Στο βίντεο, που έστειλε στο www.zoosos.gr η κίνηση «ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ» καταγράφεται το οδοιπορικό των γουνοφόρων μινγκ κατά τη μεταφορά τους από την Ολλανδία στην Ελλάδα μέσω της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας.
Τα μινγκ καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού αναγκάζονται να κάθονται πάνω στις ακαθαρσίες τους, ενώ δεν τους παρέχεται καθόλου τροφή παρά το γεγονός, ότι το ταξίδι είναι πολυήμερο. Αυτό δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση και πολλά μινγκ πεθαίνουν κατά τη διάρκεια τέτοιων ταξιδιών.
Η έκθεση της γερμανικής φιλοζωικής οργάνωσης «Animals’ Angels» αναφέρει τις άθλιες συνθήκες μεταφοράς, που διαπιστώθηκαν κατά τη μεταφορά 1.800 μινκ από την Ολλανδία στην Ελλάδα και την Καστοριά (Bosmann Minkfarm) τον Δεκέμβριο του 2011. Τα ζώα πριν σφαγιαστούν από τους εκτροφείς τους βασανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
Σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής φιλοζωικής οργάνωσης «Animals’ Angels»:
- Τα ζώα βρίσκονταν σε κλουβιά σε σειρές το ένα πάνω στο άλλο και τα οποία δεν είχαν στηριχθεί καλά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πέσουν κάτω λόγω απότομων ελιγμών του φορτηγού. Υπήρχαν κλουβιά στο πάτωμα αλλά είναι ασαφές αν είχαν πέσει κάτω ή αν είχαν σκόπιμα τοποθετηθεί εκεί. Σε κάθε περίπτωση υπήρχε υψηλός κίνδυνος πτώσης.
- Το δάπεδο των κλουβιών αποτελείται από σύρμα. Έτσι όπως μεταφέρονταν τα μινκ σε συρμάτινα κλουβιά, τα ούρα των ζώων που βρίσκονταν υψηλότερα έσταζαν κάτω στα χαμηλότερα κλουβιά (και στα δοχεία νερού).
- Δεν υπήρχε υλικό στα κλουβιά για να απορροφήσει τα περιττώματα των ζώων.
- Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία εξαιτίας των περιττωμάτων.
- Δύο φορές διαπιστώθηκε, ότι μινγκ είχαν διαφύγει από κλουβιά, ενώ βρέθηκαν και ίχνη αίματος από μινκ στο πάτωμα.
- Δεν υπήρχε τροφή για τα ζώα στο όχημα ενώ τα ζώα δεν είχαν τραφεί για περισσότερο από δύο ημέρες. Ήταν προγραμματισμένο να μην σιτιστούν τα ζώα καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς των 3 ημερών.
- Δεν υπήρχε κανένα κτηνιατρικό έγγραφο που να αναφέρει την κατάσταση της υγείας των ζώων.
- Διαπιστώθηκε ότι ο μεταφορέας δεν είχε άδεια μεταφοράς βιζόν.
Σύμφωνα με δηλώσεις του συνοδού των μινκ, τα ζώα ταΐστηκαν για τελευταία φορά πριν το ταξίδι στο εκτροφείο στην Ολλανδία την Δευτέρα, 21.11.11 και σύμφωνα με πληροφορίες τα ζώα ταΐστηκαν ξανά το απόγευμα στις 24.11.11.
Με τις καθυστερήσεις στο σταθμό ελέγχου και κάποια μηχανική βλάβη το φορτηγό έφτασε στον προορισμό του στις 26.11.11, έπειτα από ταξίδι 5 ημερών.
Πάνω από το 10% της έκτασης της χώρας έχει πληγεί από διαδοχικές πυρκαγιές… Το 50% περίπου των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα, μεταξύ 1983 και 2008, παραμένει «ορφανό» ως προς τη διαλεύκανση των αιτίων… Το σύνολο των καμένων εκτάσεων, για την ίδια περίοδο, ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, αναλογώντας σε 1,2 στρέμματα καμένης έκτασης ανά κάτοικο!
Με μία απόφαση σταθμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει φρένο στην ανάπτυξη βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς σε βάρος της διατροφικής ασφάλειας και του περιβάλλοντος. Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (πρώην ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Κρίτων Αρσένης, ως εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στη συγκεκριμένη νομοθεσία σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε τονίζει ότι «κατάφερε να ανατρέψει την γραμμή των Συντηρητικού Κόμματος και να υπερψηφιστεί η πρότασή για πάγωμα της παραγωγής βιοκαυσίμων από γεωργικά προϊόντα.
Στις 26 Ιουνίου 2014 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης κατέθεσαν καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την οικολογική καταστροφή που συντελείται στην παραλία «Σαχάρα» της Χαλκιδικής.
αλητες θα τα πουμε το σαββατο