Στηρίξτε μας

600.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους για στειρώσεις, εμβολιασμούς και ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων

8 Δεκεμβρίου 2016 16:00 | Επικαιρότητα
600.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους για στειρώσεις, εμβολιασμούς και ορθή διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε το ποσό των 600.000 ευρώ που θα διατεθεί σε δήμους και συνδέσμους δήμων (για δράσεις που έχουν κάνει το 2016) με σκοπό την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση (microchip), την καταγραφή στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠ.Α.Α.Τ., την κτηνιατρική εξέταση, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίωσης), τη διατροφή, την υιοθεσία ή την επανένταξη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Στο δελτίο Τύπου του Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνεται αναλυτικά: «Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, ΚΑΔ 91108), “Τροποποίηση του άρθρου 6 της αριθ. 2202/75660/01-07-2016 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 2082), όπως διορθώθηκε (Β’ 2204/15-7-2016), καθορισμός των Δήμων και Συνδέσμων Δήμων που χρηματοδοτούνται για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους και έγκριση διάθεσης και κατανομή των σχετικών πιστώσεων για το έτος 2016”, του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, προσδιορίζονται οι όροι και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης και σίτισης των ζώων αυτών για το έτος 2016.

Με την προαναφερόμενη Κ.Υ.Α. πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες μεταβολές ώστε πόροι 600.000 ευρώ να διατεθούν στους φορείς (Δήμοι και Σύνδεσμοι Δήμων) με σκοπό την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση (microchip), την καταγραφή στην διαδικτυακή πλατφόρμα του ΥΠ.Α.Α.Τ., την κτηνιατρική εξέταση, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη διατροφή, την υιοθεσία ή την επανένταξη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η εν λόγω απόφαση, αναμένεται να δημοσιευθεί, εντός των επόμενων ημερών, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οπότε τίθεται σε ισχύ, ώστε οι ωφελούμενοι δικαιούχοι χρηματοδότησης να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα» καταλήγει το δελτίο Τύπου.

leismaniosideltiotypou8-11-2016Σημαντική η αναφορά για σκυλιά που πάσχουν από λεϊσμανίαση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ότι τα χρήματα - που είναι ένα εξαιρετικά μικρό ποσό για το σύνολο των δήμων πανελλαδικά - προορίζονται και για την θεραπεία της λεϊσμανίωσης - μια πολύ συχνή πάθηση στα σκυλιά - καθώς δυστυχώς πολύ συχνά από ανευθυνο-υπεύθυνους στους δήμους ακούμε ότι τα χαρακτηριζόμενα ως καλααζαρικά αδέσποτα (αν και το καλάαζαρ υπάρχει μόνο στην Ινδία και ο σωστός όρος είναι στην Ελλάδα λεϊσμανίωση ή λεϊσμανίαση) δεν γιατρεύονται και πρέπει να τους γίνεται ευθανασία κάτι που είναι ψευδές, αντιεπιστημονικό και ανυπόστατο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα χρήματα αφορούν την ορθή διαχείριση των αδέσποτων σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία και όχι τον εγκλεισμό σε νόμιμα ή παράνομα δημοτικά κυνοκομεία. Φυσικά οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν στειρώσεις, εμβολιασμούς, θεραπείες, τσιπάρισμα και στις γάτες και όχι μόνο στα αδέσποτα σκυλιά.

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίθηκε 1.300.000 € ως επιχορήγηση των Δήμων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Την δολοφονία των αδέσποτων που πάσχουν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται αποφάσισε το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.

Παίρνει πίσω τα περί θανάτωσης των καλααζαρικών σκύλων ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.

Μύθοι και αλήθειες για τη λεϊσμανίωση

Αδυνατεί να λειτουργήσει το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. αφού δεν πληρώνει το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Θα εξοφλήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. τις δαπάνες των δήμων για καταφύγια, στειρώσεις και περίθαλψη αδέσποτων

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.