Στηρίξτε μας

O Κυνηγετικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου «βλέπει» τη νομοθεσία όπως τον βολεύει!

24 Οκτωβρίου 2013 16:30 | Επικαιρότητα
O Κυνηγετικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου «βλέπει» τη νομοθεσία όπως τον βολεύει!

Απάντηση στην ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο των κυκλαδίτικων νησιών σχετικά με τα με κουτιά μεταφοράς σκύλων δίνουν οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων Πάρου (P.A.W.S.).

Οι φιλόζωοι εξηγούν αυτό που οι εκπρόσωποι των κυνηγών δεν διευκρινίζουν, γιατί τους βολεύει να παραμένει το καθεστώς ανομίας που πλήττει τα ζώα τα οποία εκείνοι χρησιμοποιούν ως εργαλεία για το θανατηφόρο «χόμπι» τους.

Οι φιλοζωικοί φορείς απαντούν επί της ουσίας και αναφέρουν ξεκάθαρα τι ορίζει η νομοθεσία και διευκρινίζουν ποιες είναι οι υποχρεώσεις των κυνηγών προς τα σκυλιά τους.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία οι εκπρόσωποι τον Παριανών κυνηγών κρύβουν διαβάζουμε τα εξής:

«Στην ανακοίνωση ο Κυνηγετικός Σύλλογος αναφέρει ότι:
-“Ο νόμος 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα δεν κάνει ΚΑΜΙΑ αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων”
-“Η περιβόητη εγκύκλιος 1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΕΠΙΣΗΣ δεν κάνει καμία αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων”

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του λέει ακόμη ότι δεν υπάρχουν πρόστιμα, ότι γίνεται “παρερμηνεία και παραποίηση της εγκυκλίου”, από “καλοθελητές” που σκόπιμα ή από αμέλεια διασπείρουν ψευδείς και “αναληθείς” ειδήσεις “από φορείς που θέλουν απλά να ικανοποιήσουν το αντικυνηγετικό τους μένος”.

Μάλλον όμως δεν διάβασαν ούτε το Νόμο 4039/12 ούτε την Εγκύκλιο. Ο Νόμος και η Εγκύκλιος – εκτός από τη σαφή αναφορά στα κουτιά μεταφοράς – περιλαμβάνουν και άλλες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κυνηγόσκυλων όπως ο εμβολιασμός, η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και η ευζωία των κυνηγετικών σκύλων.

Η μη συμμόρφωση ως προς αυτά επιφέρει όχι μόνο πρόστιμα αλλά μέχρι και αφαίρεση της άδειας κυνηγίου. Θεωρούμε ότι σκοπίμως παραλείπονται τα σημεία αυτά από την ανακοίνωση του Κυνηγετικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου για τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων ώστε να συνεχίζονται οι παρανομίες τόσο σε ότι αφορά τα "σκυλόκουτα" αλλά και γενικότερα τις συνθήκες διαβίωσης των κυνηγόσκυλων.

Συγκεκριμένα:

1)Τόσο ο Νόμος 4039/12 στο άρθρο 5 αλλά και η Εγκύκλιος 1969/100521 που εκδόθηκε για την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου και για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κυνηγόσκυλων αναφέρει μεταξύ άλλων:

“ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, υποχρεούται να χρησιμοποιεί κατά τη μεταφορά του σκύλου μεταφορικά μέσα κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό που ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου και του επιτρέπουν να στέκεται όρθιο στη φυσική θέση του σώματος του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση στο νερό, όποτε αυτό το επιθυμεί”.

2) Η εγκύκλιος αναφέρει ότι σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 5 του Νόμου 4039/2012 ο κυνηγετικός σκύλος πρέπει να είναι σημασμένος (microchip) και εμβολιασμένος αλλιώς αφαιρείται ή δεν ανανεώνεται η άδεια κυνηγίου μέχρι τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη.

3)Τα πρόστιμα εκτός από τη αφαίρεση της άδειας κυνηγίου προβλέπονται από το Ν. 4039/12 και περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο 1969/100521 του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Οι κυνηγοί που θα συλληφθούν να παραβαίνουν το νόμο με σκυλιά χωρίς ενημερωμένο βιβλιάριο, ανεμβολίαστα, χωρίς ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή ή δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας θα αντιμετωπίσουν διοικητικό πρόστιμο τουλάχιστον 300 ευρώ ανά παράβαση, πρόστιμα τα οποία διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής. Επίσης για παθητική κακοποίηση το πρόστιμο είναι έως και 30.000 ευρώ σύμφωνα με το Νόμο 4039/2012 και επιβεβαιώνεται με την Εγκύκλιο 1/2013 του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Καλούμε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Πάρου – Αντιπάρου να ενημερώσει τα μέλη του για τις υποχρεώσεις τους ως ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς εστιάζοντας στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της λύσσας, στην ηλεκτρονική σήμανση των ζώων η οποία συνδέεται με την κατοχή της άδειας κυνηγίου και στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας».

Διαβάστε επίσης:

ΥΠ.Α.Α.Τ.: Εγκύκλιος για τη συμμόρφωση των κυνηγών και τη φροντίδα των σκυλιών τους

Παράνομο εκτροφείο κυνηγόσκυλων στα Τσουκαλιά της Πάρου

Σκύρος: Τα κυνηγόσκυλα πέθαναν μέσα στα σκυλόκουτα των αυτοκινήτων στο γκαράζ του πλοίου!

Κυνηγοί «ξεφορτώνονται» τα σκυλιά τους στην Αντίπαρο

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.