Στηρίξτε μας

400.000 ευρώ για να περιοριστεί η εξόντωση ζώων με φόλες θα δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

6 Σεπτεμβρίου 2018 22:19 | Επικαιρότητα
400.000 ευρώ για να περιοριστεί η εξόντωση ζώων με φόλες θα δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, εγκρίθηκε (ΦΕΚ Β΄3793) το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων» καθώς το θέμα της δηλητηρίασης των ζώων κάθε είδους με φόλες έχει φέρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά και τη μαζική δηλητηρίαση πτωματοφάγων πτηνών στον Νέστο, στην περιοχή των Κομνηνών του Κρωμνικού Ξάνθης το 2012.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου «Σκοπός του Τοπικού Σχεδίου Δράσης είναι ο καθορισμός, σε ετήσια βάση, των απαραίτητων διαδικασιών για την αξιολόγηση του προβλήματος, η λήψη των κατάλληλων σε κάθε περίπτωση μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου, η βελτίωση της συνεργασίας και αποτελεσματικότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων και ο επιχειρησιακός τους συντονισμός για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών δηλητηριάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Επίσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλλε στις 10 Αυγούστου 2018 πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” με τίτλο “Καταπολέμηση χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων” συνολικής δημόσιας δαπάνης 400.000 ευρώ.

Το έργο διακατέχεται από μία ολιστική προσέγγιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων, με απώτερο στόχο την εξάλειψη των κινήτρων αυτής της πρακτικής, αλλά και ουσιαστικές απαντήσεις στα ειδικότερα ζητήματα που ανακύπτουν από τη συνέχιση της συγκεκριμένης πρακτικής με συγκεκριμένες περιοχές μελέτης, περιοχές που παρουσιάζεται οξυμένο το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σημαντικό πυλώνα της πρότασης αποτελεί η ενημέρωση και εκπαίδευση των χρηστών των οικοσυστημάτων.

Στόχος των δύο παράλληλων ενεργειών είναι μία ολοκληρωμένη στρατηγική καταπολέμησης της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, η οποία θα συνδυάζει τις απαραίτητες κανονιστικές ρυθμίσεις (μέσω της Υπουργικής Απόφασης), καθώς και τις διαχειριστικές χρηματοδοτούμενες πρωτοβουλίες (μέσω της πρότασης) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, ικανοποιώντας και τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει κινήσει την προδικαστική διαδικασία εις βάρος της Ελλάδας (υπόθεση 2013/4154), με αφορμή την μαζική δηλητηρίαση πτωματοφάγων αρπακτικών στα Στενά του Νέστου.

Η ολοκληρωμένη στρατηγική που υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βασίστηκε στη συνεργασία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών, ούτως ώστε να επιτευχθεί μία αποτελεσματική προσέγγιση επίλυσης του ζητήματος λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις του προβλήματος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: “Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί πρακτική με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, καθώς είναι μια από τις κυριότερες αιτίες μη φυσικού θανάτου πολλών απειλούμενων ειδών και όχι μόνο. Παρόλο που η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα από το 1981, η κατάσταση με την παράνομη χρήση τους είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, όπως επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τα δύο εργαλεία, αυτό της Υπουργικής Απόφασης και της υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παράγει ένα συνολικό πλαίσιο πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης τέτοιων κρουσμάτων, τα οποία, δυστυχώς, κατά το παρελθόν έχουν δυσφημήσει τη χώρα μας”» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Για να διαπιστώσετε το μέγεθος του εγκλήματος σε βάρος των ζώων, της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος ρίξτε μια ματιά στο αρχείο μας εδώ καθώς εκεί έχουν δημοσιεύσει εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίαση ζώων (αδέσποτα, άγρια, είδη προς εξαφάνιση κ.ά.).

Διαβάστε επίσης:

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Σκότωσε 2 άγρια άλογα και εξόντωσε 7 σπάνια αρπακτικά πουλιά στο Κρωμνικό Ξάνθης

Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.