραµπίνα, (την οποία µετέφερε από το αυτοκίνητό του), αγριογούρουνο που είχε βρει καταφύγιο µέσα στο χώρο.

Οι καταγγέλλοντες µας ενηµέρωσαν ότι το περιπολικό από το Α.Τ. Ανδρίτσαινας έφτασε στον αρχαιολογικό χώρο µετά από είκοσι λεπτά από την κλήση κάποιου υπαλλήλου, ο οποίος είχε καλέσει στο µεταξύ και στο Α.Τ. Μεσσηνίας καθώς χανόταν πολύτιµος χρόνος.

Στο διάστηµα των είκοσι λεπτών ο καταγγελλόμενος µπήκε µε το όχηµά του εντός του αρχαιολογικού χώρου, µετέφερε το σκοτωµένο ζώο και την κυνηγετική καραµπίνα στο πορτµπαγκάζ και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Όλες οι ανωτέρω κινήσεις έχουν καταγραφεί από κάµερες ασφαλείας του φυλακίου.

Κατά την επιστροφή του και σε έρευνα στο όχηµά του από τον Αξιωματικό του Α.Τ. Ανδρίτσαινας – όπως ήταν φυσικό – δεν βρέθηκε ούτε η καραµπίνα ούτε το σκοτωµένο ζώο.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι στο σημείο της ζωοκτονίας, εντοπίστηκαν από υπαλλήλους κηλίδες αίµατος οι οποίες δεν αναγνωρίστηκαν από δεύτερη αυτοψία αξιωματικού του Α.Τ. Ανδρίτσαινας.

(Σύµφωνα µε το επισυναπτόµενο αντίγραφο εκ του ∆ελτίου Οχήµατος του Α.Τ. Ανδρίτσαινας, το οποίο εστάλει – κατόπιν σχετικής αιτήσεως – µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου στη δικηγόρο της Οµοσπονδίας Ελένη Αρβανίτη).

Οι καταγγέλλοντες µας επισήµαναν ότι ο φερόµενος δράστης ήδη από τους χειμερινούς µήνες, συνήθιζε να αφήνει τροφή στον ευρύτερο χώρο του Αρχαιολογικού Ναού προσελκύοντας αγριογούρουνα µε σκοπό τη θανάτωσή τους, πράξη την οποία είχε επαναλάβει και στο παρελθόν.

Με δεδοµένα τα κάτωθι:

1) Τροποποιήθηκε η Ρυθµιστική Απόφαση θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2020 - 2021 µε παράταση του κυνηγίου του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) µέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 (έληξε 20-1-2021). Σύµφωνα µε την Απόφαση ΥΠΕΝ/∆∆∆/6742/253/2021 που δηµοσιεύθηκε στο ΦΕ190/Β/24-1-2021, το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) επιτρεπόταν σε οµάδες µέχρι τεσσάρων (4) κυνηγών, µε δικαίωµα θήρευσης χωρίς περιορισµό στο όριο κάρπωσης ανά οµάδα και έξοδο.

Κατά συνέπεια την 13η Μαΐου 2021 (ηµεροµηνία κατά την οποία έλαβε χώρα η θανάτωση του αγριόχοιρου) η κυνηγετική περίοδος είχε λήξει, εποµένως η θανάτωση του ζώου απαγορευόταν.

2) Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει επί πλέον σοβαρότατη διερεύνηση για παράνοµη οπλοκατοχή και οπλοχρησία

3) Ο αγριόχοιρος επιτίθεται µόνο: α) αν κινδυνεύουν τα µωρά του, β) αν είναι τραυµατισµένος.

∆ιαφορετικά δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς το µόνο που αναζητά είναι η τροφή του και φυσικά πρόκειται για χορτοφάγο είδος.

Εποµένως ο φερόµενος δράστης σε καµία περίπτωση δεν εκτέθηκε σε κίνδυνο. Το ζώο βρέθηκε εκεί αναζητώντας την τροφή – που ο ίδιος είχε τοποθετήσει - και εκείνος είχε όλο το χρόνο να πάει στο αυτοκίνητο προκειµένου να πάρει την καραµπίνα για να το σκοτώσει.

∆ηλαδή όχι µόνο δεν αιφνιδιάστηκε αλλά προµελέτησε το θάνατο έλκοντας το ζώο µε τροφή. Σε καµία λοιπόν περίπτωση ο φερόµενος δράστης δεν ήταν αµυνόµενος, αλλά επιτιθέµενος.

Εκτέλεσε εν ψυχρώ ένα ζώο χωρίς αυτό να του επιτεθεί και µάλιστα εκτός των ορίων της κυνηγετικής περιόδου που είχε λήξει ήδη από 28/2/2021 και το κυριότερο εντός Αρχαιολογικού Χώρου.

4) Το ζώο κατά τη θανάτωσή του ήταν προστατευόµενο - όπως κάθε έµβιος οργανισµός - από τον Ν. 4039/2012 και ο δράστης προέβη στη διάπραξη αδικήµατος που τιµωρείται πλέον - Νόµος 4745/2020 - ως κακούργηµα µε ποινή καθείρξεως έως δέκα έτη.

Ενηµερώνουµε ότι υπήρξε και σχετικό δηµοσίευµα στον τοπικό Τύπο για το γεγονός (επισυνάπτεται), στο οποίο τονίζεται ότι θα πρέπει το περιστατικό να αποτελέσει αντικείµενο ενδελεχούς έρευνας από τις αρµόδιες Αρχές.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, παρακαλούµε έντονα για τη διερεύνηση του περιστατικού, της νοµιµότητας κατοχής του όπλου, της νοµιµότητας χρήσης αυτού εντός των ορίων Αρχαιολογικού χώρου µε κίνδυνο για τη σωµατική ακεραιότητα των υπαλλήλων που εργάζονταν εκεί.

Αιτούµεθα την άµεση επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόµος στον φερόµενο δράστη για κάθε παράβαση, ιδιαιτέρως για την θανάτωση του ζώου ζητάµε να διωχθεί ποινικά για Κακούργηµα, αλλά ζητάµε και την αποκατάσταση της ηθικής τάξης και των όσων απαιτεί η πολιτιστική µας ταυτότητα.

Από πότε επιτρέπεται στη χώρα µας οι αρχαιολογικοί χώροι και δη επισκέψιµοι, που αποτελούν πολιτιστική κληρονοµιά των Ελλήνων, να γίνονται πεδίο βολής και θανάτωσης ζώων;

Από πότε επιτρέπεται η φύλαξη και χρήση των κυνηγετικών όπλων οποιαδήποτε στιγµή και εκτός περιόδου κυνηγετικής δραστηριότητας;

Από πότε η Ελληνική κουλτούρα επιτρέπει ασυδοσία τύπου «άγριας δύσης» εν έτει 2021;

Τέτοιες πράξεις αφενός εκθέτουν τη χώρα µας, τα ήθη, τον πολιτισµό µας, απαξιώνουν τη ζωή και τα δικαιώµατα άλλων αδύναµων υπάρξεων, και αφετέρου πρόκειται για παραβίαση της νοµοθεσίας που δυνάµει θέτει σε κίνδυνο και τις ζωές ανθρώπων.

Παρακαλούµε για τις ενέργειές σας και την άµεση ενηµέρωσή µας.

Με εκτίµηση

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ.».

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.