Στηρίξτε μας

371 νεοσσοί πελαργών καταμετρήθηκαν σε φωλιές στη Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Πιερία

17 Σεπτεμβρίου 2019 13:29 | Τα καλά νέα
371 νεοσσοί πελαργών καταμετρήθηκαν σε φωλιές στη Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Πιερία

Για τη φετινή αναπαραγωγική «σοδειά» των πελαργών μας ενημερώνει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου (Φ.Δ.Π.Π.Θ.Κ.) καθώς σε πέντε νομούς (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Πιερία) της χώρας καταγράφηκαν στις φωλιές 371 νεοσσοί.

PelargosNeossos

Ο Φ.Δ.Π.Π.Θ.Κ. τονίζει τα εξής: «Τριακόσια εβδομήντα ένα πελαργάκια ήταν η “σοδειά” της φετινής αναπαραγωγικής χρονιάς στους οικισμούς της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται πέριξ της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Το διάστημα αυτό οι πελαργοί, αφού έφτιαξαν τις φωλιές και τις οικογένειές τους, ετοιμάζουν τις… βαλίτσες τους για να επιστρέψουν στην Αφρική. Καθώς όμως έχουμε πλέον τα επίσημα στοιχεία από τις καταμετρήσεις φωλιών και νεοσσών που πραγματοποίησε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, ας δούμε πως τα πήγανε οι πελαργοί κατά την αναπαραγωγική περίοδο που ολοκληρώθηκε.

Φέτος, πραγματοποιήθηκαν καταμετρήσεις σε 45 οικισμούς πέντε νομών (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Πιερία), κατά τις οποίες καταγράφηκαν 156 ενεργές φωλιές με 371 νεοσσούς. Η προηγούμενη καταμέτρηση έγινε την άνοιξη του 2017, κατά την οποία καταγράφηκαν 120 ενεργές φωλιές, με 304 νεοσσούς, σε 33 οικισμούς που βρίσκονται κοντά στην προστατευόμενη περιοχή, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Κιλκίς.

Πρωταθλητής το Αιγίνιο

Το χωριό Αιγίνιο στην Πιερία κρατάει και φέτος τα σκήπτρα ως προς τον αριθμό των πελαργών που φιλοξενεί, όσον αφορά την περιοχή μας, με 39 ενεργές φωλιές. Ακολουθούν το Κλειδί Ημαθίας, με 21 ενεργές φωλιές, και ο Άσπρος Κιλκίς με 18 φωλιές.

Η μετανάστευση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η μετανάστευση των πελαργών. Τα πουλιά, λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση τους, συναθροίζονται σε λιβάδια, κοντά σε τέλματα ή λίμνες, και από κει ξεκινούν όλα μαζί. Περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το ταξίδι της μετανάστευσης των πελαργών μπορείτε να διαβάσετε εδώ.».

Πως γίνεται η μετανάστευση

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μας εξηγεί πως μεταναστεύουν οι πελαργοί. Και επισημαίνει τα εξής:

«Πέταγμα με χρήση θερμών ανοδικών ρευμάτωνΟι πελαργοί, αν και είναι πολύ ανθεκτικοί στο κρύο, είναι μεταναστευτικά πουλιά. Ό Ιερεμίας σημειώνει την κανονική, περιοδική εμφάνιση και εξαφάνιση τους. Όταν έρθει ο Οκτώβρης αφού ζευγάρωσαν, επισκεύασαν τη φωλιά και ανάθρεψαν τα μικρά τους, ετοιμάζονται να φύγουν πάλι και να πάνε πολύ μακριά, στη Νότιο Αφρική, όπου θα περάσουν τούς ψυχρούς μήνες του χειμώνα.

Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση τους συναθροίζονται σε λιβάδια, κοντά σε τέλματα ή λίμνες, και από κει ξεκινούν όλοι μαζί. Τα νεαρά φεύγουν 1 με 2 εβδομάδες νωρίτερα από τους ενήλικες.

Οι πελαργοί κάνουν τα μακρύ αυτό ταξίδι τους όχι πετώντας, άλλα ανεμοπορώντας. Γι’ αυτό όμως χρειάζονται ανοδικά ρεύματα, πού δημιουργούνται μόνο πάνω από την στεριά. Ακόμα και όταν στέκεται ένας πελαργός καταναλώνει ενέργεια η οποία είναι γύρω στα 7,92 kcal/ώρα, που αυτό σημαίνει ότι κάθε πουλί χάνει 0,83 γραμμ. λίπους την ώρα. Σε μία ημέρα ένας πελαργός θα χρησιμοποιήσει 190 kcal που σημαίνει ότι χάνει 20 γραμμ. λίπους την ημέρα.

Όταν ο πελαργός πετά καταναλώνει 242 kcal/ώρα, ενώ όταν ανεμοπορεί 12 kcal/ ώρα, 20 φορές λιγότερο.

Ανεμοπόρηση
Δραστηριότητα (10 ώρες) Υπόλοιπο (14 ώρες)
Λίπος που χρησιμοποιήθηκε σε μία ημέρα 12.6 g 11.6 g
Σύνολο μίας ημέρας 24.2 γρ. χρησιμοποιούμενου λίπους

Ενεργό Πέταγμα
Δραστηριότητα (10 ώρες) Υπόλοιπο (14 ώρες)
Λίπος που χρησιμοποιήθηκε σε μία ημέρα 253.6 g 11.6 g
Σύνολο μίας ημέρας 265.2 γρ. χρησιμοποιούμενου λίπους

Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι πελαργοί αποφεύγουν την μετανάστευση πάνω από την θάλασσα. Όπως θα δούμε και στην συνέχεια, οι βασικοί διάδρομοι μετανάστευσης περνούν από τα στενά του Βοσπόρου και από το Γιβραλτάρ, αποφεύγοντας το πέρασμα πάνω από την Μεσόγειο. Παρόλα αυτά, με ένα ευνοϊκό άνεμο εύκολα θα περνούσαν πάνω από μια λωρίδα νερού, πού το πλάτος της δεν είναι πολύ μεγάλο.

Οι πελαργοί ξεκινούν το ταξίδι τους αργά, κατά τις δέκα το πρωί, όταν ο ήλιος βρίσκεται αρκετά ψηλά, το έδαφος έχει ζεσταθεί και έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ανοδικά ρεύματα. Στην αρχή σηκώνονται ένας ή δύο πελαργοί, που τους ακολουθούν μερικοί άλλοι. Κατόπιν σηκώνονται άλλος ένας ή δύο. Αυτό συνεχίζεται για αρκετή ώρα και σχηματίζονται έτσι πολλές μικρές ομάδες, πού αρχίζουν να γυροπετούν και ν’ ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τα 700μ.

Κατόπιν, ξαφνικά, όλοι μαζί αφήνουν τα θερμό ανοδικό ρεύμα και παίρνουν την κατεύθυνση μετανάστευσης με ταχύτητα που ξεπερνά τα 70 χλμ/ώρα. Σιγά σιγά χάνουν ύψος και πέφτουν στα 450 μ., από που τα πουλιά διασπείρονται και αρχίζουν να ψάχνουν για ένα καινούριο θερμό ανοδικό ρεύμα που θα τα βοηθήσει να ανεβούν πάλι ψηλά.

Είναι πολύ σημαντικό το κοπάδι να είναι μεγάλο, γιατί όσο περισσότερα πουλιά ψάχνουν για κάποιο ανοδικό ρεύμα τόσο πιο εύκολα και πιο γρήγορα θα το βρουν, με αποτέλεσμα η μετανάστευση να πηγαίνει πιο γρήγορα.

Για τον πελαργό, που είναι από τα είδη που χαρακτηρίζονται από την ομαδικότητα τους ειδικά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται απόλυτα οι κανονισμοί του κοπαδιού για να μην μπαίνουν σε κίνδυνο τα άλλα πουλιά. Η ταχύτητα με την όποία πετούν είναι σχετικώς μικρή. Όταν μεταναστεύει ο πελαργός πετά 7-8 το πολύ 10 ώρες την ημέρα και μπορεί να καλύψει πάνω από 500 χλμ την ημέρα. Στην Ευρώπη που οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πολύ ευνοϊκές για κάτι τέτοιο καλύπτει 200-250 χλμ την ημέρα, ενώ στην θερμότερη Αφρική γύρω στα 300 χλμ.

Όταν έρθει το βράδυ κατεβαίνουν και περνούν τη νύχτα στα δέντρα ή κτήρια, γιατί δεν ταξιδεύουν παρά μόνο μέρα. Κατά διαστήματα σταματούν για να τραφούν.

Κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής μετανάστευσης οι πελαργοί μεταναστεύουν πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με την άνοιξη, ενώ δεν τρέφονται και πολύ συχνά, οπότε δεν υπάρχει και ανταγωνισμός στην εύρεση της τροφής. Κατεβαίνουν μόνο όταν είναι να πιουν νερό και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την άνοιξη καλύπτουν μικρότερες εκτάσεις κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτήν την περίοδο.».

Διαβάστε επίσης:

Στο Δέλτα του Έβρου ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς πελαργών στη βόρεια Ελλάδα

Την εκδίωξη πελαργών από τις φωλιές τους επικρίνει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού

Συνεργείο της Δ.Ε.Η. κατέστρεψε φωλιά πελαργού στο Αιγίνιο Πιερίας (ηχητικό)

Κατέστρεψαν φωλιά πελαργών από κολώνα της Δ.Ε.Η. και έσπασαν τα αυγά τους στη Μεσσούνη Ροδόπης

Πελαργός πυροβολημένος δύο φορές με αεροβόλο βρέθηκε στην Περάνθη Άρτας

Βρήκαν πυροβολημένο πελαργό στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας

Σπάγκοι, σχοινιά, τσουβάλια και πλαστικές σακούλες θανάσιμος κίνδυνος για νεοσσούς πελαργών

Θεσσαλονίκη: Δεν κατάφεραν να βγάλουν το σχοινί από το πόδι πελαργού που βρέθηκε στον Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης

Μαυρολεύκη Δράμας: Ο παπάς έσωσε τον πελαργό που έπεσε από τη φωλιά του

Έσωσαν τον πελαργό που είχε καρφωθεί σε σίδερο στο Νεοχώρι Σερρών

Έφτιαξαν την φωλιά των πελαργών & έσωσαν τους νεοσσούς στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Κατέθεσαν καταγγελία στην Αστυνομία για την θανάτωση του πελαργού & καταστροφή της φωλιάς του από την Δ.Ε.Η. στην Ανάβρα Καρδίτσας

Νεοχώρι Αριδαίας Πέλλας: Πέθαναν από ηλεκτροπληξία 2 πελαργοί γιατί η Δ.Ε.Η. αφαίρεσε από κολώνα τη φωλιά τους

Πέθαναν από ηλεκτροπληξία στην Πλύτρα Λακωνίας οι πελαργοί που διασώθηκαν από την «Δράση για την Άγρια Ζωή»

Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Οι πελαργοί σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία, οι άνθρωποι έσωσαν τα μικρά τους!

Ο πελαργός επέζησε και από τις Φέρες του Έβρου έφτασε στην Αφρική

Καρδίτσα: Έσωσαν τον πελαργό αλλά ήρθαν αντιμέτωποι με την άρνηση του Κ.Τ.Ε.Λ.

Ξάνθη: Απεγκλώβισαν τον νεαρό πελαργό

Πυροβόλησε πελαργό στη Ροδόπη

Νέα Άμπλιανη Λαμίας: Μετακόμισαν τη φωλιά των πελαργών με τη βοήθεια της Δ.Ε.Η.

Πελαργάκια σακατεμένα από τα καλώδια στην ΑΝΙΜΑ

Βοήθησαν τους τραυματισμένους πελαργούς στην Αγία Παρασκευή Λαμίας

Δορυφορική παρακολούθηση πελαργών για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το μακρύ ταξίδι του πελαργού παρακολουθούν επιστήμονες

Έσωσαν το πελαργάκι που είχε παγιδευτεί στην φωλιά του στον Ριζόμυλο Μαγνησίας

Καταμέτρησαν τους πελαργούς σε 69 χωριά της Φλώρινας

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.