Στηρίξτε μας

Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

8 Σεπτεμβρίου 2014 19:37 | Επικαιρότητα
Ο ύπνος με κατοικίδια στη βρεφική ηλικία μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Της Ρούλας Σκουρογιάννη*

Μόναχο: Το να κοιμούνται τα νεογέννητα μαζί με το κατοικίδιο, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του άσθματος στη μετέπειτα παιδική ηλικία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας μελέτης, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS 2014), που διεξάγεται αυτές τις ημέρες (6-19 Σεπτεμβρίου) στο Μόναχο. Η μελέτη απέδειξε  ότι η έκθεση στο μικροβιακό περιβάλλον του δέρματος και της γούνας των ζώων θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση έναντι του άσθματος και των αλλεργιών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε ένα ευρύτερο φάσμα μικροβίων από νεαρή ηλικία θα μπορούσε να δρα προστατευτικά έναντι του άσθματος και των αλλεργιών. Αυτά τα ευρήματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί οριστικά στο αστικό περιβάλλον. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν νεογέννητα παιδιά που διέμεναν σε πόλη και τα οποία είχαν εκτεθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου στα μικρόβια του  δέρματος των ζώων.

Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από μια γερμανική ομάδα που ονομάζεται Lisaplus. Η ομάδα αυτή περιλάμβανε πάνω από 3.000 υγιή νεογνά που είχαν πάρει μέρος στην έρευνα το 1998.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την έκθεση του δέρματος των ζώων κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της ζωής, μαζί με πληροφορίες σχετικά με την υγεία των παιδιών μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Πληροφορίες για 2.441 παιδιά χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, με το 55% εκείνων που περιλαμβάνονται στη μελέτη να κοιμάται στη γούνα των ζώων, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο ύπνος στη ζωική γούνα σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο από έναν αριθμό παραγόντων που συνδέονται με το άσθμα. Η πιθανότητα να έχει άσθμα στην ηλικία των 6 ετών ήταν 79% χαμηλότερη σε παιδιά που είχαν κοιμηθεί στο δέρμα των ζώων μετά τη γέννηση σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί στο δέρμα ζώων. Ο κίνδυνος μειώθηκε σε 41% από την ηλικία των 10.

Η δρ Kristina Tischer, από το κέντρο Helmholtz Zentrum München Research, δήλωσε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια αγροτικών περιοχών μπορεί να προστατεύσουν από το άσθμα. Το δέρμα του ζώου θα μπορούσε επίσης να είναι μια δεξαμενή διαφόρων ειδών μικροβίων, ακολουθώντας παρόμοιους μηχανισμούς, όπως έχει παρατηρήθηκε στις αγροτικές περιοχές.

Τα ευρήματά μας έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να μελετήσουμε περαιτέρω το πραγματικό μικροβιακό περιβάλλον στο δέρμα των γουνοφόρων ζώων ώστε να επιβεβαιώσουμε τα συμπεράσματα των μέχρι τώρα ερευνών».

* Η Ρούλα Σκουρογιάννη είναι δημοσιογράφος στο www.sofokleousin.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η Αμερικανική Επιθεώρηση Παιδιατρικής «απαντάει» στις ανοησίες του διοικητή…

Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με την τοξοπλάσμωση

Οι γυναίκες που εγκυμονούν ΔΕΝ κινδυνεύουν από τις γάτες

Πολύ σημαντικά τα κατοικίδια στη ζωή των παιδιών

Τα σκυλιά έχουν παρόμοια κοινωνική νοημοσύνη με τα μικρά παιδιά

Άξελ: Ένα κακοποιημένο σκυλί που πλέον μαθαίνει στα παιδιά να καταλαβαίνουν τα ζώα

Τα κατοικίδια μας είναι σαν τα παιδιά μας γι’ αυτό και δεν τα εγκαταλείπουμε! (Βίντεο)

Η σκυλίτσα της SAPT Hellas βοηθάει κοριτσάκι με αυτισμό να περπατήσει!

Ο σκύλος έκανε τον Φώτη να μιλήσει μετά από τρία χρόνια σιωπής!

Επιτρέψτε στα παιδιά σας να ζουν μαζί με τα ζώα μόνο καλό τους κάνει!

Οχτώ εκπαιδευμένα σκυλιά «Του Χαμόγελου του Παιδιού» εντοπίζουν τα παιδιά που εξαφανίζονται

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.