Στηρίξτε μας

Την κακοποίηση αλόγων που ετοιμάζεται να πουλήσει ο Δήμος Γρεβενών καταγγέλλει η Φιλοζωική Ομάδα (βίντεο)

21 Απριλίου 2022 19:32 | Καταγγελίες
Την κακοποίηση αλόγων που ετοιμάζεται να πουλήσει ο Δήμος Γρεβενών καταγγέλλει η Φιλοζωική Ομάδα (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Στην πώληση δεκάδων αλόγων μέσω δημόσιας δημοπρασίας στις 3 Μαΐου θα προχωρήσει ο Δήμος Γρεβενών καθώς μετά από εισαγγελική εντολή τα ζώα περισυλλέγησαν και συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο χωριού του νομού (του οποίου σκοπίμως δεν αναφέρουμε το όνομα). Τα ενήλικα και τα πουλάρια (που ακόμα θηλάζουν) μεταφέρθηκαν εκεί γιατί περιφέρονταν ελεύθερα και στην προσπάθεια τους να τραφούν προκαλούσαν καταστροφές στις καλλιέργειες.

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία (4056/2012 αρ. 17) επιτρέπει τη δημοπράτηση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (αυτό ισχύει για βοοειδή, προβατοειδή, αιγοειδή) η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης τους.

 

Η Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών εδώ και μερικές ημέρες έχει καταγγείλει ότι τα 36 ζώα τα κρατούν σ’ αυτό το γήπεδο χωρίς να τα σιτίζουν επαρκώς και παραμένουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες αφού δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα αυτά να προστατευτούν, ενώ αναρωτιέται ποια θα είναι η τύχη τους αφού αποδεδειγμένα στην Ελλάδα και τα ιπποειδή είναι ζώα τα οποία κακοποιούνται βάναυσα ενώ η πιθανότητα αυτά τα πλάσματα να σφαγιαστούν για το κρέας τους δεν είναι μικρή.

Σήμερα τα άλογα στον χώρο του γηπέδου όπου κρατούνται...

 

Καθώς στην Ελλάδα δεν έχουν ολοκληρωθεί με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Μάκη Βορίδη – που διαφήμιζε εδώεδώ και εδώ τη μέριμνα την οποία έδειχνε για το ζήτημα – το θέμα της καταγραφής, ηλεκτρονικής σήμανσης και του βιβλιαρίου των ιπποειδών ώστε να είναι δυνατόν να γίνει έλεγχος στους κατόχους τους, φιλοζωικοί φορείς εκφράζουν τη βάσιμη ανησυχία τους για το που θα καταλήξουν αυτά τα ζώα.

Τι αναφέρει η περίληψη διακήρυξης της δημοπρασίας που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Γρεβενών

«ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

Εκτίθεται με πλειοδοτική δημοπρασία η εκποίηση τριάντα (30) ανεπιτήρητων ζώων (ιπποειδή) που περιήλθαν στην περιουσία του Δήμου Γρεβενών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν.4056/2012.

Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στις 3 Μαΐου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:00 – 12:00 (ώρα λήξης προσφορών) στο Δημοτικό Κατάστημα (Πλατεία Ελευθερίας 1) ενώπιον της τριμελούς επιτροπής δημοπρασιών σύμφωνα με τους όρους της σχετικής διακήρυξης (Απόφαση Οικον. Επιτροπής 105/2022).

Αν η δημοπρασία αποβεί άγονη θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα και τις ίδιες ώρες της επόμενης εβδομάδας, με τους ίδιους όρους και την ίδια Επιτροπή δημοπρασίας, στον ίδιο χώρο.

Για τη συμμετοχή στη δημοπρασία, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν Γραμμάτιο συστάσεως του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή Αναγνωρισμένης Τράπεζας ποσού πενήντα  ευρώ (50,00 €)  που θα διασφαλίσει τη συμμετοχή τους στη Δημοπρασία.

Πληροφορίες και έντυπα για τη δημοπρασία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθευτούν από τα γραφεία του Δήμου τις εργάσιμες μέρες και ώρες (τηλ.2462025630 – Παπαγεωργίου Στέργιος).

Ο Δήμαρχος

Δασταμάνης Γεώργιος».

Τι καταγγέλλει η Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών

Στις 16 Απριλίου η Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών στη σελίδα της στο facebook επισήμανε τα εξής: «Δεν υπήρξε άνθρωπος που ανέβηκε φέτος στα βουνά των Γρεβενών και δεν εβγαλε φώτο με τα (αγρια) άλογα που ζουν ελεύθερα στον ορεινό όγκο.

Είναι τα ίδια αυτά άλογα που με εντολή εισαγγελέα, μετά από καταγγελίες κατοίκων κάποιων χωριών ότι κάνουν καταστροφές μέσα στα χωρια (προφανώς σε αναζήτηση τροφης), μαζεύτηκαν μέσα σε γηπεδο(!), χωρις κατάλυμα, μεσα στον ηλιο και στη βροχη, με σκοπό να βγουν σε δημοπρασία.

Μαθαίνουμε ότι αφήνονται για μέρες χωρίς τροφή.

Μαθαίνουμε ότι και οταν υπαρχει, πολλές φορές η τροφή δεν επαρκεί με αποτέλεσμα οι μάνες με τα πουλαρια και τα πιο αδύναμα, να μένουν νηστικά.

Μαθαίνουμε ότι κάποιοι πήραν επιδοτήσεις για αυτά τα άλογα και μετά τα παράτησαν. Σ αυτήν την περίπτωση, έχει γίνει έλεγχος για ύπαρξη τσιπ?».

Τι ισχύει για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα

Ο νόμος 4056/2012 στο άρθρο 17 «Διαχείριση ανεπιτηρήτων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή)» επισημαίνει τα εξής:

  1. Ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση.
  1. Οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση ή σφαγή ή επιστροφή τους στον ιδιοκτήτη τους.
  1. Για τον παραπάνω σκοπό, οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Για να λειτουργήσει η προαναφερθείσα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, χορηγείται στο δήμο κωδικός εκμετάλλευσης.
  1. Για την περισυλλογή των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στο χειρισμό παραγωγικών ζώων.
  1. Τα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται οδηγούνται στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση της παραγράφου 3, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.
  1. Ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από τη σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου.
  1. Η εκποίηση των ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού. Ο δήμος δύναται να διαθέτει δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση τα προϊόντα που προέρχονται από το ζωικό κεφάλαιο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της παραγράφου 3.
  1. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, τριμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κτηνιάτρου ή γεωπόνου του δήμου.
  1. Στον ιδιοκτήτη ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου, που ταυτοποιείται από τη σήμανση του ζώου, επιβάλλονται πρόστιμα, δηλαδή πενήντα (50) ευρώ ανά ζώο για 1458 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) αιγοπρόβατα και εκατόν πενήντα (150) ευρώ ανά ζώο για βοοειδή. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από την τριμελή επιτροπή της παραγράφου 8, ενώ επιβάλλεται και εισπράττεται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.
  1. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός του δεκαημέρου της παραγράφου 6, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση.
  1. Ο όρος «εγκεκριμένος κτηνίατρος» που απαντάται στο Παράρτημα 2 του ν. 4039/2012 (Α΄ 15 ) αντικαθίσταται από τον όρο «κτηνίατρος».

Ο νόμος 4830/2021απαγορεύει την εξαγωγή αλόγων για να γίνουν κρέας

Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 23 επισημαίνει τα εξής: «5. Απαγορεύονται η εκτροφή, η εκπαίδευση και η συμμετοχή ζώων σε οποιοδήποτε είδος μάχης. Επίσης απαγορεύονται η εκτροφή, η εξαγωγή και η χρησιμοποίηση σκύλων, γατών, ιπποειδών και ειδών νυφίτσας (mustela putorius furo) για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.».

Καθημερινά τα ιπποειδή βασανίζονται μέχρι θανάτου...

Η κακοποίηση και των ιπποειδών στην Ελλάδα – παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας – είναι καθημερινό φαινόμενο και ελάχιστοι είναι αυτοί που καταγγέλλουν στις αρχές το δράμα των ζώων ή παλεύουν να σώσουν πλάσματα που υποφέρουν.

Μέσα από τα άρθρα και τα ρεπορτάζ μας θα δείτε τι συμβαίνει στα ΑΛΟΓΑ, στα ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ και στα ΜΟΥΛΑΡΙΑ, στα ΠΟΝΥ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

«Ιππόθεσις» προς Βορίδη: Έχουν εκδοθεί τα έντυπα διαβατηρίων για να ισχύσει η καταγραφή ιπποειδών;

Υπογράφτηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. η Υπουργική Απόφαση για ταυτοποίηση και ιχνηλάτηση ιπποειδών

Θα απαντήσει ο νέος υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γιατί δεν εφαρμόζεται σήμανση και καταγραφή ιπποειδών;

«Ιππόθεσις»: Απαιτήστε την προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα

Λοιμώδης Αναιμία Ιπποειδών, μια ανίατη ασθένεια που αφήνει αδιάφορο το ελληνικό κράτος

Υποχρεωτική η καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών στην Ελλάδα – Νόμος του κράτους ο Κοινοτικός Κανονισμός

Ιππόθεσις: Απροστάτευτα αφήνει τα ιπποειδή η κυβέρνηση – Μόνο στις θριαμβευτικές ανακοινώσεις έμεινε το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Υπογράφτηκε επιτέλους ο κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών που προστατεύει άλογα, μουλάρια και γαϊδούρια

Μετά από πολυετή καθυστέρηση θεσπίζεται διαβατήριο για τα ιπποειδή από το ΥΠ.Α.Α.Τ.

O σύλλογος «Ιππόθεσις» κατήγγειλε στην Κομισιόν το ΥΠ.Α.Α.Τ. για την απουσία νομοθεσίας για την προστασία ιπποειδών

Ιππόθεσις: Απολύτως απροστάτευτα τα ιπποειδή ζώα εργασίας στη χώρα μας

«Ιππόθεσις»: Θετικό στο νομοσχέδιο Βορίδη η απαγόρευση σφαγής ιπποειδών

Θα ασχοληθεί ο υπουργός Μ. Βορίδης με την προστασία αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών;

Ξαναδεσμεύεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. - μέσω Βορίδη - για την προστασία των γαϊδουριών που κακοποιούνται στη Σαντορίνη (βίντεο)

Ιππόθεσις: Και τα άλογα, τα μουλάρια και τα γαϊδούρια υποφέρουν από το κρύο

Εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. για την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών)

Σε διαβούλευση τα μέτρα για καταγραφή/σήμανση ώστε να περιοριστεί παράνομο εμπόριο η κακοποίηση/εγκατάλειψη αλόγων, γαϊδουριών, μουλαριών

Τι αναφέρει για το παστούρωμα, το δέσιμο των ποδιών των ιπποειδών η νέα εγκύκλιος του ΥΠ.Α.Α.Τ. (βίντεο)

Πολίτες & οργανώσεις ζητούν την προστασία των ιπποειδών (αλόγων, μουλαριών, γαϊδουριών) που στη χώρα μας υποφέρουν

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.