Στηρίξτε μας

Απομάκρυναν ξανά την αρκούδα από την Καστοριά

20 Δεκεμβρίου 2012 10:15 | Επικαιρότητα
Απομάκρυναν ξανά την αρκούδα από την Καστοριά

Χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να τη σώσουν!

Η Ίρμα είναι η θηλυκή αρκούδα, η οποία μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον οικισμό του Προφήτη Ηλία Καστοριάς κατά τη διάρκεια αναζήτησης τροφής. Η Ίρμα – έτσι την ονόμασαν οι επιστήμονες της οργάνωσης Καλλιστώ – οι οποίοι την έχουν απομακρύνει ήδη δύο φορές από την χερσόνησο της Καστοριάς επέστρεψε εδώ και μερικές ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Κρεπενής.Η συγκεκριμένη αρκούδα, ηλικίας περίπου 6 ετών, συνηθίζει να φτάνει κολυμπώντας εκεί και είχε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωση Καλλιστώ τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης απομάκρυνσής της και επανένταξης της στον ορεινό όγκου Βιτσίου.


Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου μείναμε άναυδοι ακούγοντας τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Πασχάλη Χαρούμενο, να ζητάει δημόσια η συγκεκριμένη αρκούδα, να θανατωθεί! Ο κ. Χαρούμενος τότε δήλωσε: «Συμπολίτης μας απειλούσε να αυτοκτονήσει, έχει δίκιο πρέπει να θανατώσουμε το ζώο άμεσα».

Στην Ίρμα είχε αναφερθεί και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τότε είχε τονίσει πως «δε θα ήταν λύση ο θάνατος του ζώου».

Την παρακολουθούν εδώ και 6 μήνες

Έκτοτε και επί έξι μήνες, η Καλλιστώ παρακολουθεί συστηματικά τις κινήσεις του συγκεκριμένου ζώου με βάση τα τηλεμετρικά στοιχεία από το ραδιοκολάρο που φέρει. Έτσι ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς σε κάθε περίπτωση που η αρκούδα πλησιάζει σε κατοικημένες περιοχές.

Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών αλλά και η σχετική αυτοψία από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης Καλλιστώ, οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως η αρκούδα σκόπευε να περάσει το χειμώνα πολύ κοντά στους ανθρώπους!

Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι επιστήμονες βρίσκονται και πάλι στην περιοχή, με σκοπό να αποτρέψουν αυτή την φορά, ενδεχόμενη φωλεοποίηση και εγκατάσταση της αρκούδας κοντά σε κατοικημένη περιοχή για τους χειμερινούς μήνες (κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου).

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου επιθυμητό διότι η αρκούδα θα εξοικειωθεί περαιτέρω με την ανθρώπινη παρουσία όπως και τα μικρά της (στην περίπτωση που γεννήσει φέτος το χειμώνα).

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώ αφού ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους φορείς επιχείρησε τρεις φορές την προηγούμενη εβδομάδα να απομακρύνει την αρκούδα από την περιοχή με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων (λαστιχένιες σφαίρες).

Λόγω της δυσκολίας προσέγγισης στο συγκεκριμένο σημείο που βρίσκονταν το ζώο αλλά και λόγω της πολύ πυκνής βλάστησης, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν.

Την έδιωξαν για να μη φωλιάσει κοντά στον οικισμό

Τελικά τα ξημερώματα της Τετάρτης έγινε από την Καλλιστώ η τέταρτη επιχείρηση απώθησης του ζώου με την συνεργασία και των αρμόδιων υπηρεσιών πάλι με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων, αλλά από πολύ μικρότερη απόσταση, με σκοπό να πιεστεί η αρκούδα και να μετακινηθεί σε πιο απομακρυσμένες περιοχές προς το όρος Ίστακος.

Παρά την αδυναμία του ειδικού οχήματος JCB, το οποίο επιστρατεύθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, να φτάσει κοντά στο σημείο όπου βρίσκονταν η αρκούδα, τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώ κατάφεραν πεζοπορώντας να φτάνουν αρκετά κοντά στο ζώο.

Χρησιμοποιώντας και πάλι πλαστικές σφαίρες και σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δασαρχείου και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς - οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία ενός μετώπου απώθησης της αρκούδας - η επιχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η αρκούδα απομακρύνθηκε στο επιθυμητό σημείο.

Η Ομάδα της οργάνωσης Καλλιστώ θα παραμείνει στην περιοχή και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επαναληφθεί συμπληρωματική επιχείρηση σε περίπτωση που η αρκούδα αποπειραθεί να επιστρέψει.

Η Καλλιστώ έχει επισημάνει στους αρμόδιους φορείς την ανάγκη διάνοιξης ενός διαδρόμου στο σημείο που βρίσκονταν η αρκούδα μέχρι χθες αλλά και καταστροφής της φωλιάς που ενδεχομένως να είχε ήδη φτιάξει ώστε το σημείο να μην είναι πλέον ελκυστικό για φωλεοποίηση, διαχείμαση.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά το οποίο υλοποιείται αυτή την περίοδο στην περιοχή, σκοπεύοντας μεταξύ άλλων, μέσω της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία στους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Φορέας Διαχείρισης κτλ), ώστε να αντιμετωπίζονται στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά που αρκούδες προσεγγίζουν σε οικισμούς ή περιπτώσεις που γίνονται ζημιές, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Την ίδια περίοδο και προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκεται σε τελική διαμόρφωση και έγκριση ένα Ενιαίο Πρωτόκολλο αντιμετώπισης περιπτώσεων αλληλεπιδράσεων ανθρώπου και αρκούδας από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υ.Π.Ε.Κ.Α., με σκοπό τη δημιουργία μικτών κλιμακίων αντιμετώπισης αντίστοιχων περιστατικών, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να είναι και επιχειρησιακά αλλά και θεσμικά σε θέση να επεμβαίνουν κάθε φορά που υπάρχει αντίστοιχη αναγκαιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Απειλούσε να αυτοκτονήσει για το πρόβατο ή επειδή φοβήθηκε την αρκούδα;

Καστοριά: Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά τη θανάτωση αρκούδας!

Καστοριά: Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.