Στηρίξτε μας

Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στην Καστοριά

2 Ιουλίου 2015 10:11 | Καταγγελίες
Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στην Καστοριά

Το ζώο αναισθητοποίησε μέλος φορέα που δεν είναι κτηνίατρος!

Ένα ακόμα τροχαίο δυστύχημα με θύμα μια αρκούδα συνέβη το περασμένο Σάββατο 27 Ιουνίου στις 11:00 σε επαρχιακό δρόμο κοντά στο χωριό Φωτεινή της Καστοριάς. Το ζώο δεν πέθανε ακαριαία, αλλά σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» το μέλος ενός φορέα που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης αναισθητοποίησε την αρκούδα - χωρίς να είναι κτηνίατρος και χωρίς να έχει γνώσεις για το χειρισμό τον τραυμάτων της- επιταχύνοντας έτσι τον θάνατο της.

Το www.zoosos.gr επικοινώνησε με τον Γιώργο Θεοδωρίδη, υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και ρώτησε γιατί δεν κατονομάζεται στην σχετική ανακοίνωση το ποιος ήταν εκείνος που αν και δεν είναι κτηνίατρος προχώρησε στην «φροντίδα» του ζώου. Ο κ. Θεοδωρίδης μας εξήγησε ότι δεν κρίνουν σκόπιμο ότι πρέπει να το αναφέρουν αλλά θέλουν να επισημάνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ» μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε.) του συλλόγου τους - που λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA - ειδοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση από υπάλληλο του Δασαρχείου και όταν έφτασε στο σημείο ήταν λίγο πριν το ζώο πεθάνει και ενώ είχαν ήδη γίνει λάθος χειρισμοί στην φροντίδα της τραυματισμένης αρκούδας.

Η «Καλλιστώ» εκφράζει την δυσαρέσκειά της για δύο σημαντικά ζητήματα:
α) για το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε εγκαίρως καθώς και με βάση το Φ.Ε.Κ. τόσο η Τροχαία όσο και το Δασαρχείο, που είναι αρμόδιο να συντονίσει μια τέτοια επιχείρηση, έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν αρμοδίως όλους τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στην Ο.Α.Ε.   

β) για το γεγονός ότι δεν παρίστατο (όπως θα όφειλε με βάση το Φ.Ε.Κ.) κτηνίατρος προκειμένου να παρασχεθούν στο βαριά τραυματισμένο ζώο οι πρώτες βοήθειες και να του γίνει η κατάλληλη αναισθητοποίηση για καλύτερη διάγνωση και τυχόν ανάνηψη. Αντ’ αυτού η αναισθητοποίηση του ζώου έγινε με ερασιτεχνικό τρόπο από εκπρόσωπο φορέα που δεν συμμετέχει επίσημα στην Ο.Α.Ε. και δεν είναι κτηνίατρος, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση του ζώου και να καταλήξει πρόωρα.

Στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γίνει πολλά ατυχήματα με θύματα είδη της άγριας πανίδας λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει εκατέρωθεν του δρόμου  και της γειτνίασής του τόσο με τον ημιορεινό όγκο που αποτελεί βιότοπο όσο και με αρδευτικό κανάλι από το οποίο τα ζώα πίνουν νερό.

Σύμφωνα με την «Καλλιστώ» τα τρία τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί στην συγκεκριμένη περιοχή δύο αρκούδες, δύο ζαρκάδια, δύο λύκοι και αρκετές αλεπούδες. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA έχουν τοποθετηθεί στον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή υπερενισχυμένος φράχτης και πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς  για  την  ενδεχόμενη διέλευση αρκούδων, ελαχιστοποιώντας τα ατυχήματα. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί υπερενισχυμένος φράχτης σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής και για αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να σέβονται τα όρια ταχύτητας.

Η «Καλλιστώ» δεσμεύεται ότι θα προσπαθήσει να πείσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναγκαιότητα της τοποθέτησης στην περιοχή ενημερωτικών πινακίδων για τους οδηγούς.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί αυτή την εποχή όπου λόγω της καρποφορίας των οπωροφόρων δέντρων οι αρκούδες παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα, αλλά και γύρω από την περιοχή της λίμνης στην οποία κατευθύνονται  πολλά ζώα για να πιούν νερό!

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο οδηγός του οχήματος που χτύπησε την αρκούδα δεν τραυματίστηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Διαβάστε επίσης:

12η αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στον δρόμο - καρμανιόλα!

Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στον δρόμο - καρμανιόλα!

Εγνατία Οδός: Καρμανιόλα για τις αρκούδες

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. GIANNIS

    ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΕΣ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΔΩ Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ,ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΖΩΟΥ.ΟΠΩΣ Ο ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΑΓΟΓΑΚΙ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.